Sveta maša na god svetega Tomaža v mekinjski cerkvi

V cerkvi Marijinega vnebovzetja v samostanu Mekinje je v soboto, 3. julija 2021, potekala sveta maša, na kateri je prepeval Komorni pevski zbor Šutna iz Kamnika, ki je po sveti maši v kapeli samostana izvedel še koncert. 3. julija po katoliškem koledarju goduje sveti Tomaža, zato je bila sveta maša posvečena temu svetniku. Tomaž je bil eden izmed dvanajsterih Jezusovih apostolov, ki ni verjel, da je je Jezus vstal od mrtvih in se je hotel o tem sam prepričati z dotikom. Zato je dobil vzdevek »neverni Tomaž«. Danes tako imenujemo človeka, ki česa ne verjame.

Sveta maša, ki jo je v mekinjski cerkvi Marijinega vnebovzetja daroval župnik Pavel Pibernik, je potekala na predvečer nedelje, kjer bo v sosednji župniji Stranje novo mašo obhajal Boštjan Dolinšek. Ker je bila prva sobota v mesecu, je bil to tudi dan molitve za nove duhovne poklice. V bogoslužju pa so obhajali tudi god svetega Tomaža – apostola, tega posebnega moža, ki je težko veroval, ki je tako podoben nam vsem, ki hočemo vse otipati, videti, da se komaj prepričamo, pa še takrat jih dosti ne verjame. Sveto mašo so s svojim petjem popestrile pevke in pevci Komornega pevskega zbora Šutna iz Kamnika pod vodstvom zborovodkinje Kristine Štenberger. Na orglah jih je spremljala prof. Marija Holcar.

Mekinjski župnik Pavel Pibernik je v bogoslužju prebral Evangelij (Janez 20, 19-31), ki govori o tem, da se je Jezus po vstajenju prikazal svojim učencem. Tomaža tedaj ni bilo z njimi. In ko je prišel in so mu pripovedovali, ni verjel. Rekel je celo, da ne bo verjel, dokler ne vtakne svojih prstov v Jezusove rane. Čez osem dni so bili njegovi učenci spet notri in Tomaž z njimi. Jezus je prišel pri zaprtih vratih, stopil mednje in jim rekel: “Mir vam bodi!” Potem je rekel Tomažu: “Položi svoj prst sem in poglej moje roke! Daj svojo roko in jo položi v mojo stran in ne bodi neveren, ampak veren.” Tomaž mu je odgovoril in rekel: “Moj Gospod in moj Bog!” Jezus mu je rekel: “Ker si me videl, veruješ? Blagor tistim, ki niso videli, pa so začeli verovati!”

V pridigi je župnik povedal nekaj besed o nevernem Tomažu. Kolikokrat smo podobni Tomažu! A je možno, da ne verjamemo morda niti svojim bližnjim. Ne verjamemo v nič, česar ne vidimo. Vse hočemo videti, slišati, čutiti, vse mora biti dokazano. Včasih vtikamo prste v rane bližnjih. Brezbrižno vrtamo po njih. Brez občutka, brez usmiljenja. Brez prizanesljivosti. In tudi brez opravičila, ko prizadenemo. Odprimo srca temu, da vidimo tudi nevidno, da slišimo tudi neslišno … Da začutimo bistvo.

Po sveti maši je v kapeli samostana Mekinje potekal še koncert Komornega pevskega zbora Šutna Kamnik, ki so ga poimenovali »Koncert pesmi pojem- plešem«. Prispevek z videom koncerta sledi v kratkem.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi