Poletna noč z Limbarjem v prijetnem ambientu gradu Tuštanj

V petek, 14. 6. 2024, je v atriju gradu Tuštanj potekal večer popevk in narodnozabavnih viž v izvedbi Kulturno izobraževalnega društva Limbar iz Moravč – “Poletna noč z Limbarjem”. Nastopili so Otroški zbor Limbar, Komorni zbor Limbar ter instrumentalni spremljevalec Limband. Koncert si je ogledalo veliko obiskovalcev, med njimi evropska poslanka Ljudmila Novak, moravški župnik Kancijan Čižman, podžupan Občine Domžale Matej Primožič in vodja JSKD OI Domžale Klavdija Gregorin Štiftar. Prireditev je vodil Gregor Budal.

Poln atrij obiskovalcev je dal vedeti, da bo koncert pod zvezdami enkraten, kar se je kmalu tudi pokazalo. Takoj v začetku so zapeli moravško himno “Moravška dolina”, pesem nedavno preminulega odličnega citrarja in fanta z zlatimi prsti, Mihe Dovžana. Sledile so narodnozabavne viže, nekaj pesmi slovenskih popevk ter otroških pesmi, vse pa so imele isto rdečo nit. Ker se bliža slovenski praznik Dan državnosti, so Limbarji peli same domoljubne pesmi. Vse pesmi so bile izvajane s srcem, zato so tudi lepo zvenele iz ust Limbarjev, kar je pripeljalo do dolgih aplavzov. Na velikem zaslonu so se predvajala tudi besedila pesmi, tako da so marsikateri domoljubni viži svoje glasove pridodali tudi obiskovalci ter s tem še polepšali večerno pevsko vzdušje. Tomaž Pirnat, zborovodja in mentor, ter Elizabeta Pirnat, predsednica Kulturno izobraževalnega društva Limbar, sta bila odlično razpoložena in sta svoje veselje do glasbe in petja prenesla tudi na nastopajoče, zato ne čudi, da je koncert pod zvezdami uspel v vseh pogledih.

Še nekaj besed o nastopajočih: Mladinski zbor Limbar (zborovodkinji: Patricija Gabršek in Elizabeta Pirnat), Komorni zbor Limbar (zborovodja Tomaž Pirnat) ter Limband: Dominik Štefan (kitara), Andrej Gabršek (bas kitara), Miha Gabršek (diatonična harmonika, tolkala), Andrej Orehek (harmonika, orglice) in Tomaž Pirnat (klaviature). Kot je dejal Tomaž Pirnat, je koncert namenjen prepevanju s publiko in za publiko. Koncert namreč sooblikujejo pevci in pevke obeh zborov ob spremljavi Limbanda, ki ga sestavljajo samo člani zbora.

Ob koncu je nekaj besed spregovorila tudi evropska poslanka Ljudmila Novak. KID Limbar, ki je eno od najbolj ustvarjalnih društev v širšem slovenskem prostoru, je nastalo leta 1996, zato jo veseli, da KID Limbar deluje tako dolgo. Dramsko skupino je od začetka vodila Ljudmila Novak, ki je za skupino ustvarila tudi nekaj lastnih del.

Kulturno izobraževalno društvo Limbar je bilo ustanovljeno leta 1996 in uspešno deluje v Moravčah in izven občinskih meja. Društvo si je ime nadelo po lilijah, ki so nekoč krasile Limbarsko goro. Najprej je v okviru društva deloval Komorni zbor Limbar, kasneje pa sta se mu pridružili tudi otroška in odrasla dramska skupina. Na novo pa so ustanovili Otroški pevski zbor Limbar. Poleg pevskih in gledaliških dogodkov organizira tudi izobraževalne prireditve z raznovrstno tematiko in ustvarjalne delavnice za vse generacije.

Predsednica KID Limbar Elizabeta Pirnat se je zahvalila Ljudmili Novak, ki je že od začetka ustanovitve z Limbarjem začela orati letino, za vso podporo in pomoč. Ponosna pa je tudi na mladino, ki raste skupaj z društvom. Zahvalila se je tudi sponzorjem ter obema gostiteljema, lastnikoma gradu Tuštanj, Petru in Petri Pirnat, da sta omogočila ta odličen koncert v atriju gradu.

Odličen koncert se je zaključil v prijetnem druženju.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi