Osrednja občinska slovesnost ob dnevu državnosti v Dobu

Občina Domžale in Krajevna skupnost Dob sta priredili osrednjo občinsko prireditev ob dnevu državnosti, ki je bila v torek, 25. junija 2024, v stavbi Letnega gledališča Kulturnega društva Jožef Virk Dob. Slavnostna govornica je bila Vlasta Nussdorfer, pozdravni nagovor pa je imel Marijan Smolnikar, predsednik Sveta Krajevne skupnosti Dob. Nastopili so Trobilni kvintet Godbe Domžale, Mešani pevski zbor Župnije Dob, Trio Sejmarji, gledališki in filmski igralec Pavle Ravnohrib, KD Jožef Virk Dob ter Folklorna skupina Folklornega društva Groblje. Prireditev je povezovala ter recitirala nekaj pesmi Marta Starbek Potočan.

Osrednje občinske prireditve so se udeležili slavnostna govornica Vlasta Nussdorfer, županja Občine Domžale mag. Renata Kosec, podžupan Občine Domžale Matej Primožič, predsednik pokrajinskega združenja Veteranov vojne za Slovenijo Janez Gregorič, predstavniki ZVVS in SEVER, praporščaki, častna straža, častni občani in častna občanka Občine Domžale, svetniki in svetnice Občine Domžale in Sveta KS Dob, predstavniki drugih svetov Krajevnih skupnosti, župnik Župnije Dob Jure Ferlež ter občanke in občani.

Ker je bila zaradi slabe napovedi prireditev prestavljena v Kulturni dom pri letnem gledališču Dob, je trobilni kvintet slovensko in evropsko himno zaigral na odru, v nadaljevanju pa je pozdravni nagovor imel predsednik Sveta Krajevne skupnosti Dob Marijan Smolnikar. Med drugim je v nagovoru povedal nekaj zgodovinskih dejstev ob osamosvojitvi ter dejal, da je že čas, da pospravimo razlike pod preprogo, si kot sosed sosedu stisnemo roko in si globoko pogledamo v oči. Tako nam bo vsem bolje v naši mladi samostojni državi.

Vlasta Nussdorfer, slavnostna govornica je tudi poudarila stvari o samostojnosti, v nadaljevanju pa je povedala nekaj zgodb, ki so še tako aktualne za današnji čas. V govor je prelila nekaj osebnih izkušenj ali primerov, ki jih je obravnavala kot tožilka oziroma varuhinja človekovih pravic ali prostovoljka. Slavnostna govornica Vlasta Nussdorfer namreč zelo dobro opazuje svet okoli sebe, pozorna je na drobne stvari, ki še posebej otrokom, mladostnikom, bolnim, starim in pomoči potrebnim veliko pomenijo ali pa jim predstavljajo hude težave. Je zelo sočutna in opozarja na pomanjkanje strpnosti, razumevanja, potrpljenja in uvidevnosti. Njen govor nas  spomni, da lahko prav vsak izmed nas naredi nekaj za lepši svet.

Po slavnostnem govoru je sledil kulturni program. Tako so se v kulturnem programu slišale pesmi zbora, zvok trobil kvinteta iz Godbe Domžale, orglice, kitara in harmonika iz vrst sejmarjev ter čustveno izpovedani verzi pesmi iz ust gledališkega in filmskega igralca Pavla Ravnohriba in Marte Starbek Potočan. Za konec so s svojim poskočnim plesom kulturni program zaključili članice in člani Folklorne skupine Folklornega društva Groblje, zatem pa je sledilo druženje na ploščadi letnega gledališča.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi