Nadškof Zore blagoslovil obnovitvena dela v Župniji Zlato Polje

Na prvo adventno nedeljo je bilo v župnijski cerkvi sv. Marije Magdalene v Zlatem Polju nad Lukovico nadvse slovesno, saj je ljubljanski nadškof in metropolit msgr. Stanislav Zore blagoslovil obnovitvena dela in novosti. V svojem nagovoru nam je položil na srce, naj nas množica luči in reklam ne zavede in naj se raje naslonimo na Kristusa. Naj bodo naša srca odprta, da ga ne bi spregledali ko pride mimo.

Nadškof in metropolit msgr. Stanislav Zore je med drugim povedal, da smo z današnjim dnem vstopili v adventni čas, ko bomo poslušali odlomke iz Božje besede, ki so nam znani. Poudaril je, da naj nas premami zahrbtna skušnjava in naj ne nehajmo poslušati Božje besede: “Čeprav se odlomki ponavljajo, mi nismo enaki, saj obhajanje cerkvenega leta ni nekakšno kroženje, ampak nas morajo odlomki dvigniti in približati Bogu. Pri tem nas mora obogatiti in napolniti predvsem beseda `Ti Gospod, si naš Oče Bog.` Naša naloga je sprejemati Boga za očeta in ga sprejemati kot očeta. Dobri ljubeči in usmiljeni oče nam podarja sina, ki nas spodbuja naj bomo pozorni in čuječi. Zakaj pozorni? Da se ne pustimo zapeljati in zavesti.” Mesec december je čas, ko postane tema najbolj gosta, zato hrepenimo po luči. Jezus prinaša upanje in razsvetljenje. Zbližuje vsakega najprej s seboj, nas uči odpuščati, če le dovolimo, da posije v naše življenje.

Zato bodimo pozorni, da ne bomo zamenjali te edine luči z bleščavo ali leščerbo današnjega sveta. Svoj nagovor je nadškof končal z mislijo Berte Golob, ki pravi: “Jezus, ko boš šel skozi našo vas, ne pojdi mimo naše hiše. Tretja na desni strani je. Zavij k nam vrata, bodo odprta.” To je povabilo Jezusu za advent in povabimo ga v našo hišo tudi mi.

Po končani sveti maši, je obnovitvena dela v cerkvi razložila avtorica mozaikov Lucija Rožman. A ne le izvedbo del, ki sta jih skupaj z očetom Janezom postorila, temveč mnogo več, saj oltar predstavlja Jezusa in zato so na oltarni mizi predstavljeni simboli štirih evangelistov. V svoje delo sta vključila še luč, saj Stvarnik kot prvo stvar pokliče v življenje svetlobo. Mozaične podobe so narejene iz jajčne lupine, saj je jajce bogat simbol, ki so mu že starodavne kulture pripisovale različne pomene začetek življenja, stvarjenje, plodnost, rojstvo … V krščanski ikonografiji pa jajce simbolizira vstajenje Jezusa Kristusa, novo upanje in rojstvo. Ponazarja pa tudi prazen grob, saj se vsako leto tega dogodka odrešenja spominjamo z rdeče obarvanimi pirhi, ki simbolizirajo Kristusovo kri . Na oltarju so štirje evangelisti in sicer Matej, Luka, Marko in Janez.

Po koncu svete maše je sledilo še prijetno druženje, zahvaljujoč se tudi soncu, ki je sramežljivo pogledalo skozi oblake na zasnežena polja travnike in sadovnjake v okolici cerkve. Čestitke avtorici je izrekla tudi faranka in županja mag. Olga Vrankar ter z njo izmenjala kar nekaj besed.

Avtor: DJD; Foto: DJD

Tagi