Pesem MePZ Šentviški zvon bo odzvanjala še dolgo časa po 30-letnici

 »Oj, mladost ti moja, kam odšla si, kje si?« je bilo besedilo prve pesmi, ki jo je odpel član Mešanega pevskega zbora Šentviški zvon Matej Avbelj z Žigo Svetlinom na klavirski harmoniki. Vendar je 35 članov pod vodstvom zborovodij Špele in Matevža Kinka pokazalo, da je MePZ Šentviški zbor v cvetu mladosti poln življenja, radosti in veselja. Dežne kaplje so preglasili ubrani glasovi, ki so prihajali iz Sončne dvorane na Brdu pri Lukovici. Na vabilu so pevci in pevke zapisali, da bodo prepevali samo slovenske pesmi, torej ljudske, umetne, zabavne in narodnozabavne, kar je navdušilo zbrano občinstvo. Obiskovalci so napolnili proste sedeže v novi večnamenski pridobitvi občine Lukovica in uživali v več kot dvournem koncertu.

»Brez pesmi bi bil svet brez sijaja in občina osiromašena,« je v svojem nagovoru in v brošuri, ki so jo izdali MePZ Šentviški zvon poudarila častna pokroviteljica nedeljskega koncerta županja mag. Olga Vrankar. »Moč naše ljudske in umetne pesmi dviga našo narodno kulturo na prepoznavno visoko umetniško raven in je tudi v Evropi narodov unikatna in zmagoslavna. Naša pevska duša se v močnih zborovskih zasedbah predstavlja kot ambasador male državice ‘triglavskega raja’.«

V 30 letih je bilo v zboru MePZ Šentviški Zvon več kot 150 različnih glasov, danes jih je 37.

Njenim besedam je pritrdil vodja JSKD Območne izpostave Domžale Matej Primožič, ki se je minuli vikend v Ljubljani udeležil generalne skupščine Evropske zborovske zveze in iz prve roke povedal, da je Slovenija še vedno evropska zborovska velesila. »Krepko presegamo povprečnost vključenosti prebivalstva po posamezni državi v takšnem in drugačnem petju. To je dokaz tega, kar člani in članice MePZ Šentviški zvon počnejo in dodajajo svoj kamenček k tem ogromnem mozaiku

Praznovali s pesmijo, torto in številnimi gosti

Pevcem se je s svojo podporo in prisotnostjo poklonila tudi poslanka v Evropskem parlamentu Ljudmila Novak: »Rada imam glasbo, slovensko kulturo in ljudi, ki razvijajo svoje talente. Hvala, ker nam jih dajete na razpolago, da vas lahko poslušamo. Kar nekajkrat sem bila že na koncertu Šentviškega zvona in opažam, da so pevci in pevke iz nastopa v nastop boljši. Imajo nekaj odličnih solistov, ki bi jim zavidalo marsikatero večje mesto.«

Za presenečenje pred odmorom je poskrbela županja mag. Olga Vrankar, ki je na oder pripeljala dvonadstropno torto, kot ob vsakem pravem praznovanju pa so skupaj z gosti zapeli Vse najboljše.

Po mnenju navdušenega občinstva so imeli tudi odličen program, saj so zapeli več kot 18 pesmi, med njimi Nmau čriez jizaro, Jaz bi rad cigajnar bil, Po poljube, Debeli kum, Lepo je biti muzikant, Moje orglice, ki so osvetlile deževen nedeljski večer. S humornimi vložki je piko na i dodal tudi povezovalec Jure Sešek, na odru pa so se jim pridružili tudi gostje jazz trio D’Smiles.

Za presenečenje pred odmorom je poskrbela županja mag. Olga Vrankar, ki je na oder pripeljala dvonadstropno torto, kot ob vsakem pravem praznovanju pa so skupaj z gosti zapeli Vse najboljše. Med krajšim odmorom so si lahko obiskovalci ogledali predstavitveni film in se okrepčali pred dvorano, saj je bil program res bogat in raznolik.

Bogata malha spominov

Ime Šentviški zvon je zbor prevzel od okteta, ki je že leta 1930 prepeval v Šentvidu. Zametki segajo v leto 1976, ko so začeli prepevati, končna odločitev za ustanovitev zbora pa je bila poleti leta 1989. Prva zborovodkinja je bila Metka Novak, za njo je bil dolgoletni vodja zbora Karel Leskovec, nasledil ga je Primož Leskovec, sedaj zbor vodita peto leto Špela in Matevž Kink. V tem času so kot pevci nenehno rasli v zavedanju, da več truda rodi večje veselje do petja in prenese večjo prepoznavnost.

»Voditi MePZ Šentviški zvon, kot edini mešani zbor v občini Lukovica je poseben privilegij, obenem pa tudi velika odgovornost, ko je lahko včasih tudi obremenjujoča. Poseben izziv nama tako predstavlja krmarjenje v tako rekoč medgeneracijski skupini, skupini ljudi različnih starosti, pestrih značajev in prioritet ter različnega znanja in pevskih izkušenj. Prav tako nama je pomembno konstantno iskanje kompromisa med zahtevano dobro disciplino in potrebnim napredkom zbora ter prijetnim in sproščenim vzdušjem na pevskih vajah,« sta med drugim zapisala v brošuri ob jubileju.

Jubilejna kronika MePZ Šentviški zvon zapisuje preko 200 nastopov, novih povezovanj in idej, ki jih opogumljajo.

Ustanovna predsednica zbora je bila Jana Strehar, za njo zdajšnji častni predsednik Darko Stupica in eden izmed ustanovnih članov, ki si še vedno prizadeva, da se zbor pomlajuje in nadaljuje s tradicijo slovenske pesmi, ki je tem krajem vedno dajala močan pečat. Nekaj časa je predsedoval Matej Avbelj, od leta 2017 pa mu predseduje dolgoletna članica Andreja Volf. Slednja je na koncertu namenila posebne zahvale tudi ustanovnim članom zbora.

Podeljenih 15 Gallusovih značk posameznim pevcem

Poleg glasbenega programa je Matej Primožič podelil tudi Gallusove značke, ki jih prejmejo posamezniki za aktivno udejstvovanje na področju ljubiteljske glasbene dejavnosti. Bronasto Gallusovo značko za več kot pet let udejstvovanja so prejele Milena Burja, Manca Križnar in Špela Urankar. Srebrnih Gallusovih značk za več kot deset let udejstvovanja so se razveselili Anja Andrejka, Matej Avbelj, Janez Lebar in Andreja Volf.

Več kot 15 let se v MePZ Šentviški zvon udejstvuje Barbara Obreza, za kar je prejela Zlato Gallusovo značko ter za 30 let udejstvovanja in več častno Gallusovo značko Špela in Matevž Kink, Jože Prenar, Nada Trček, Tone Zajc, Janica Žurej in Nuška Štempihar. Trije člani so častne Gallusove značke že prejeli, in sicer prepevajo že več kot 35 let  in jih imenujejo nadčastni člani zbora. Gre za Mojco Stoschitzky, ki je v zboru 37 let, častnega predsednika Darka Stupico, ki prepeva 42 let in njegovo soprogo Zdenko Stupico, ki ima najdaljši pevski staž, kar 43 let.

Posebna prelomnica so postali njihovi božični koncerti, s katerimi so oplemenitili praznični duh Slovenskega božiča po številnih božjih hramih.

Še v letošnjem letu ponovitev koncerta

Županja je pevce pospremila z besedami: »Naj vaša pesem nikoli ne presahne.« Podobnega mnenja je tudi Darko Stupica, ki je izpostavil, da je njegova največja želja, da pritrkavanje Šentviškega zvona pri sv. Vidu nikoli ne zamre. Za nadaljevanje tradicije se pevcem in pevkam ni treba bati, saj odlično povezujejo tudi mlajše generacije, kar smo lahko videli in slišali na koncertu.

Pevci in pevke bodo jubilejni koncert ponovili v mesecu decembru, in sicer v soboto, 7. decembra, ob 19. uri v domači dvorani Kulturnega doma Antona Martina Slomška v Šentvidu pri Lukovici.

Avtor: Lea Smrkolj; Foto: Lea Smrkolj; Drago Jutršek, Urban Rus

Tagi