Jubilejni večer ob 15 letnici Folklornega društva Groblje

Folklorno društvo Groblje, Domžale letos praznuje prvih 15 let uspešnega delovanja, v okviru katerih so se plesalci in plesalke izkazali tako v folklornih plesih kot v organizaciji in izvedbi vrste prireditev, pozabili pa niso niti na prizadevanja, da folklora tudi v prihodnje ostane pomemben del kulturne dediščine, ki jo posredujejo mladim generacijam. Kar 250 nastopov se je zbralo doslej – velikih in majhnih, vsi pa težko pričakovani in nagrajevani s številnimi pohvalami, glasnimi aplavzi in zadovoljstvi tako folkloristov kot vseh, ki so imeli priložnost, da jim prisluhnejo in si jih ogledajo. Radi nastopajo, pa naj bo samostojno ali skupaj z drugimi. Tako vedno radi zaplešejo in zapojejo ter zaigrajo tudi za starejšo publiko, ki se prijetnih kulturnih dogodkov vselej razveseli.

Svojo petnajstletnico so obeležili z »Jubilejnim večerom, ki je potekal v petek, 22. aprila 2022, v Kulturnem domu Groblje. Na jubilejnem večeru so obiskovalci, ki so napolnili dvorano do zadnjega kotička, doživeli vse od plesa, petja in igranja, pa tudi veliko smeha je bilo ob izvirnih in domiselnih plesov. V programu so nastopili člani Kulturnega društva Domžalski rogisti, ki jih vodi Daniel Savnik, Moška vokalna skupina Adam Ravbar, ki jih vodi Peter Pogačar, AFS Študent Maribor veteranska folklorna skupina Bela Krizantema, ki jih vodi Tomaž Zorko, Pevke ljudskih pesmi Folklornega društva Groblje, Domžale ter domača folklorna skupina Folklornega društva Groblje, Domžale, ki jih vodi Nevenka Unk – Hribovšek.

Ob koncu je dr. Franc Hribovšek podelil Antonu Košenini Zlato plaketo Folklornega društva Groblje, Domžale, za nesebično pomoč skupini ob njihovih nastopih v dvorani Kulturnega doma Groblje. Vse prisotne je pozdravil tudi Matej Primožič, vodja JSKD OI Domžale, ki je domačim folklornikom podelil bronaste značke za 5 let, srebrne značke za 10 let in zlate značke, za 15 let in Maroltova priznanja. Prireditev, ki so jo je udeležil tudi podžupan Občine Domžale Marjan Ravnikar, sta vodila Draga Jeretina Anžin in Tone Jurečič.

Folklorni festival so pripravili dr. Franc Hribovšek, Franc Strle, Boris Kurent, Nevenka Unk – Hribovšek, Betka Kralj, Lidija Muzga in člani folklorne skupine FD Groblje. Sceno so pripravili FD Groblje, Domžale, luči in ton je imel čez Vilijem Kaker, darilne šopke je prispevala cvetličarna Fani Vacik iz Črnuč, folklorniki pa se zahvaljujejo Občini Domžale, JSKD OI Domžale in KS Jarše – Rodica, ki so podprli izvedbo jubilejnega koncerta.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi