Koncert Komornega pevskega zbora Šutna “Pojem – Plešem”

Razmere so se po koronkem zaprtju že toliko sprostile, da se lahko ponovno družimo, zato je marsikateri pevski zbor izkoristil trenutno stanje ter priredil koncert ob zaključku šolskega leta, preden se podajo na dopuste in počitnice. Tako so tudi pevke in pevci Komornega pevskega zbora Šutna iz Kamnika v soboto 3. julija 2021, v kapeli samostana Mekinje pripravili enkraten koncert, ki so ga poimenovali “Pojem – Plešem”. Že pred koncertom je komorni pevski zbor prepeval pri sveti maši, ki je potekala v mekinjski župnijski cerkvi.

V kapeli samostana Mekinje so obiskovalci slišali več zvrsti glasbe, za kar je poskrbel Komorni pevski zbor Šutna iz Kamnika pod vodstvom zborovodkinje Kristine Štenberger ter ob spremljavi organistke prof. Marije Holcar. Vezni tekst sta prebirala Katja Černelič in Frane Tonin.

Epidemija je močno pretresla naša življenja in postavila omejitve, ki si jih pred letom in pol nismo upali niti predstavljati. Prisiljeni smo bili povsem spremeniti vsakdanje navade. Prepoved druženja nam je pokazala, kako nujno potrebujemo širši krog ljudi. Spoznali smo, kako pomembno je čutiti človeško bližino, s prijatelji posedeti ob kavici in pokramljati. Do sedaj so se pevke in pevci dobivali preko računalnikov, vsak v svoji sobi, sedaj pa je napočil čas, da so se spet podružili ter pripravili odličen koncert. Ker je zbor pel pri sveti maši, so v uvodu koncerta zapeli še tri Marijine pesmi, za lažji prehod v drugi del koncerta, v katerem sta se v pesmih prepletala pesem in ples, neizpete sanje deklet ob fantovskih obljubah, pesmi o srečnih dekletih, o živalih in drugih življenjskih dogodkih. Nekaj pesmi je posamično zapel ženski del zbora, nekaj pa moški del zbora. Ob koncu so zapeli še skupno pesem »Le plesat me pelji« ter podelili šopke zborovodkinji, organistki in napovedovalki.

Izzvenel je res odličen koncert. Pevke in pevci pa v upanju na boljšo jesen in zimo, že gledajo na jesenske in zimske koncerte, ki so jih v letu in pol zaradi izolacije morali spustiti iz svojih ustaljenih tirnic. Veselijo pa se že tudi območnih in regijskih koncertov Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, ki so potekali vsako leto v pomladnem času.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi