Osrednja občinska prireditev ob dnevu državnosti v Dobu

Občina Domžale in Krajevna skupnost Dob, sta v soboto, 25. 6. 2022 v parku pod Močilnikom v Dobu priredila osrednjo občinsko prireditev ob dnevu državnost. Trobilni kvintet Godbe Domžale je zaigral himno.

Venec pred pomnik državnosti položila podžupana Občine Domžale, Marjan Ravnikar in mag. Tomaž Deželak.

Podžupana Občine Domžale, Marjan Ravnikar in mag. Tomaž Deželak, sta položila venec

Pozdravni nagovor je imela predsednica Krajevne skupnosti Marija Ravnikar, ki je med drugim dejala, da danes pred pomnikom državnosti v parku pod Močilnikom praznujemo poseben dan. Praznik naše mlade države. Med drugim je dejala, da se ji ob tej priložnosti zdi potrebno, da izrazimo podporo vsem državljanom, ki s svojim delom, trudom in zgledom, ustvarjajo našo državo, ter zagotavljajo njeno življenjsko moč in uspešnost: »Bodimo ponosni na uspeh ter dosežke, ki jih imamo. Bodimo enotni. Enotnost naroda ne pomeni živeti brez razlik, temveč z razlikami ob zavedanju pomena skupnih vrednot. Ob dnevu države vam vsem skupaj čestitam. Položimo državi vsa naša upanja in ji zaželimo vse dobro. Država je naš dom, ki ga moramo skrbno varovati. Danes praznujmo skupaj z našo državo. Z našo Slovenijo.«

Predsednica Krajevne skupnosti, Marija Ravnikar

V Letnem gledališču Dob je sledil še kulturni program, kjer so nastopili trobilni kvintet Godbe Domžale, Mešani pevski zbor KLAS Groblje, igralec Boris Kerč, Kulturno društvo Jožef Virk Dob in Folklorna skupina Češminke iz Kulturnega društva Domžale. Prireditev je vodila Marta Starbek Potočan.

 

Slavnostni govornik je bil Janez Gregorič, predsednik Pokrajinskega združenja veteranov vojne za Slovenijo,  PO Ljubljana – okolica.

Janez Gregorič, predsednik Pokrajinskega združenja veteranov vojne za Slovenijo,  PO Ljubljana – okolica

V slavnostnem govoru je dejal, da so nas dogodki izpred enaintrideset let za vedno zaznamovali in nas postavili na svetovni zemljevid, kot samostojno državo in narod, ki se je končno zavedel, da lahko in zmore dozoreti v enotnosti in pogumu, ki je potreben za nastop na svetovnem političnem odru. »Samozavest je tista, ki odpira vrata. Zato, podprimo tiste redke posameznike, ki so s svojim delom dokazali da so vredni zaupanja, bodimo zahtevni, bodimo pripravljeni na sodelovanje. Tako kot danes številni naši občani in državljani, športniki, kulturniki, umetniki, znanstveniki in podjetniki s svojimi dosežki in znanjem osvajajo svet in ponašajo ime Slovenije izven naših meja, tako so tudi tistega poletnega junijskega dne naši predniki ponesli v svet ime novo nastale države Slovenije, ki od takrat dalje ni bila več odvisna od takratne Jugoslavije.« Med drugim je podal nekaj dejstev o razorožitvi Teritorialne obrambe v času osamosvajanja. Kako so se takrat temu uprli, orožje in strelivo poskrili na različne lokacije po Domžalah in okolici. Spomnil je tudi na bitko v Trzinu, na žrtev Edvarda Peperka in ranjene ter mrtve vojake JLA

Avtor: Miro Pivar; Foto in video: Miro Pivar

Tagi