Prenos v živo iz Domžal: Slovesna velikonočna vigilija in sveta maša

Velika sobota je dan celodnevnega češčenja Jezusa v Božjem grobu, kamor je bil prenesen na veliki petek. Velikonočno praznovanje se začne z obredi velikonočne vigilije (bdenja), ki s slovesnim bogoslužjem uvede v skrivnost Kristusovega vstajenja. Pri tem imajo poseben pomen blagoslov ognja, hvalnica velikonočni sveči, ki predstavlja vstalega Kristusa, in krstno bogoslužje oz. obnovitev krstnih obljub. Ob 19. uri vabljeni k ogledu neposrednega prenosa slovesne vigilije in svete maše iz domžalske župnijske cerkve.

Zaradi zaostrovanja ukrepov v zvezi s preprečevanjem širjenja epidemije, so do 12. aprila 2021, odpovedana vsa javna bogoslužja z navzočnostjo vernikov. Vsa bogoslužja in svete maše, ki potekajo v velikem tednu in na Veliko noč, lahko iz domžalske župnijske cerkve Marijinega vnebovzetja spremljate v živo na našem portalu in družabnih omrežjih. Obrede in svete maše bo z duhovnim pomočnikom Andrejem Svetetom vodil domžalski župnik mag. Klemen Svetelj.

V nedeljo, 4. aprila 2021, ob 10. uri vabljeni k ogledu neposrednega prenosa slovesne velikonočne svete maše. 

Velikonočna vigilija

Velikonočni vigiliji zaradi bogate simbolike in bogoslužnega dogajanja pravimo tudi mati vseh vigilij. Pomeni veselo čakanje v molitvi na Kristusovo vrnitev. Obredi naj bi bili ponoči, pozno zvečer ali zgodaj zjutraj. Velikonočna vigilija je isto kot velika noč. Bogoslužje velikonočne vigilije ima štiri dele: SLAVJE LUČI se začne pred cerkvijo z blagoslovitvijo ognja, s katerim prižge duhovnik okrašeno velikonočno svečo. Sledi sprevod v temno cerkev, z velikonočno svečo na čelu, ob kateri si verniki postopoma prižgejo svoje sveče. Nato duhovnik poje velikonočno hvalnico. BESEDNO BOGOSLUŽJE nam v zgoščeni pripovedi prikazuje zgodovino odrešenja. Ob slavi se zopet oglasijo orgle in zvonovi. Po berilu duhovnik slovesno zapoje alelujo. KRSTNO BOGOSLUŽJE ima v bogoslužju velikonočne vigilije posebno mesto, saj v krstu deluje moč Kristusove smrti in vstajenja Po krstu oz. po blagoslovu krstne vode vsi s prižganimi svečami v rokah izpovedo krstne obljube. EVHARISTIČNO BOGOSLUŽJE velikonočne vigilije je največje slavje vsega liturgičnega leta. To je najbolj slovesna velikonočna maša.

Predviden terminski plan prenosov maš in obredov ob veliki noči na portalu domžalec.si:

  • Velika noč (4. 4. 2021), ob 10. uri: slovesna velikonočna sveta maša

Vabljeni k spremljanju slovesne velikonočne svete maše!

Miha Ulčar; Foto: Uroš Juračič, splet; Video: HDV Studio in PRENOSI.si / domžalec.si

Tagi