3. adventna nedelja – nedelja veselja

Na adventnem vencu smo danes, na tretjo adventno nedeljo, prižgali še 3. svečo, svečo odrešenja in veselja. Zato je tudi tretja svečka na adventnem venčku nekoliko svetlejše barve – roza. S tretjo adventno nedeljo pride v ospredje priprava na vesel dogodek, bogoslužno obhajanje spomina Odrešenikovega rojstva!

Na tretjo adventno nedeljo smo v cerkvi Marijinega vnebovzetja v Domžalah posneli jutranjo sveto mašo, ki jo je daroval mag. Klemen Svetelj, župnik župnije Domžale, s pesmijo pa so nedeljo veselja oznanjali pevci in pevke Mešanega cerkvenega pevskega zbora župnije Domžale pod vodstvom zborovodkinje Ksenje Kozjek in organista Janeza Kozjeka.

“Kdor ima dve suknji, naj ju deli s tistim, ki nima nobene,” tako je Janez Krstnik odgovoril množicam, ki so ga spraševale, kaj naj storijo. Ljudstvo je namreč živelo v pričakovanju Mesije. To so besede iz evangelija po Luku na tretjo nedeljo v adventu in rojstvo Odrešenika je blizu. Pred nami je že zadnji del adventnega časa, ko tudi po naši župniji roma devica Marija. Danes je tu, jutri je tam, kot tisti čas, ko sta se Jožef in Marija odpravila na dolgo pot, da bi se popisala. Neki svetnik je dejal, da bodo poslednji čas Marijin čas, ko se nam bo iz svoje skritosti v vsej polnosti razodevala. Advent je tudi čas pričakovanja ponovnega prihoda Kristusa.

Poseben čas je pred nami. Nekateri se ga bojijo, ker je december mesec mrzličnih nakupovanj, obdarovanj, gneče v trgovinah. Namesto da bi leto zaključili v miru, prisrčnih odnosih, lepem pričakovanju Gospoda, spreminjamo adventni čas v čas utrujenosti, hitenja, nervoze, in komaj čakamo, da bo minil. Kaj bomo storili, kaj izbrali, se bomo prepustili toku vrveža ali soju adventnih svečk? Postavljeni smo pred mnoge odločitve, in edini odgovorni zanje smo mi sami. Odločimo se za dobro ali slabo. Vsak trenutek se odločamo, ali bomo živeli življenje v polnosti ali v površnosti. Blišč izložb, svetloba na ulicah, okrasitev vseh vrst predmetov na vsakem koraku, čustveno pobarvani napevi se mešajo eden preko drugega, prav tako mamljivi vonji dobrot; ali ni vse to beg pred resničnostjo, pred tem, kar smo in živimo. Vse to komercialno prikazovanje pričakovanja nas polni s posebnimi razpoloženji. Nam to pomaga pri razpoloženju pričakovanja prihoda našega Odrešenika, ali nas od njega oddaljuje? Adventni čas je obujanje hrepenenja po lepem in svetem. Po zbrani družini, molitvi ob venčku, pripravi okraskov za jaslice in jelko, čas prešernega veselja in druženja z enako mislečimi, čas, ko se človek prepusti delovanju Svetega duha, da dobrota in ljubezen prevzameta naša bitja. To je prihajanje Odrešenika. Dovolimo, da naše ograde presveti Luč, Kristus, da bomo postali boljši ljudje. Bodimo kot otroci! Uživajmo in iščimo preproste in lepe trenutke, kajti samo tako bomo pripravljeni sprejeti Novorojeno dete!

Zdaj je čas, da stopiš naprej in oznaniš adventno misel svojim prijateljem, kajti Gospodov prihod je blizu. Čas pričakovanja je čas potrpežljivosti in modrosti. Iščoče in čakajoče srce je odprto. Bodimo močni in nikar se ne bojmo, saj smo ljudje adventa. Adventni človek je človek velike ljubezni in še večjega upanja. In v njegovi sredi se poraja največja skrivnost- skrivnost življenja. Zdaj je čas, ki se ne bo ponovil. Je čas velikih dejanj in čas, ko se človek zazre sam vase, utrdi srce v svoji veri in pogleda naprej radosten, da že vidi jasli in malo dete, ki se v njih rojeva. Radujmo se in veselimo, odprimo naša srca, kajti Gospodov prihod je blizu in prihaja k nam v naše revne štalce in prinaša sporočilo preproste in brezpogojne ljubezni.

Advent ali adventni čas je čas pred Božičem in je v bogoslužju namenjen pričakovanju Jezusovega prihoda oziroma rojstva. Izraz se uporablja zlasti v krščanstvu, marsikje po Evropi in Ameriki pa izraz uporabljajo tudi neverujoči. Po katoliškem koledarju se advent začne na četrto nedeljo pred božičem. To je nedelja med 27. novembrom in 3. decembrom – imenuje se prva adventna nedelja. Adventni čas se konča po četrti adventni nedelji – na sveti večer (večer pred božičem). V tem času se verniki spominjajo Jezusovega prihoda na zemljo, pa tudi pričakujejo njegov drugi prihod. Adventni čas v katolištvu pomeni tudi začetek novega liturgičnega leta.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi