Poezija in pesem srednješolcev v knjižnici Domžale

Po ljubezni diši, recital ljubezenskih pesmi Srednje šole Domžale

Ljubezen. Preprosta beseda z velikim pomenom. Čustvo, ki si ga vsak želi prejemati, ki ga je lepo dajati. Stanje, v katerem si vsak želi biti, ga okušati. To so v dogodku »Rastem s knjigo«  prebirali  dijaki in dijakinje Srednje šole Domžale iz pesniške knjižice Vinka Möderndorferja »Romeo in Julija  iz sosednje ulice«, v kateri je avtor napisal pesmi o ljubezni in eno tragedijo s hollywoodskim koncem.

V organizaciji  Srednje šole Domžale ter Knjižnice Domžale, so v torek, 14. maja 2024, v prostorih Knjižnice Domžale, polno dvorano obiskovalcev dijakinje in dijaki ter profesorice Srednje šole Domžale z ljubezensko pesmijo v besedi in zvenu skušali odeti v vonj ljubezni. Namen branja in petja o ljubezni je bilo proslaviti ljubezen.

To je preprosta beseda z velikim pomenom. Je čustvo, ki si ga vsak želi prejemati, ga je lepo dajati, je stanje, v katerem si vsak želi biti in ga okušati. Ljubezen se je dotaknila tudi Vinka Möderndorferja, avtorja ljubezenskih pesmi za mlade z naslovom »Romeo in Julija  iz sosednje ulice«. V letošnjem šolskem letu so to zbirko izbrali dijakinje in dijaki prvega letnika Srednje šole Domžale v projektu »Rastem s knjigo.« Avtorja žal ni bilo z njimi v knjižnici, ker je bil ravno ta dan zaseden. Namenil pa jim je lepo sporočilo. »Zelo sem počaščen, da ste pripravili recital mojih pesmi. Hvala vam. Žal pa imam v sredo, 15. 5. v Novem Mestu premiero komorne opere Hit na plaži in imam 14. generalko. Žal. Hvala za vabilo. Pozdravljam vse nastopajoče in vam vpijem »srečno«. Vse lepo vam želim,« jim je sporočil avtor Vinko Möderndorfer.

In ker je sedaj mesec maj, mesec ljubezni, so se dijaki in dijakinje ta večer poezije in pesmi  o ljubezni družili z Möderndorferjevimi pesmimi, ki dišijo o ljubezni. Kot je dejala nedavno preminula Manca Košir, da vse mine, a da v ljubezni nič ne umre, zato so obiskovalci bili lepo povabljeni, da se v verzih o ljubezni skupaj odpravijo v nesmrtnost in v vonj ljubezni.

Scenarij in režisersko delo tega čudovitega večera poezije in pesmi je opravila prof. Nataša Jurjevec Juvan, poezijo so prebirali dijakinje in dijaki različnih letnikov Srednje šole Domžale; Bor Gorjan, Pavel Trojer, Lovro Volaj, Lori Cerar, Nik Prusnik, Karolina Ržišnik, Hana Kunc, David Ličen, Ožbej Bastič, Kristjan Kociper, Julija Vasle, Tjaša Klopčič, Luka Bodlaj, Iris Štrukelj, Katja Zorman so dijakinje in dijaki, ki so z vso občuteno ljubeznijo prebirali poezijo ljubezenskih pesmi. Vmes med poezijo pa je prepeval mešani pevski zbor Srednje šole Domžale z zborovodkinjo Jano Lamberšek Starbek, ki je igrala tudi na klavinovo, spremljala pa sta jih Žan Seničar na kitari ter Daniel Lenarčič na baskitari. Povezovala je Tjaša Klopčič.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

 

Tagi