Končali smo že 16. sezono bralne značke za odrasle

V ponedeljek, 13. maja, smo v Knjižnici Domžale slavnostno zaključili že 16. sezono bralne značke za odrasle. Namen dejavnosti – spodbujanje branja kakovostne beletristike in aktualne stvarne literature – ostaja enak, ob tem pa jo ves čas dopolnjujemo, izpopolnjujemo in sledimo trendom in zahtevam sodobnega sveta. 

Letošnja novost je bila zbiranje nalepk za udeležbo na literarnih prireditvah Knjižnice Domžale. Med 135 bralci, kolikor jih je letos zaključilo bralno značko, je bilo kar 31 takih, ki so poleg branja obiskali vsaj dve literarni prireditvi. Ti so bili še posebej nagrajeni, nagrade je prispeval Arboretum Volčji Potok, za kar se jim iskreno zahvaljujemo.

Letos smo dodali tudi seznam Zlata leta, namenjen tistim starejšim bralcem, ki se jim zdi običajni seznam prezahteven, dobili smo namreč kar precej takšnih želja. Na ta seznam smo uvrstili lahkotnejše rodbinske in družinske romane, knjige z večjimi črkami in stvarno literaturo o kakovostnem staranju. S seznamom smo želeli promovirati tudi kotiček Zlata leta, ki smo ga že lani postavili na oddelku za odrasle. Poleg leposlovnega gradiva smo tja uvrstili priročnike za aktivno starost in strokovno gradivo s področja zakonodaje in socialnega skrbstva, ki ga naši bralci pogosto iščejo. V kotičku so tudi promocijsko gradivo društev, ki povezujejo starejše, računalniki, prilagojeni uporabnikom s slabšim vidom, in elektronska lupa.

Vidimo, da se bralni znački vsako leto pridruži več bralcev in tega smo izredno veseli, saj branje razširja obzorja, krepi možgane, nas sprošča, izboljšuje komunikacijo, krepi empatijo, spodbuja kreativnost, zmanjšuje stres in veča samozavest. 

Letošnjo bralno značko je zaključilo 135 bralcev. Tokrat prvič največ v Domžalah, in sicer 42. Sledi Trzin s 30 bralci, Mengeš z 29, v Moravčah je cilj doseglo 15 bralcev, v Šentvidu 10 in v Ihanu 9. Med slovensko prozo so najpogosteje brali kriminalko Rdeča kapica Irene Svetek, med tujo prozo pa 10 minut, 38 sekund na tem čudnem svetu, avtorice Elif Shafak. Pri poeziji je bila najbolj brana pesniška zbirka Frana Milčinskega Ljubezen naj gre vedno v cvet, med stvarno literaturo pa knjigi Paralelno razmišljanje in Toksični ljudje.

Obiskovalci prireditve so dodobra napolnili dvorano Knjižnice Domžale. Stari znanci in novi bralci bralne značke so si ogledali kulturni program ter prejeli priznanja in nagrade Knjižnice Domžale.

Direktorica Knjižnice Domžale, Barbara Zupanc Oberwalder, je prebrala poslanico ob svetovnem dnevu knjige, ki jo je letos napisal Tone Peršak

Boštjan Oder in Vanja Iva Kretič, večkrat nagrajena ustvarjalca kamišibaj predstav, sta pripravila nekaj kamišibajev in z njimi obiskovalcem predstavila to japonsko obliko gledališča, ki združuje elemente literarnega, likovnega, gledališkega in filmskega izraza. Med drugim sta zaigrala Tja med ljudi bova, deklica, šla – ljubezenska pisma med Silvo Ponikvar in Karlom Destovnikom Kajuhom, ki je premiero doživel junija 2023. Za predstavo sta na mednarodnem festivalu kamišibaja Beli delfin v Piranu prejela dve nagradi: posebno priznanje »Pogled od zunaj« po izboru kamišibajkarjev iz tujine in nagrado kamišibajkarjev »Morigenos« 2023. 

Po prireditvi je sledila pogostitev in sproščen klepet med bralci, knjižničarji in nastopajočimi.

Pred nami je poletje in tudi za ta čas smo pripravili marsikaj zanimivega. Že od junija dalje bodo na panojih izpostavljene knjige po izboru knjižničarjev, pripravljali bomo vrečke z bralnimi poslasticami, od junija naprej bodo na voljo tudi seznami priporočilnega poletnega branja. Predstavitev knjig s seznamov boste vsak mesec našli na naši spletni strani in na youtube kanalu Knjižnice Domžale. Do 30. septembra poteka Podjetniška bralna značka, ki jo Knjižnica Domžale organizira skupaj z Obrtno-podjetniško zbornico Domžale.

Dragi bralke in bralci, vabimo vas, da skupaj z nami nadaljujete svojo bralno pot. Knjige so čudovit svet, ki ga lahko raziskujete vse življenje.

Avtor: Tadeja Rode Teran, Knjižnica Domžale; Foto: Knjižnica Domžale

Tagi