Češminke plešejo že 10 let

Koncert ob 10-letnici folklorne skupine Češminke

Češminke so domžalska folklorna skupina, ki deluje že 10 let. To so super starejše plesalke, po novem tudi plesalci, ki uživajo v plesu, glasbi in ohranjanju kulturne dediščine. In ob prvi desetletnici so pripravili enkraten koncert, ki sta ga poleg Češmink popestrili še Folklorna skupine Tržičanke in Folklorna skupina Tine Rožanc. In ob koncu seveda še vnukinje in vnuki Češmink. Lep program za obiskovalce, povezovanje dogodka so zaupali Ani Cajhen. Plesalcem Folklorne skupine Češminke je igrala njihova dolgoletna spremljevalka na harmoniki prof. Mila Živulovič, ob njej pa so plese igrale tudi citrarke skupine Notice pod vodstvom prof. Petra Napreta.         

Koncert ob deset letnici Folklorne skupine Češminke je potekal v nedeljo, 27. marca 2022 v Kulturnem domu Franca Bernika Domžale. Folklorna skupina Češminke deluje že deset let, delujejo pa v okviru Kulturnega društva Domžale, ki ga vodi Pavle Pevec, ki je v uvodu pozdravil vse obiskovalce in nastopajoče, obenem pa se je zahvalil vsem, ki so kakor koli pripomogli, da so lahko izvedli koncert.

Folklorno skupino Češminke je ustanovila in jo vodi Boža Bauer, poleg slovenske plesne glasbene dediščine plesalke prikazujejo tudi domžalsko kulturno dediščino, slamnikarstvo v Domžalah in okolici. Trudijo se ohranjati slovensko ljudsko pesem, še posebej pa skrbijo za lepo domače narečje. Vsa leta so sodelovale samo plesalke, letos pa se jim je pridružilo osem plesalcev. Plesalke od vsega začetka na harmoniki spremlja prof. Mila Živulovič, pri ljudskem petju pa jim občasno pomaga prof. Andreja Polanec.

Obiskovalcem koncerta so slavljenke v uvodu prikazale ples Stu Ledi, v nadaljevanju pa so prikazale ples s petjem Pletice, kjer so ob zvokih harmonike in citer prikazale, kako se pletejo slamnate kite, po delu pa so še zaplesale. V nadaljevanju so prikazale še ples in pesem s cekarji iz slame, saj so se domžalski cekarji nekoč močno uveljavili kot nepogrešljivi del narodnih noš, domala ni bilo mogoče najti ženske, ki bi imela nošo, cekarja pa ne. Sledil je ples z domžalskimi slamniki, saj naj bi se začetki slamnikarstva začeli v Ihanu pred tristo leti, v Domžalah pa so zgradili tovarne za izdelavo slamnikov, ki so bili cenjeni po celem svetu.

Vmes so zaplesale članice Folklorne skupine Tržičanke ob spremljavi harmonikarja, prikazale pa so ples »Tečejo, tečejo, nitke« z zanimivim prikazom pletenja platna, saj je v Tržiču in okolici bilo nekdaj razvito tkanje platna in mezlana. Avtorica plesa in vodja skupine je dr. Metka Knific Zaletel.

Plesalke in plesalca FS Češminke s plesom prikazali pletenje kit z sedmimi slamicami, kjer so ob ritmu štajeriša tekmovale v dveh skupinah ter s plesom pletle kito. V nadaljevanju so zaplesali članice in člani Folklorne skupine Tine Rožanc, ki so prikazali plese iz Roža, kateri so bili najpogosteje plesani na porokah in na cerkvenih slovesnostih. K plesu so povabili tudi vodjo FS Češminke Božo Bauer, ki se je lepo zavrtela z njimi. Koreografijo plesov je ustvaril dr. Brono Ravnikar, vodja skupine pa je Marko Kosmač.

Na oder sta prišli naša znana citrarka Tanja Zajc Zupan in pevka Teja Saksida, nekdanja članica FS Tine Rožanc, z igranjem na citre in pesmijo pa sta obiskovalce razveselili s koroškimi pesmimi, ki jih je Teja z Rožanci nekoč prepevala.

Program se je nadaljeval z spletom novega plesa »Rokovnjači«, kjer  se je dekletom  skupine Češminke pridružilo osem fantov, oblečenih v rokovnjače. Rokovnjači so bili naborni ubežniki, dezerterji, pridružili pa so se jim tudi brezdelneži in lopovi. Ljudje so se rokovnjačev bali, ker so bili nasilni in tudi oboroženi. Bili so dobro organizirani, imeli so celo svoj jezik. Malokdo pa ve, da so velikokrat pomagali preprostim ljudem in revežem. V plesu so prikazali skupino deklet, ki so jih rokovnjači presenetili.

Kaj je lepše, ko po petih in desetih letih delovanja v folklorni skupini dobiš Maroltove značke. Vse plesalke so že od začetka v skupini Češminke, zato jim je pripadala srebrna Maroltova značka in priznanje. Podelila sta jih Matej Primožič, vodja JSKD OI Domžale in Pavle Pevec, predsednik Kulturnega društva Domžale. Folklorni skupini Češminke so se po podelitvi  priznanj zahvalili še vodje ostalih sodelujočih skupin.

V vseh letih delovanja FS Češminke domžalsko dediščino, pesem in plese prenašajo na otroke v vrtcih in šolah, z velikim veseljem pa tudi na svoje vnuke. Tako so se na odru plesalkam Folklorne skupine Češminke pridružile vnukinje in vnuki, kjer so skupaj zaplesali in zapeli pesem »Jaz, pa ti, pa židana marerla«, Češminke pa so ob pesmi »Svetlo sonce se je skrilo« »uspavale« svoje vnuke. Za kostumsko podobo otrok je poskrbela Neva Čokl. Sledil je zaključek, kjer so se babicam in vnukom pridružili še ostali nastopajoči ter za zaključek združeno zapeli »Pa Kolkr tolk pa moraš bit vesel«. V objemu res veličasten zaključek koncerta ob deseti obletnici Folklorne skupine Češminke. Sedaj pa s pesmijo in plesom v novo desetletje, ki naj bo plodno, plesno in veselo kot prvih deset let.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi