Rokodelci Moravške doline z gosti oživili Tuštanjsko grajsko dvorišče

Številne ročne spretnosti na moravškem so se razvile iz potreb v vsakdanjem življenju in čeprav so mnoge obrti že skoraj izumrle, rokodelci Društva rokodelcev – Rokodelski center Moravče nadaljujejo s tradicijo ohranjanja ljudske ustvarjalnosti in običajev. Dogajanje v Moravški dolini so popestrili s celodnevnim dogodkom Rokodelski dan na gradu Tuštanj, ki se je odvijal drugo nedeljo v mesecu juniju.

V grajskem atriju je bil že od zgodnjega jutra živahno. V njem so se predstavili domači rokodelci v družbi rokodelcev iz bližnjih in bolj oddaljenih krajev ter ostala društva. Na razstavnih mestih so bile na ogled punčke in druge igrače iz cunjic, klekljan nakit, rože iz krep papirja, vezeni prti, lesene sklede, ročno izdelan nakit, unikatna oblačila, različne košare in drugi pleteni izdelki.

V grajskem atriju je bilo že od zgodnjega jutra zelo živahno.

Svojo srečo so lahko obiskovalci poskusili na bogatem rokolovu, kjer je bila vsaka srečka dobitna, ali si popestrili dan z ogledom kovaškega dela oziroma gradu Tuštanj v spremstvu lastnika. Možno je bilo tudi kupiti rokodelske izdelke, saj so se Društvu rokodelcev – Rokodelski center Moravče pred gradom pridružili rokodelci iz vse Slovenije, predstavil pa se je tudi mlad gospodar Anže Pirnat s svojimi mlečnimi izdelki.

V Tuštanju rokodelci iz vse Slovenije

Društvo rokodelcev – Rokodelski center Moravče je med drugim že pet let član Konzorcija rokodelskih centrov Slovenije. Slednji si prizadeva, da bi z državo sooblikovali pravne temelje statusa rokodelcev v Sloveniji ter povezuje devet partnerjev. Poleg Moravških rokodelcev je v Konzorcij vključena še Mreža rokodelcev Srca Slovenije ter Rokodelski center Ribnica, Zavod Marianum Veržej – Center DUO, center domače in umetnostne obrti Rokodelska zadruga iz Slovenske Bistrice, Rokodelski center DUO Škofja Loka, Rokodelski center Rogatec, Rokodelski center Koroške in Gimnazija Jurija Vege Idrija.

Prikaz kovaškega dela na Gradu Tuštanj.

»Vsak center, ki je član Konzorcija organizira letno en večji  dogodek. Dogovorjeni se, da se enotno oglašujemo in uporabljamo naziv Slovenski rokodelski festival ter ime dogodka,« je pojasnila predsednica Društva rokodelcev Tatjana Čop. Na svoje prireditve povabijo druge člane oziroma njihove rokodelce, da se predstavijo tudi ljudem in v krajih, ki jih morda še ne poznajo. Na tokratnem dogodku so se predstavili predstavniki Rokodelskega centra Rogatec, kjer so prikazali obdelavo lanu, zapestnice iz ličja, košare iz šibja, sami pa konec julija v Rogatcu organizirajo etnografski dogodek Etnofest, ki se je pred leti preimenoval iz Likof na taberhi.

Zadišalo po domačih krofih

Na dogodku so bila poleg rokodelcev prisostvovala še ostala društva iz občine Moravče. Članice Društva podeželskih žena Moravče so zamesile in spekle domače krofe, na dogodku so predstavniki Turističnega društva Moravče aktivne obiskovalce popeljali po poti ob Rači, drugi zainteresirani pa so se preizkusili v pletenju košar pod vodstvom Pletarske šole Iztok Urbanija.

Pletenje košar pod vodstvom Pletarske šole Iztok Urbanija.

Celodnevno dogajanje je popestril bogat spremljevalni program, kjer so igrali lajnarji in med kulturnimi nastopi nastopile country plesalke ter zaplesale mažoretke Moravške Lilije. Podporo rokodelcem so izrazili tudi župan občine Moravče dr. Milan Balažic, ravnateljica Osnovne šole Moravče Nuška Pohlin Schwarzbartl ter evropska poslanka in domačinka Ljudmila Novak.

Avtor: Lea Smrkolj; Foto: Lea Smrkolj

Tagi