13. mednarodni gala folklorni večer »V Grobljah kot nekoč«

Folklorno društvo Groblje, Domžale je v soboto, 10. septembra 2022, v Športni dvorani Domžale pripravilo večer ljudskega plesa in petja, ki je potekal v okviru 13. mednarodnega gala folklornega večera “V Grobljah kot nekoč”.  Poleg gostiteljev, Folklorne skupine Groblje, so nastopili: Godba Domžale, domžalske mažoretke, Folklorna skupina Kamnik, pevke ljudskih pesmi Folklornega društva Groblje, Domžale in Folklorna skupina Crvena Stijena iz Podgorice v Črni Gori. Folklorni večer je povezovala Draga Jeretina Anžin.

Mednarodnega gala folklornega večera se je udeležilo lepo število ljubiteljev tovrstnega plesa in petja. Folklorni večer, lahko bi rekli kar pravi folklorni festival, so pripravili dr. Franc Hribovšek, Franc Strle, Boris Kurent, Nevenka Unk Hribovšek, Betka Kralj, Lidija Muzga in člani Folklorne skupine Folklornega društva Groblje, Domžale. Pri organizaciji so sodelovali tudi Služba za turizem Občine Domžale, Občina Domžale ter Krajevna skupnost Jarše-Rodica.

V uvodu večera so prireditev popestrile godbenice in godbeniki Godbe Domžale, ki so obiskovalcem ogreli dlani s svojim show programom v gibanju. Kulturno društvo Godba Domžale deluje že 135 let. Leta 1884 jo je ustanovil takratni domžalski učitelj Franc Pfeifer. Danes Godba Domžale z dirigentom Gregorjem Vidmarjem sodi v najvišjo umetniško skupino slovenskih godb, kar dokazuje z rednim udeleževanjem na tekmovanjih njene krovne organizacije, Zveze slovenskih godb. Tekmovanj in  gostovanj se udeležujejo tudi v tujini, v zadnjem obdobju pa je postala vešča show programa (godba v gibanju), s čimer je postala privlačna za različne mažoretne skupine in tovrstne mednarodne festivale. Redno nastopa v domači občini in drugod, sicer pa so njeni najbolj prepoznavni projekti Praznični koncert ob koncu leta, prvomajska budnica, pomladni koncert ter drugi promenadni nastopi. Med drugim so v zadnjih nekaj letih izdali dve zgoščenki.

Z Godbo Domžale so nastopile tudi Domžalske mažoretke in twirlerice, ki trenirajo na domžalskih osnovnih šolah že šesto leto. Dekleta se na treningih zabavajo ob učenju novih veščin s palico, plesnih korakov ter koreografij, v zadnjem času pa vedno več trenirajo twirling koreografije. Vodi jih Anita Omerzu Tome, diplomirana trenerka plesa ter nacionalna in mednarodna sodnica za mažoretno dejavnost in twirling šport.

Folklorna skupina Kamnik ima na Kamniškem kar lepo in bogato dolgoletno tradicijo, saj je prisotna že veš kot pet desetletij. Sodelujejo z mnogimi folklornimi skupinami po Sloveniji in tujini, s tem pa si izmenjujejo izkušnje in gradijo znanje. Umetniški vodja je Darko Lešnjek.

Kulturno umetniško društvo Crvena Stijena iz Podgorice je eno mlajših društev v Črni gori. Toda že od leta 2008 se redno pojavljajo na mednarodnih festivalih. Poleg odrasle folklorne skupine imajo tudi uspešno otroško skupino. Skupina neguje zlasti črnogorsko plesno in pevsko izročilo, na programu pa imajo tudi srbske in albanske plese. Umetniški vodja skupine je Goran Savković.

Pevke ljudskih pesmi Folklornega društva Groblje, Domžale so pričele s petjem marca 2021, ko so Betka, Pavlina in Meta oblikovale tercet. Vabijo jih na razne koncerte, za društvo pa so izredno pomembna pridobitev.

Foklorna skupina Folklornega društva Groblje, Domžale deluje od leta 2007, tako da letos praznujejo že petnajstletnico svojega delovanja. Plesalci imajo originalne gorenjske, koroške, dolenjske in prekmurske kostume. Plešejo pa tudi vse plese zgoraj naštetih pokrajin. Umetniški vodja je Nevenka Unk – Hibovšek.

Ob koncu folklornega večera se je dr. Franc Hribovšek zahvalil vsem, ki so kakorkoli pripomogli, da je čudovit večer plesa, igranja in petja minil v tako odličnem vzdušju. Dolgi aplavzi so organizatorjem dali vedeti, da so na pravi poti, ljubitelji tovrstne dejavnosti pa si želijo še več takih večerov, zato se organizatorji že ozirajo na 14. folklorni večer, ki bo na sporedu septembra prihodnje leto.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi