Predstavitev pesniške zbirke Anice Kvas: Ujeti trenutki

Ob različnih dogodkih, obdobjih, obletnicah ali posebnih priložnostih izpostavimo knjige na izbrano temo. Opozarjamo na določene trenutke in obdobja v času, ki so povezana tudi z našimi življenji. V Društvu Lipa, Univerzi za tretje življenjsko obdobje vedno poudarjajo, da pride dan, ko se prične "tretje obdobje življenja", čas, ko nam vsakodnevne obveznosti ne poberejo več vseh štiriindvajset ur dneva. Ja, kar naenkrat se ti spremeni življenjski ritem, ki si ga imel utečenega do zadnjega delovnega dneva. In sedaj je pravi čas, da ustrežemo svoji duši. Prisluhnemo sebi in zadostimo starim željam: rad bi govoril tuj jezik, igral na instrument, pel v pevskem zboru, prijel za čopič in likovno ustvarjal, gojil lepe rože, spoznal užitne gobe in zdravilna zelišča, užival v naravi in osvajal vrhove gora, doživljal in spoznaval zgodovinske in naravne lepote sveta, zvedel več o književnosti in pisal pesmi, povesti, … Kar naenkrat privrejo na dan zaradi obilice prenatrpanega urnika potlačene želje. In da se doma ne zasediš, te pot privede v Društvo Lipa Domžale, kjer ti ponudijo program, da najdeš sebe in začneš uresničevati dolgo potlačene želje. Zato še kako velja njihov slogan: »V programu Univerze za tretje življenjsko obdobje Lipa Domžale vsakdo lahko najde nekaj in življenje mu ne bo teklo kot mrtva reka …«

In ena od teh, ki so se našle in uskladile življenjski ritem na novo, je tudi Anica Kvas, ki je izdala svojo prvo samostojno pesniško zbirko z naslovom »Ujeti trenutki«. Domžalčanka, ki je svojo pesniško pot začela in razvila v Literarnem krožku Društva Lipa, je s kolegicami iz krožka v petek, 27. oktobra 2017, v Knjižnici Domžale predstavila nekaj svojih pesmi. Njene »Haikuje« so prebirale prijateljice iz literarnega krožka: Zlatka Levstek, ki je tudi mentorica literarnega krožka, Mira Smrkolj ter Mia Stupica. Program pa je povezovala Janka Jerman. Pavzo med branjem pa so zapolnili učenci Glasbene šole Domžale, ki so na kitarah odigrali nekaj pesmi. Tako so se predstavili: Marko Šalamon, Jernej Mihelič ter Miha Kralj, njihov mentor pa je Matej Banič.

Nekaj besed je ob koncu prireditve povedal tudi Marjan Ravnikar, predsednik Društva Lipa Domžale ter se zahvalil avtorici za napisano pesniško zbirko ter bralkam zbirke za prefinjeno branje predstavljenih pesmi. Obenem je tudi povabil starejše, da naj se jim pridružijo pri njihovih dejavnostih ter s tem odkrijejo svoj talent, ki spi nekje globoko v njih.

Izzvenel je še en lep literarni večer, ki ga je obiskalo lepo število obiskovalcev. Sedaj pa naprej proti novim navdihom, ki jih bodo prelili v nove zbirke, da bodo razveseljevale bralce.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov
Tagi