Janezu Močniku v poklon

Mnogi poznajo Janeza Močnik ravno po zaslugi Moškega pevskega zbora Janko Kersnik Lukovica, za katerega je napisal številne pesmi. A ni pisal le za ta zbor, saj je v času prejšnjega političnega režima cerkvene pesmi pisal pod drugimi imeni, saj se zaradi službovanja učitelja ni smel izpostavljati. Njegove pesmi najdemo pod imeni Janez Poljanc, Jacopo Lescani ter Anže in Ivan Močnik. Zato se ni čuditi, da so ga mnogi klicali kar Anže.

Opus njegovih del je zelo obsežen. Obsega cerkvene in ljudske pesmi ter priredbe srednjeveških in protestantskih pesmi. Kot skladatelj je Janez Močnik ustvaril preko 2000 skladb, večinoma vokalnih del. Za ustvarjanje ga je navdušil njegov stric Franc Kimovec. Žal se je Močnik prerano poslovil od nas, a nam vseeno zapustil dragoceno zapuščino, med njimi zbirko pesmi z naslovom Evropske božične in koledniške ljudske pesmi ter Fantovske pesmi v katerih se nahajajo ljudske pesmi, ki jih je skupaj s fanti pel v mladosti. Ob tem velja omeniti, da pesmi ni prirejal, ampak jih je pisal tako kot so jih peli.

V cerkvi Marije vnebovzete v Cerkljah na Gorenjskem so se mu pevci Moškega pevskega zbora Janko Kersnik iz Lukovica v soboto, 7. oktobra 2023, poklonili v spomin s sodelovanjem pri sveti maši. Skupaj s solistkama Urško Pavli in Marto Zabret so pod taktirko Igorja Velepiča zapeli latinsko sveto mašo. Ker je bil ravno praznik Rožnovenske Matere Božje, so zapeli tudi nekaj Marijinih pesmi. Nas orglah jih je spremljala Damijana Božič Močnik, sveto mašo pa je daroval župnijski upravitelj Martin Leban. Naj ob tem omenim, da so njihove orgle v zadnjih izdihljajih, zato že zbirajo sredstva za nove.

Po sveti maši so pevci zapeli še nekaj Anžetovih pesmi pred šolo, ker park zaradi neurja še ni uporaben in se nato udeležili prijetnega druženja ob obujanju spominov na pesnika Janeza Močnika.

Avtor: DJD; Foto: DJD

Tagi