Pri cerkvi Karmelske Matere božje na Češnjicah obeležili 30 letnico samostojne Slovenije

Slovenska skupščina je 25. junija 1991 sprejela ustavni zakon za uresničitev Temeljne ustavne listine o samostojnosti in neodvisnosti RS ter Deklaracijo o neodvisnosti. Dan pozneje je Slovenija razglasila samostojnost in neodvisnost. 25. junija obeležujemo državni praznik, dan državnosti. Kmalu po razglasitvi se je začela agresija JLA in osamosvojitvena vojna.

Občina Lukovica je letos pripravila tridnevno praznovanje dneva državnosti. Tako so v petek, 18. junija, priredili proslavo v Sončni dvorani na Brdu z slavnostnim govornikom Lojzetom Peterletom, v soboto, 19. junija, so izvedli koncert domoljubnih pesmi v živo z MePZ Šentviški Zvon, virtualno s Slovenskim otroškim zborom Škrjančki iz Mendoze iz Argentine ter gostom igralcem Gregorjem Čušinom, v nedeljo, 20. junija, pa so zaključili praznovanje 30 letnice samostojne Slovenije pri cerkvi Karmelske Matere božje na Češnjicah, kjer je najprej potekala sveta maša v čast domovini Sloveniji, po maši pa so pripravili koncert domoljubnih slovenskih pesmi, ki so jih zapeli fantje Klape Sidro. Med pesmimi pa je pesnik Tone Kuntner doživeto interpretiral besede Ivana Cankarja, ki jih je, Cankar namreč, spisal osemdeset let pred dejansko osamosvojitvijo Slovenije, ki so se leta 1991 uresničile. Tone Kuntner je interpretiral tudi nekaj svojih domoljubnih pesmi, ki jih je izdal v zbirkah.

Vse navzoče je pozdravil župnik v Župniji Brdo Bernard Rožman z besedami zahvale vsem, ki so s svojimi dejanji pripomogli, da se je Slovenija osamosvojila, sam je bil takrat namreč še dojenček. Zahvalil se je tudi blagoviškim gasilcem, ki so na proslavi skrbeli za požarno varnost, saj so nadzorovano po proslavi zakurili veličastni kres, ki je razsvetlil mrak, kateri se je začel spuščati ob glasbi zvonov iz cerkvenega turna. Pesem zvonov pa je oznanil veličastni večerni AVE. Zahvali in čestitki ob dnevu samostojne Slovenije pa se je pridružil duhovni pomočnik Ivan Povšnar.

Mag. Olga Vrankar, županja Občine Lukovica je bila vidno vesela, da ji je uspelo tridnevno prireditev spraviti varno pod streho, za kar gre zahvala tudi lepemu vremenu. Županja se je zahvalila vsem sodelujočim na proslavah, pohodnikom, ki so v dveh dneh obhodili meje občine Lukovica. Največja zahvala pa gre vsem, ki so pomagali in garali »iz ozadja«, skriti pred pogledi obiskovalcev, da je tridnevno praznovanje odlično uspelo.

Kot že rečeno, ob koncu enkratnega koncerta in večernega AVE zvonov iz cerkve Karmelske Matere božje na Češnjicah, so prižgali veličasten kres, ki je osvetljeval prizorišče praznovanja domoljubnih pesmi in besede ter pogovora obiskovalcev, ki so se še zadržali ob klepetu in pogostitvi.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi