4. Otroški folklorni festival “Pleši, pleši črni kos” gostil osem otroških skupin

V Sloveniji je več kot šeststo raznih folklornih skupin. Zadnjih nekaj let je opaziti izredno povečanje starejših, upokojenskih ter veteranskih folklornih skupin, dočim število mlajših in otroških ter mladinskih folklornih skupin ne narašča tako strmo, ampak celo upada. V želji, da bi ljudsko plesno in glasbeno izročilo posredovali mlademu rodu ter da bi vzgojili prihodnje plesalce in glasbenike, so folklorniki Folklornega društva Groblje, Domžale pripravili že četrti Otroški folklorni festival »Pleši, pleši črni kos«, na katerem je nastopilo kar osem otroških skupin.

Folklorno društvo Groblje, Domžale, ki je mimogrede tudi član Mednarodnega folklornega festivala »Od Celja do Žalca«, je v soboto, 15. aprila 2023, v Kulturnem domu Groblje pripravilo pester in zanimiv folklorni festival, na katerem se je zvrstilo osem otroških folklornih skupin. Poleg številnih obiskovalcev, so se folklornega festivala udeležili tudi županja Občine Domžale mag Renata Kosec, vodja Službe za turizem Občine Domžale Mira Bečan, predsednik Sveta krajevne skupnosti Jarše – Rodica Anton Košenina ter vodja JSKD OI Domžale Klavdija Gregorin Štiftar. Vsak plesalec je po nastopu prejel lepo medaljo, mentorji pa zahvalo in šopek. Prireditev sta vodili učenki Osnovne šole Rodica Daša Burger in Ema Tancik.

Kot je v uvodu dejal dr. Franci Hribovšek, predsednik Folklornega društva Groblje, Domžale, bi radi ljudsko in plesno glasbeno izročilo posredovali mlademu rodu, zato prirejajo otroški folklorni festival v želji, da ostane vsakoleten. Pri tem kostumska podoba ni nujna, je pa zaželena. Če skupina nima žive glasbene spremljave, pa se lahko predstavi s posnetkom. Za omogočitev izvedbe folklornega festivala se je zahvalil Občini Domžale, JSKD OI Domžale, Enzo Grafikia, Krajevni skupnosti Jarše – Rodica ter glavnemu pokrovitelju Krki iz Novega mesta.

Prve so nastopile Domžalske mažoretke in twirlerice. Domžalske mažoretke od leta 2016 vadijo na Osnovni šoli Rodica. Dekleta se na treningih zabavajo ob učenju novih veščin s palico, plesnih korakov ter koreografij, mažoretnih, v zadnjem času pa vedno več twierling koreografij. Z veseljem se udeležujejo nastopov v občini in so vesele, da imajo prijatelje v domžalskih društvih. Zelo so vesele, da so bile povabljene na Otroški folklorni festival v Groblje. Skupino vodi Anita Omerzu Tome.

Otroška folklorna skupina Verine zvezdice je bila ustanovljena leta 2009, od leta 2010 pa je del Šolskega Kulturno umetniškega društva Verine zvezdice, ki deluje znotraj Osnovne šole Marije Vere. Skupina se vse bolj uveljavlja na območju Kamnika, zadnjih nekaj let tudi redno nastopajo na območnih srečanjih folklornih skupin v okviru JSKD. Pred dvema letoma so se prvič uvrstili na regijsko srečanje in prejeli srebrno priznanje. Od leta 2013 se predstavljajo tudi s svojimi folklornimi kostumi, ki so nastali na podlagi izčrpnih raziskav, kako so se oztroci oblačili med leti 1900 in 1920. Gre za meščanska, obrtniška otroška oblačila, kar daje skupini prav poseben čar. Skupino vodi Vanja Hočevar.

Otroška skupina Folklorne skupine Kamnik – Ta navihani, Kamnik, deluje od leta 2022, ko se je zbralo devet plesalcev in so našli harmonikarja, folklorniki so stari med 7 in 13 let. Na vajah se srečujejo enkrat tedensko, kjer spoznavajo bogato ljudsko izročilo pesmi, plesa, iger, zbadljivk, šaljivk, ugank in , pripovedk. Skupino vodita Lucija Rifel in Mihaela Gabrovec.

Otroška folklorna skupina Osnovne šole Trzin deluje v sklopu interesnih dejavnosti za otroke. Otroci spoznavajo otroške igre in plese ter se seznanjajo z življenjem nekoč preko iger in zgodb. Plešejo v lastnih folklornih oblačilih. Na vajah se otroci igrajo ljudske igre ter se učijo pesmi in plese na sproščen način. V enem šolskem letu se otroci naučijo plesati veliko plesov. Nastopajo na različnih festivalih kot so Gregorjevo in Florjanov sejem in nastopajo na domači Trzinski šoli. Skupino vodita Saša Dolar in Nina Zupan.

Otroška folklorna skupina Mengeš deluje v okviru interesne dejavnosti v Osnovni šoli Mengeš in kot sekcija KD Svoboda Mengeš. Skupino sestavljajo otroci od vrtca pa do osmega razreda osnovne šole. Kasneje pa svojo plesno pot nadaljujejo pri Mladinski folklorni skupini KD Svoboda Mengeš. Njihovo delovanje zaznamujejo številni nastopi na šolskih, občinskih in strokovnih prireditvah, sejmih in tudi na dobrodelnih prireditvah v domačem kraju in tudi širše po Sloveniji. Otroci so radoživi, radovedni, radi se igrajo in zabavajo. Vaje so polne smeha in zabave, prav tako pa otroci zelo radi plešejo in v tem uživajo. Skupino vodita Maruša Dimc in Nika Mušič.

Otroška folklorna skupina Tina Rožanc iz Ljubljane deluje v okviru Železničarskega kulturno – umetniškega društva Tine Rožanc in to od leta 1996 dalje. V njej plešejo, tako predšolski kot šolski otroci do 15 leta starosti. Namen srečevanja otroške skupine je, da se otrokom približa ljudsko izročilo v vsem bogastvu, to je preko plesa, pesmi, zgodb ter iger, ki jih otroci neverjetno hitro osvajajo. Ob tem se učijo ritme, različne korake, petja, odrske igre, znajdena na odru ter premagovanje treme pred nastopom. Poleg tedenskih vaj se otroci družijo tudi ob kostanjevem pikniku, miklavževanju, izdelovanju voščilnic, ogledih muzejev, pustovanju, sladkanju s sladoledom. Skupina vsako leto nastopi na srečanju otroških folklornih skupin. Skupino vodita Tjaša Kovačič in Špela Jurak.

Folklorni festival so pripravili dr. Franc Hribovšek, Franc Strle, Boris Kurent, Nevenka Unk Hribovšek, Betka Kralj, Lidija Muzga in člani folklorne skupine FD Groblje, Domžale, scenografijo je obdelal Anton Košenina, luč in ton Vilijem Kaker, darilne šopke je prispevala Cvetličarna Fani Vacik iz Črnuč.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi