Pesem nad podvodnim Triglavom

Za Triglav smo slišali vsi, bolj začudeni pa smo, ko nam rečejo, da bodo peli nad podvodnim Triglavom. Mešani pevski zbor Ivan Hribar Trzin in Ženski pevski zbor Trzinke sta se na povabilo Mešanega pevskega zbora Georgios iz Pirana v soboto, 16. septembra 2023, udeležila sedmega mednarodnega srečanja pevskih zborov, ki je potekalo pod naslovom “Pesem nad podvodnim Triglavom”. Srečanje, ki so se ga udeležili pevski zbori iz Slovenije, Italije in Avstrije, je potekalo v Piranu.

Na mednarodnem srečanju so sodelovali MePZ Georgios Piran, MePZ Slovenec Slavec Ricmanje, MePZ Ivan Hribar in ŽPZ Trzinke iz Trzina, Vocalix Weiz, Doppelt Quartet Zirbenklang Judenburg, TV Lustige Steierer Judenburg in SURFEN AM BRETT.at. Zbori so na trgu 1. maja zapeli v čas rojstnega dne glasbenik in dirigenta Berta Radojkoviča, počastili pa so tudi avtorje postavitve “Podvodnega Triglava”.

A to ni bilo vse. Za začetek smo si ogledali Pomorski muzej Piran, ki domuje v palači Gabrielli, zgrajeni sredi 19. stoletja tik ob piranskem  pristanišču. V njej se nahajajo razstavni eksponati vezani na pomorsko dediščino in na pomorstvo ter gospodarske panoge obalnega območja in celotnega slovenskega prostora. Po ogledu je sledil nastop na Tartinijevem trgu v središču Pirana, kjer je potekala tudi predstavitev okoliških pridelovalcev dobre kapljice in drugih dobrot značilnih za ta del Slovenije. Gostje iz avstrijskega Judenburga in Weiza so poleg petja, igranja ter plesa, pripravili tudi razstavo umetniške skupine Aquart iz Judenburga v Appolonijevi palači, štajerski praznik v Piranu v Caffe Galeriji Piran in glasbeno mašo v cerkvi sv. Jurija, saj so bili na obisku več dni.

In ker je bila ravno sobota, dan, ko mnogi skočijo v zakonski jarem, so pevci mladoporočencema, ki sta tista dan dahnila usodni da, skupno zapeli za srečen zakon. Sledila je vožnja z ladjico na podvodni Triglav, kjer se je ponovno oglasila pesem. Seveda je vsak zbor zapel svojo in to ne le eno. Po povratku, so zbori imeli nekaj časa prosto, ravno dovolj za ogled razstave, ki so jo pripravili umetniki skupine Aquart iz Judenburga. Nato smo se počasi premaknili proti trgu 1. maja, kjer je vsak od zborov izvedel svoj program in navdušil tako sodelujoče kot obiskovalce bližnjih lokalov. Ker prazen žakelj ne stoji pokonci, smo odšli na prostor pred cerkvijo Matere Božje od zdravja, poznano tudi kot cerkev svetega Klementa, kjer je bilo vse pripravljeno za pogostitev.

In kaj smo jedli? Ja dunajskega zagotovo ne, ampak ribice in ribe, kalamare in druge morske dobrote. In ker mora roba trikrat plavati, potem veste, da je bilo poskrbljeno tudi za dobro kapljico. Potem, ko smo se okrepčali, so zbori zapeli še v cerkvi, da jim je bilo veselje prisluhniti. A ne le v cerkvi, tudi na poti proti avtobusu so se ustavili pred lokali gostom zapeli eno po domače.

Mrak se je spustil na zemljo in pot nas vodi domov, vmes pa prisluhnemo še eni izmed pevk, ki komentira odbojkarsko tekmo. In na koncu, ko se je dobro izšlo za naše, se zasliši še Zdravica. Ker nas do doma loči še nekaj kilometrov, strnemo vtise iz tokratnega druženja s pevskimi prijatelji, tako domačimi kot iz tujine, v želji, da se še kdaj srečamo.

Avtor: DJD; Foto: DJD

Tagi