14. mednarodni gala folklorni večer “V Grobljah kot nekoč”

Folklorno društvo Groblje, Domžale je v soboto, 9. septembra 2023, v Športni dvorani Domžale pripravilo večer ljudskega plesa in petja, ki je potekal v okviru 14. mednarodnega gala folklornega večera “V Grobljah kot nekoč”. Poleg gostiteljev, Folklornega društva Groblje, so nastopili: Godba Domžale, domžalske mažoretke in twirlerice, Folklorna skupina Beltinci, Folklorna skupina Federico Angelica, Danzerini di Aviano iz Italije, Folklorna skupina Gencsapáti iz Madžarske ter Glasbena skupina Migjeni iz Ljubljane. Folklorni večer je povezovala Draga Jeretina Anžin.

Mednarodnega gala folklornega večera se je udeležilo lepo število ljubiteljev tovrstnega plesa in petja. Folklorni večer, lahko bi rekli kar pravi folklorni festival, so pripravili dr. Franc Hribovšek, Franc Strle, Boris Kurent, Nevenka Unk Hribovšek, Betka Kralj, Lidija Muzga in člani Folklorne skupine FD Groblje. Pri organizaciji sta sodelovala tudi Služba za turizem Občine Domžale ter KS Jarše-Rodica.

V uvodu večera so prireditev popestrile godbenice in godbeniki Godbe Domžale, ki so obiskovalcem ogreli dlani s svojim show programom v gibanju. Kulturno društvo Godba Domžale deluje že 139 let. Leta 1884 jo je ustanovil takratni domžalski učitelj Franc Pfeifer. Danes Godba Domžale z dirigentom Gregorjem Vidmarjem sodi v najvišjo umetniško skupino slovenskih godb, kar dokazuje z rednim udeleževanjem na tekmovanjih njene krovne organizacije, Zveze slovenskih godb. Tekmovanj in  gostovanj se udeležujejo tudi v tujini, v zadnjem obdobju pa je postala vešča show programa (godba v gibanju), s čimer je postala privlačna za različne mažoretne skupine in tovrstne mednarodne festivale. Redno nastopa v domači občini in drugod, sicer pa so njeni najbolj prepoznavni projekti Praznični koncert ob koncu leta, prvomajska budnica, pomladni koncert ter drugi promenadni nastopi. Med drugim so v zadnjih nekaj letih izdali  dve zgoščenki.

Z Godbo Domžale so nastopile tudi Domžalske mažoretke in twirlerice, ki na OŠ Rodica trenirajo že sedmo leto. Dekleta se na treningih zabavajo ob učenju novih veščin s palico, plesnih korakov ter koreografij, v zadnjem času pa vedno več trenirajo twirling koreografije. Vodi jih Anita Omerzu Tome, diplomirana trenerka plesa ter nacionalna in mednarodna sodnica za mažoretno dejavnost in twirling šport.

Glasbena skupina Migjeni iz Ljubljane deluje v okviru Kulturnega društva Albancev Migjeni, ki je bilo ustanovljeno leta 1989. Glasbeniki izvajajo tradicionalno albansko instrumentalno glasbo drugih skupnosti. Skupino sestavljajo mandolina, kitara, boben (tarabuka) in flavta. Skupino vodi Nahid Bejtullahi.

Folklorna skupina Federico Angelica, Danzerini di Aviano iz Italije je bila ustanovljena leta 1924. Plesalci že skoraj sto let plešejo plese iz Benečije, zlasti iz Furlanije. Od leta 1968 je soorganizator avianskega mednarodnega folklornega festivala. Skupina je gostovala vsepovsod in je prejela veliko število nagrad. Večkrat so obogatili tudi grobeljski folklorni večer. Vodja skupine je Michele Gasperatto.

Gibanje Folklorne skupine Gencsapáti iz Madžarske se je pričelo v letu 1930. Skupina je raziskovala in zbirala svoj repertoar ter je lokalno in regionalno izročilo postavila na oder. Uspešna je doma kot v tujini. Gostovala je že po vsej Evropi, na Grobeljskem festivalu pa so se predstavili že tretjič. Njihov umetniški vodja je Albin Varga.
Folklorna skupina KUD Beltinci deluje od leta 1938. Negujejo plesno in glasbeno izročilo Prekmurja. Pri oblikovanju plesnih spletov se še danes trudijo ohraniti plese takšne, kot so bili nekoč. Plešejo predvsem Prekmurske plese, z njimi še vedno nastopa tudi pozvačin, ki je nekoč in še danes v svoji značilni opravi vabi na gostijo. Plesno skupino spremlja Mlada beltinška banda, ki igra na značilne prekmurske instrumente cimbale. Skupina veliko nastopa doma in v tujini, sodelujejo pri snemanjih igranih in dokumentarnih filmov na temo ljudskih običajev. Skupina s pomočjo Občine Beltinci vsako leto organizira Beltinški folklorni festival, letos je bil že 51. Skupino vodita Edvard Črnič in Martina Tratnjek.

Folklorna skupina Folklornega društva Groblje, Domžale deluje od leta 2007, tako da letos praznujejo že šestnajst letnico svojega delovanja. Plesalci imajo originalne gorenjske, koroške, dolenjske in prekmurske kostume. Danes imajo štiri splete gorenjskih plesov, dva spleta koroških plesov, dva spleta dolenjskih plesov ter en prekmurski splet, izvajajo pa tudi animacijski program. Veliko nastopajo na Domžalskem – po domovih za starejše, vrtcih in osnovnih šolah, folklorno društvo vsako leto organizira Otroški folklorni festival Pleši, pleši črni kos, Gala mednarodni folklorni festival v Grobljah kot nekoč in Romarski shod pri sv. Notburgi v Grobljah. Ode leta 2016 je društvo član uglednega mednarodnega folklornega festivala Od Celja do Žalca. Umetniški vodja je Nevenka Unk – Hibovšek.

Ob koncu folklornega večera se je dr. Franc Hribovšek zahvalil vsem, ki so kakor koli pripomogli, da je čudovit večer plesa, igranja in petja minil v tako odličnem vzdušju. Dolgi aplavzi so organizatorjem dali vedeti, da so na pravi poti, ljubitelji tovrstne dejavnosti pa si želijo še več takih večerov, zato se organizatorji ozirajo že na 15. folklorni večer, ki bo spet septembra drugo leto.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi