Prenos v živo iz Domžal: Slovesna velikonočna sveta maša

Velika noč je največji krščanski praznik. Ta dan se spominjamo največjega čudeža in temelja krščanske vere, ki je vstajenje Jezusa Kristusa od mrtvih. Po starodavni slovenski navadi so v jutranjih urah po župnijah vstajenjske procesije z Najsvetejšim. Ker pa zaradi ukrepov letošnje vstajenjske maše odpadejo, bodo duhovniki v svojih zaprtih cerkvah darovali velikonočno sveto mašo brez navzočnosti vernikov. Ob 10. uri vabljeni k ogledu neposrednega prenosa slovesne velikonočne svete maše iz domžalske župnijske cerkve.

Zaradi zaostrovanja ukrepov v zvezi s preprečevanjem širjenja epidemije, so do 12. aprila 2021, odpovedana vsa javna bogoslužja z navzočnostjo vernikov. Vsa bogoslužja in svete maše, ki potekajo v velikem tednu in na Veliko noč, lahko iz domžalske župnijske cerkve Marijinega vnebovzetja spremljate v živo na našem portalu in družabnih omrežjih. Obrede in svete maše bo z duhovnim pomočnikom Andrejem Svetetom vodil domžalski župnik mag. Klemen Svetelj.

Ob 10. uri vabljeni k spremljanju slovesne velikonočne svete maše iz domžalske župnijske cerkve. Pri maši bodo preko Zooma sodelovali tudi farani.

Vesele, blagoslovljene, v srcu doživete velikonočne praznike vam želita župnik Klemen in duhovni pomočnik Andrej, voščilu pa se pridružuje tudi naše uredništvo!

Velikonočna poslanica slovenskih škofov 2021

Enkrat v blagodejnosti, sedaj v preizkušnjah – še zmeraj pa je tu Velika noč

V prečudoviti moči Velike noči hodimo tudi Slovenci od postaje do postaje mejnikov – enkrat v blagodejnosti, drugič v preizkušnjah –, da bi ohranili življenje in mladim omogočili dostojno prihodnost.

Zaradi neuničljivega upanja smo se pred tridesetimi leti odločili za samostojno Slovenijo. To smo hoteli, ker smo tega vredni.

Že dobro leto pa premagujemo velike težave zaradi epidemije novega virusa. Kaj nas še čaka, ne moremo vedeti. Eno je gotovo: dobrotnost, solidarnost in služenje, ki jih hvaležno občudujemo pri varuhih zdravja in blagostanja, molitve in bogoslužij, še zmeraj hodijo med nami kot angelski znanilci vstajenja. Ti dobrotniki nam ohranjajo upanje.

Mnogi naši bližnji so že morali napraviti zadnjo stopinjo – do groba. Čeprav smo žalostni, svoja hrepenenja po nesmrtnosti utemeljujemo na Veliki noči, ker verujemo, da se vse preizkušnje stekajo v Kristusovo zmago nad smrtjo.

Škof dr. Jožef Smej je zmeraj opogumljal: »Skrivnosti trpečih src ne poznajo zatona. Odrešilne so in zato tudi večne.«

V tej zaupljivi veri škofje voščimo blagoslovljeno Veliko noč vsem prebivalcem Slovenije, zamejcem in tistim, ki živite v tujini; posebej pa bolnim in trpečim.

Msgr. dr. Peter Štumpf SDB,
soboški škof

Miha Ulčar; Foto: posnetek zaslona; Video: HDV Studio in PRENOSI.si / domžalec.si

Tagi