Maša za domovino Slovenijo v cerkvi Karmelske Matere Božje na Češnjicah

Na vrhu hriba, kjer stoji cerkev Karmelske Matere božje na Češnjicah nad Blagovico, je v nedeljo, 20. junija 2021, potekala sveta maša ob dnevu državnosti. Zaplapolale so slovenska, evropska in občinska zastava, slišala se je slovenska pesem in slovenska domoljubna beseda, zagorel pa je tudi veličasten kres. Tako se je tudi župnija Češnjice pridružila množici prireditev po vsej Sloveniji ob dnevu državnosti, z namenom počastiti ta najpomembnejši dan v zgodovini slovenskega naroda. Pritrkovalci so s pritrkavanjem na zvonove vabili vernike k sveti maši, kjer se jih je zbralo lepo število.

Cerkev Karmelske matere božje na Češnjicah je bila v spomin na pokojnega duhovnika Avguština Klobučarja okrašena z belimi cvetovi, sveto mašo na čast samostojne Slovenije je ob somaševanju duhovnega pomočnika Ivana Povšnarja daroval župnik župnije Brdo na Lukovico Bernard Rožman. Slavnostno sveto mašo so popestrili pevke in pevci združenih zborov župnij Češnjice in Brda. Da pa je petje potekalo čim bolj slavnostno, je poskrbel zborovodja Matevž Kink, na orglah pa jih je spremljal Matjaž Pestotnik. Svete maše se je udeležila tudi županja Občine Lukovica mag. Olga Vrankar.

Na začetku svete maše je župnik Bernard Rožman blagoslovil slovensko zastavo, ki jo je praporščak v povorki prinesel pred oltar. Po zapeti slovenski himni pa je zastavo poškropil še s blagoslovljeno vodo. Maša za domovino je potekala v sproščenem vzdušju ob cerkvenih pesmih, evangeliju in pridigi, ki jo je podal duhovni pomočnik Ivan Povšnar. V pridigi je orisal celoten potek, od začetka slovenske pomladi do končne osamosvojitve, ko smo dobili svojo državo Slovenijo.

Žal je tako, da se vsi moramo nekoč posloviti s tega sveta. Tako se je zgodilo z župnikom Avguštinom Klobčarjem, ki je v župniji Češnjice maševal dolgih petnajst let, saj je v petek, 18. junija 2021, zaspal v Gospodu, dvanajst dni po svojem 74. rojstnem dnevu. Poslovil se je od slovenske domovine, ki jo je tako ljubil in se preselil v nebeško domovino h Karmelski Materi božji. Tako je bila sveta maša za domovino namenjena tudi v spomin župniku Avguštinu. Ob koncu je župnik Bernard Rožman dejal: «Gospod Avguštin, hvala vam za vsa leta, ki ste jih preživeli v župniji Češnjice kot dušni pastir. Bog naj vas obilno blagoslovi z večnim nebeškim plačilom.«

Ob koncu svete maše so zadoneli cerkveni zvonovi v čast domovine Slovenije. Nato pa se je praznovanje s kulturnim programom in kresovanjem nadaljevalo pred cerkvijo, o čemer smo na našem portalu že poročali.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi