Banda CITRARSKA praznovala 10 let delovanja

Pred polnim Kulturnim domom Franca Bernika citre navdušile vse obiskovalce

V soboto, 20. januarja 2024, ob 19. uri so članice in člani Bande CITRARSKE skupaj z glasbenimi gosti, praznovali svojo 10. obletnico delovanja. Polno dvorano Franca Bernika v Domžalah so navdušili z bogatimi in pestrimi zvoki citer, ter ob koncu prejeli stoječe ovacije, pohvalo Citrarškega društva Slovenije in veliko navdušenje publike.

Banda CITRARSKA, pod umetniškim vodstvom Petra Napreta, nas je popeljala skozi 3 glasbene sklope in pokazala kako lahko na citre človek tako rekoč zaigra kakršen koli glasbeni žanr. Začeli so s klasičnimi uspešnicami, nas popeljali v latino ritme in svet jazzovskih klasik, večer pa zaokrožili s slovitimi skladbami iz zakladnice slovenske popevke. Brez večne citrarske “himne”, Cvetje v jeseni, seveda ni bilo mogoče zaključiti večera.

Večer je povezovala Ajda Sokler in skozi jubilejni koncert citre in njihovo dediščino predstavila tudi tistim, kateri s tem strunskim instrumentom morda še niso najbolj vedeči. Vse obiskovalce je na začetku pozdravil tudi podžupan Občine Domžale, Matej Primožič in vsem zbranim zaželel prijeten večer, kateri je ta vsekakor bil.

Prelomnica, kot je 10 – letnica delovanja, je tudi trenutek, ko se društva ponavadi zazrejo v preteklost in nagradijo aktivne članice in člane tudi s priznanji in zahvalami za trdo delo in doprinos k delovanju skupine. Bronaste značke Vinka Štruclja so si tako prislužili naslednji citrarji: Manca Juvan, Janja Petrič, Ema Jeran, Eva Poglajen, Klara Levec, Gašper Pelko in Klavdija Gregorin Štiftar.

Program so s svojim glasbenim talentom obarvali tudi solisti. Luka Štiftar je večer popestril na električnih orglah, Ožbej Svetlin na cajonu, Matej Primožič s saksofonom in tenorist Klemen Torkar s svojim tenorskim vokalom. Na koncu so vsi nastopajoči združili moči in poželi še kako bučen aplavz.

Citrarji so se zahvalili vsem gostom, Občini Domžale, območni izpostavi Javnega sklada za kulturne dejavnosti Domžale in Krajevni skupnosti Ihan, za vso podporo in pomoč pri njihovi desetletnici. Iskreno so se zahvalili umetniški vodji, Petru Napretu in koordinatorki in organizatorki večera, Klavdiji Gregorin Štiftar.

Ob koncu sta se nastopajočim na odru pridružila tudi Pavle Pevec, predsednik Kulturnega doma Domžale in predstavnik Citrarske skupine Notice, ter Tomaž Plahutnik iz Citrarskega društva Slovenije, katera sta Bandi CITRARSKI čestitala ob praznovanju obletnice, se jim zahvalila za dobro in trdo delo s katerim širijo zvok citer, ter zaželela vse dobro v prihodnje. Banda je pravtako prejela posebno pohvalo Citrarskega društva Slovenije za 10 let delovanja in muziciranja.

Člani Bande Citrarske so nam pod vtisi povedali: “Do zadnjega kotička napolnjena dvorana Kulturnega doma Franca Bernika, muziciranje skupaj z odličnimi glasbenimi gosti, ter močni aplavzi so čudovita nagrada za dosedanjih 10 let in hkrati odlična popotnica in motivacija za naprej. Hvaležni in navdušeni”.

Banda CITRARSKA je ljubiteljska skupina mladih citrarjev, ki jih mladostna energija vleče na razne konce od obveznosti v šolah in fakultetah, sodelovanja v zborih do uživanja na smučarskih strminah …” umetniški vodja Peter Napret pravi, da je pohvalno, da ob vsem tem najdemo čas tudi za citre in da občasno skupaj izvedemo kakšen lep koncert. Eden lepših se je zgodil sinoči.

”Sicer pa smo vedno veseli, če se nam pridruži še kakšna citrarka ali citrar. Vedno so dobrodošli novi muzikalni člani in spretni prsti. Vsekakor pa se kmalu spet srečamo na kakšnem koncertu, najprej 3. marca v Mekinjah,” je še dodal Napret.

Za konec tako lahko rečemo le, Banda CITRARSKA, iskrene čestitke ob vašem jubileju in prekrasnem koncertu. Želimo vam veliko elana in muzikalnosti v prihodnosti. Vse ostale pa tudi mi vabimo na ponovitev koncerta v Mekinjah, 3. marca 2024. Srečno!

Avtor: Polona Mežnar; Foto: Andraž Gregorič

Tagi