Raznolikost za prijateljstvo, preteklost za prihodnost

12. srečanje vokalnih in folklornih skupin različnih etničnih skupnosti

Kaj je lepšega kot uživati ob lepi pesmi, plesu in igranju na tradicionalna glasbila, če je pa to glasba nekdanje skupne države, pa še toliko lepše. Ker je vse v pričakovanju prazničnih dni, je bil tako pisan in obarvan tudi koncert dvanajstega srečanja vokalnih in folklornih skupin različnih etničnih skupnosti, ki so ga poimenovali »Raznolikost za prijateljstvo, preteklost za prihodnost«.

Koncert, ki ga je organiziralo Kulturno umetniško društvo SEVDAH iz Ljubljane, se je odvijal v Kulturnem domu v Grobljah v soboto, 11. decembra 2021, obiskovalci pa so prisluhnili vokalnim skupinam, umetnikom, posameznikom in folklorni skupini kulturnih društev, ki so steber ohranjanja in prenašanja kulturnega izročila predvsem na mlajše generacije etničnih skupnosti v Republiki Sloveniji. Tako so peli in plesali mladi in mladi po letih in po srcu z upanjem, da njihova preteklost ne bo pozabljena, da bo živela še naprej v prihodnosti.

Med gosti so bili tudi dr. Franci Hribovšek, predsednik Folklornega društva Groblje, Domžale, Anton Košenina, predsednik Krajevne skupnosti Jarše-Rodica, Franjo Magaš, predsednik Međimurskega Kulturno-umetniškega društva Ivan Car Ljubljana, Štefan Šimunić, predsednik Hrvaškega kulturnega društva Međimurje ter Mujo Perenda, predsednik Kulturno umetniškega društva SEVDAH Ljubljana. Prireditev je vodila Zora Perenda.

Ledino v večerni koncert so zaorale članice Mladinske vokalne skupine KUD SEVDAH Ljubljana z ljudsko pesmijo »Anica ovce čuvala«. Ker je bolezen prišla tudi v njihove vrste, je zapelo samo nekaj zdravih deklet z vodjo skupine Zoro Perenda. KUD »SEVDAH« je bilo ustanovljeno leta 2007 z namenom ohranjanja kulture narodov Bosne in Hercegovine. V sklopu društva delujejo tri sekcije: Folklorna sekcija, Glasbena sekcija in Dramsko recitatorska sekcija. Društvo šteje od 60 do 70 članov, ki so razporejeni po sekcijah ali imajo druge zadolžitve, vezane za društvo. V dveh letih delovanja so imeli več kot petdeset nastopov na različnih prireditvah, bodisi kot organizatorji ali kot gostje. Več kot desetkrat so imeli nastope s celovečernim programom. Petkrat so nastopili v tujini in med tem časom so pridobili mnoge prijatelje iz različnih društev, s katerimi uspešno in iskreno sodelujejo. Njihov cilj je pridobiti čim več mladih in jih vključiti v delo društva prek sekcij, ki jih imajo. Radi bi, da dve prireditvi postaneta tradicionalni. To sta »Pozdrav pomladi«, na kateri se zberejo društva narodov in narodnosti s področja bivše Jugoslavije, ki delujejo v Sloveniji, druga pa je “Večer Sevdaha in sevdalink”, po katerih se njihovo društvo imenuje. Njihov cilj je pridobiti in predstaviti čim več ljubiteljev pesmi sevdalink, ki so avtohtone bosanske pesmi. Predsednik društva od ustanovitve do danes je Mujo Perenda.

Međimursko Kulturno umetniško društvo Ivan Car Ljubljana je društvo, ki ohranja tradicijo hrvaškega naroda, međimurske pesmi in plese, poleg dramske in folklorne skupine pa deluje tudi pevska skupina »FIOLICE«, katere vodja je Katarina Kopasić. Na koncertu v Grobljah so zapeli tri pesmi.

Folklorno društvo Groblje, Domžale je doma v baročnih Grobljah, na obrobju Domžal. Kot folklorna skupina delujejo že od leta 2007. Tekom let so postopoma v program uvrstili plese iz Gorenjske, Koroške, Dolenjske in Prekmurske regije. Temu primerno so tudi v noše oblečeni plesalci. Društvo poleg mnogih nastopih doma in v tujini organizira in izvaja vsakoletne tradicionalne dogodke; mednarodni gala koncert, otroški folklorni festival Pleši črni kos, romanje h sveti Notburgi, razna predavanja in okrogle mize ter folklorne delavnice po šolah in domovih za upokojence. V društvu delujejo tudi tri skupine. Folklorna, godčevska in pevke ljudskih pesmi. Na koncertu v Grobljah so se s tremi ljudskimi pesmimi predstavile pevke Betka, Pavlina in Meta. Vodja skupine je Elizabeta Kralj.

Za ljudskimi pevkami je nastopilo Kulturno društvo Albancev »MIGJENI« Ljubljana. V okviru društva deluje VS KVALI, ustanovljena leta 2008 ter GS KDA MIGJENI, glasbeniki pa izvajajo tradicionalno Albansko instrumentalno glasbo različnih regij. Instrumentalno vokalno skupino sestavljajo Nasuf Krasnići (vokal), Besir Jusufi (mandolina), Nahid Bejtullahi (kitara) ter Raif Bilurgadi (tarambuka). Na koncertu so se predstavili z dvema skladbama.

Hrvaško kulturno društvo Međimurje Ljubljana deluje že od leta 1996 in je eno od največjih hrvaških društev v Sloveniji. Osnovni cilj društva in njegovih devet sekcij je spoznavanje in ohranjanje kulturne dediščine in tradicije s področja Hrvaške, predvsem Međimurja, medsebojno druženje in delovanje na kulturnem, družbenem in športnem področju. Tako se člani društva skozi programe svojih sekcij trudijo ohranjati hrvaški jezik in međimursko narečje. Na koncertu v Grobljah je nastopila Folklorna skupina »TRSEK«, pod vodstvom Štefana Šimunića. Skupina je prikazala splet međimurskih pesmi in plesov. Skupina združuje člane in prijatelje Međimurja, ostalih delov Hrvaške in Slovenije. Vsako leto se predstavijo z novim spletom, ki ga pripravijo v sodelovanju s KUD Donji Vidovec iz Međimurja. Sekcija uspešno deluje v Sloveniji in tujini. Skupaj z otroško in tamburaško sekcijo ter mešanim pevskim zborom so stalni gosti Sabora hrvaške kulture.

Za konec je zapela še Mladinska vokalna skupina iz KUD SEVDAH Ljubljana, nato pa so podelili še zahvale nastopajočim. Še posebej so se zahvalili Antonu Košenini, predsedniku KS Jarše – Rodica, da jim je omogočil koncert v grobeljski dvorani ter Javnemu skladu RS za kulturne dejavnosti za podporo.

Koncert pesmi in plesa je tako izzvenel v predprazničnem vzdušju. Organizatorji KUD SEVDAH Ljubljana in tudi vsi nastopajoči upajo, da se bo zdravstvena situacija umirila, da se pevci in plesalci vrnejo vrnejo v stare tirnice, da bodo lahko organizirali koncerte z več nastopajočimi in v polnih dvoranah.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi