7. festival čebelarske pesmi na Brdu pri Lukovici

Vsakemu predpostavljenemu so v veselje in ponos sodelavci, ki vestno opravljajo svoje naloge in jim ni žal za to uporabiti tudi svojega prostega časa. V Čebelarski Zvezi Slovenije jih je kaj nekaj takšnih, med njih pa zagotovo spada tudi Barbara Dimc, ki že sedem let skrbi, da festival čebelarske pesmi poteka nemoteno. Letošnjega se je udeležilo rekordno število pevcev in pevk in s tem tudi pevskih zborov, saj je zapelo preko 150 pevcev iz 12-ih pevskih zborov, kar je rekord tega festivala.

Zbori na ta način ponovno dokazujejo, da ohranjajo kulturo in dediščino petja in jo prenašajo iz roda v rod, na kar so lahko še kako ponosni, saj poslanstvo opravljajo srčno in predano. Ker festival čebelarske pesmi vsako leto obišče vedno več pevcev oz. pevskih skupin, so morali letos nabor pesmi zmanjšati iz tri na dve, v želji da ne bodo prepevali do jutra, čeravno so kasneje zapeli še nadstropje nižje na pogostitvi.

Na prireditvi sta bila poleg predsednika Čebelarske zveze Slovenije Boštjana Noča in podpredsednika Čebelarske zveze Slovenije Marka Alaufa, prisotna tudi županja Občine Lukovica mag. Olga Vrankar in podžupan Vincenc Dragar. Takšna prireditev kot je festival čebelarske pesmi, seveda ne sme miniti brez medene kulinarike, za kar je poskrbelo gostišče Pri čebelici. V uvodu prireditve je zbrane pozdravil in nagovoril Marko Alauf, ki ob tem ni mogel skriti navdušenja, da se število sodelujočih zborov povečuje iz leta v leto.

Kako zveni let čmrljev, smo izvedeli v uvodni skladbi, ki so jo zaigrali na flavte gostje iz Ajdovščine. Nato so spremljali še Ženski pevski zbor Večernica, ki deluje v okviru Društva upokojencev Ajdovščina. Omenjeni zbor, ki na festivalu sodeluje vsako leto, se je od lanskega koncerta pa do danes številčno povečal. Zbor vodi Miran Rustja, dirigent, skladatelj in pisatelj. Na vprašanje, kako gre s tolikimi ženskami v zboru, je odgovoril, da doma ne pride do besede, pri zboru ima pa on glavno besedo.

Mešani pevski zbor Lipnica je pričel delovati samo z ženskimi glasovi, nato pa so se zboru pridružili tudi moški. Pod vodstvom Andreja Zupana so nam pevke in pevci zapeli Rožice cvetijo, narodno iz Celovca in Jamniško, ljudsko iz Gorenjske. Zbor je na klavirju spremljala Polona Zalokar. Ljudske pevke Predice so na oder prišle naravnost izpod Kamniških planin. Predice so lani obeležile 20-letnico delovanja. Kljub letom, so posnele svoj prvi videospot pesmi Čebela na paši, ki si ga lahko ogledamo tudi na YouTube kanalu, to pesem pa so zapele tudi na tem festivalu. Pod vodstvom zborovodkinje Angelce Jagodic, za boljšo štimo, jih je na harmoniki spremljal Jože.

Stari znanci revije so tudi fantje in možje Moškega pevskega zbora Janko Kersnik iz Lukovice. Zbor deluje že preko 60 let in dokazuje, da petje še ne bo utihnilo. Tokrat je zbor vodil Marko Juteršek. Tudi v Zasavju se poje in zato se Zasavci radi vračajo na ta festival. Ob tem velja omeniti, da je ČD Zagorje izredno aktivno in številčno društvo ter vedno pripravljeno pomagati in sodelovati. Zbor, ki sicer deluje kot sekcija Kulturnega društva Mlinše, vodi Peter Razpotnik.

S svojim zborom pa se ne pohvali samo Čebelarska zveza Slovenije, ampak tudi OČD Koper, v okviru katerega deluje Mešani pevski zbor Žbela, ki je po letih mlada pevska zasedba. Ta je nastala na pobudo predsednika OČD Koper Klavdija Babiča in takratnega Upravnega odbora društva. Zbor, ki se je tokrat premierno predstavil na tem festivalu, vodi Vesna Fabjan Bremec.

Moški pevski zbor Šmarje – Sap v letu 2023 obeležuje 76. leto neprekinjenega delovanja. Zbor, ki deluje v okviru Kulturnega društva Šmarje-Sap, deluje pod taktirko zborovodkinje Polone Kopač Trontelj. Zbor je v vseh teh letih vodilo že 14 različnih zborovodij, v njem pa je prepevalo več kot 100 pevcev. Trenutno v zboru aktivno prepeva 17 pevcev in tudi oni so bili na festivalu čebelarske pesmi prvič. Za njimi so na oder prišli pevci Moškega komornega zbora Čebelarske zveze Slovenije, ki ga vodi Neli Zidar Kos. Zbor prihodnjo soboto čaka najprestižnejši nastop v karieri, saj bo nastopil v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma na slavnostni akademiji Čebelarske zveze Slovenije. Tokrat so nam ob spremljavi citer zapeli: Pomladni pozdrav in Gozdovi v mesečini.

Iz Dupelj se je festivala prvič udeležil Moški pevski zbor Triglav Duplje. Gre za enega izmed najstarejših stalno delujočih zborov v Sloveniji, saj deluje že več kot 90 let. Pod vodstvom zborovodje Dejana Herapovića, so zapeli Letela je čebelica in Triglav. Iz prekmurskih ravnic se je festivala udeležila Vokalna skupina Žarek, ki deluje pod okriljem Društva medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov že 25 let. Zbor vodi profesor glasbe Alen Benko, ki jih je spremljal tudi na kitari. Z združitvijo Moškega pevskega zbora Slavec Solkan in Ženskega pevskega zbora Strmica DU Rožna Dolina je nastal Mešani pevski zbor Soča. Z novim imenom ter številčno in glasovno okrepljeni, nastopajo na različnih revijah, koncertih doma in v tujini. Zbor deluje pod vodstvom zborovodje Mirana Rustje. Kot zadnji so nam zapeli fantje Pevske skupine Sosedje, ki deluje v okviru KUD dr. France Prešeren Žirovnica Breznica. Skupina deluje pod vodstvom zborovodje Toneta Špendova. 

Zbore je ocenjeval prof. Tomaž Habe, ki je omenil tudi novo pesmarico, v kateri bodo čebelarske pesmi. O slednji je pred zaključkom festivala spregovoril tudi predsednik ČZS Boštjan Noč in obenem zagotovil, da jo bodo poleg čebelarskih društev prejeli tudi nastopajoči zbori. V nadaljevanju je Marko Alauf vsem sodelujočim zborom podelil zahvale. Zbrane je nagovorila tudi Barbara Dimc, ki se je zahvalila vsem nastopajočim zborom, da so se udeležili njihovega festivala ter pevsko znanje delili z vsemi nami, obenem pa so ponovno dokazali, da pesem združuje in povezuje.

Čisto na koncu je sledila še himna festivala, Slakov čebelar, ki so ga ob spremljavi citer Neli Zidar Kos, zapeli vsi zbrani.

Še čebelarski pozdrav “Naj medi!” in se vidimo na 8. festivalu čebelarske pesmi na Brdu pri Lukovici.

Avtor: DJD; Foto: DJD

Tagi