Poletna poslastica na Studencu, ki vas bo navdušila: Lepo je biti muzikant, II. del

Gledališča predstava “Lepo je biti muzikant, II. del” je nova in izvirna zgodba, nekakšno nadaljevanje lanskoletne uspešnice, v katero je avtor, Avstrijec Andreas Brandstätter, tudi tokrat spretno vpletel lepe in znane Avsenikove melodije. Iz načina, kako je začrtal like in si dramaturško zamislil predstavo kot celoto, razpoznamo avtorjev odnos do velikanov slovenske narodnozabavne glasbe, ki jih izjemno  ceni. Igra, ki jo je priredil in režiral Lojze Stražar, za glasbeno produkcijo pa je poskrbel Slavko Avsenik mlajši, je postregla z obilico humorja, dobre Avsenikove glasbe in veliko komičnih vložkov, za kar je poskrbela velika skupina igralk in igralcev različnih starosti, ki se vsako leto znova na Studencu – izviru ljubiteljske kulture – preizkušajo v različnih vlogah.

V Poletnem gledališču Studenec so v petek, 12. julija 2019, izvedli krstno izvedbo domače gledališče predstave “Lepo je biti muzikant, II. del”, ki  je sicer nadaljevanje lanskoletne, pa vendar je to povsem nova, samostojna, komična zgodba, prepletena z melodijami bratov Slavka in Vilka Avsenik. S krstno uprizoritvijo domače gledališke predstave je tako letošnji 19. kulturno poletni festival Studenec 2019 doživel vrhunec. Krstna izvedba je publiko izredno navdušila, saj je odlična v vseh pogledih. Od enkratnega besedila, režije, scenografije, pa vse do izvedbe, komičnih vložkov in odlične glasbe. Če temu dodamo še hitro dogajanje in prehajanje iz kadra v kader, gledalcu čas mine kot bi trenil. V smehu in dobri volji, seveda.

Teta Mici bi Avsenikom postavila spomenik

Ansambel Fantov pet je po zmagi na mednarodnem tekmovanju narodnozabavne glasbe v Stuttgartu več let miroval. Do ponovnega srečanja je prišlo po naključju – ob praznovanju rojstnega dne Lucije, hčere vodje ansambla Mihe. Namera družine Avsenik, da podeli ansamblu nagrado in priznanje za dosežen uspeh, pa tudi dokončno ponovno združi člane ansambla. Gostilničar Karel si močno prizadeva, da bi zasedba ponovno oživela, skupaj s teto Mici ne skrivata navdušenja nad Ansamblom bratov Avsenik in narodnozabavno glasbo, zato ni presenečenje, da želi prav teta iz spoštovanja do ustvarjalcev tovrstnih melodij postaviti veličasten spomenik …

Predstava “Lepo je biti muzikant, II. del” je na Studencu že doživela krstno izvedbo.

Lanskoletna predstava “Lepo je biti muzikant” avtorja besedila tako navdušila, da je drugi del napisal v štirinajstih dnevih

Lojze Stražar, ki je že vrsto let glavni motor kulturnega poletnega dogajanja v Poletnem gledališču Studenec, je po premieri povedal, da so vtisi odlični, kot so vedno po premieri, saj priprava domače gledališke predstave vsako leto zahteva veliko priprav, med njimi imajo približno petdeset vaj ter še mnoga druga opravila, ki so potrebna, da takšno predstavo postaviš na oder. Že pred pred letošnjim festivalom nam je Stražar zaupal, da so po uprizoritvi lanskoletne uspešnice “Lepo je biti muzikant” želeli, da bi nekoč naredili še nadaljevanje in sicer v letu 2020, ko bo tudi jubilejnih 20 let kulturno poletnega festivala Studenec. Pa jih je avtor prehitel, saj je napisal besedilo v zelo kratkem času, idejo pa je z veseljem podprl tudi Slavko Avsenik ml. Odločitev je padla, Lojze in celotna ekipa pa se je lotila dela. Ker jim veselja in zanosa ne manjka, so poskrbeli, da je predstava “Lepo je biti muzikant, II. del” svojo krstno izvedbo doživela že to poletje.

Lojze in Franc Stražar v pričakovanju krstne izvedbe domače gledališke predstave “Lepo je biti muzikant, II. del”.

Z ekipo Kulturnega društva Miran Jarc Škocjan, ki v letošnjem letu obeležuje 70 let delovanja, z velikim veseljem od leta 2011 sodeluje Slavko Avsenik mlajši, ki je dejal, da vztraja predvsem zaradi prijetnosti ekipe in lahkotnosti sodelovanja z režiserjem Lojzetom Stražarjem. Po premieri je dejal, da je prvi vtis vedno veliko olajšanje, saj je bilo veliko dela in precej skrbi, kot je običajno to pri pripravi takšnega velikega projekta. “Tukaj na Studencu se mi vedno pojavi izjemen občutek, predvsem to, da lahko toliko ljudi sodeluje in da je prav vsak nepogrešljiv. Je ena velika družina in ponosen sem, da sem del te zgodbe,” je dejal Slavko Avsenik mlajši, ki ni skrival zadovoljstva, saj je po odzivu publike opazil, da jim je bila predstava izredno všeč.

Prav tako je pojasnil, kako je do njih prišlo besedilo avtorja Andreasa Brandstätterja, ki ga je nato Lojze Stražar priredil in je nastala lanskoletna uspešnica Lepo je biti muzikant, ki je letos doživela nadaljevanje: “Avtor je od navdušenja in vznemirjenja besedilo za drugo predstavo napisal v štirinajstih dneh. Zgodba mi je zelo všeč, saj je zelo blizu željam in ljubezni, ki ju je do ljudskega gledališča gojil moj oče.”

Tudi drugi del predstave “Lepo je biti muzikant” vsebuje polno humorja in odlične glasbe.

Navdušenja in olajšanja po premieri niso skrivali igralci, kar smo opazili tudi sami, ko smo jih pocukali za rokav. Jure Sešek je dejal, da je premiera pričarala en krasen večer: “Se mi zdi, da je vse skupaj, tako glasba, kot besedilo, en majhen košček celotnega bogastva Slavka in Vilka Avsenika.« V premieri je užival tudi Konrad Pižorn Kondi, ki svojo ljubezen do igranja na Studencu razdaja že petnajst let. Dejal je, da sta tako lanska kot letošnja predstava zanj enkratni. Navdušenja ni skrival tudi Tone Habjan, ki je letos na Studencu zaigral prvič. Ana Plahutnik in Eva Majdič pa sta dejali, da je bilo pred premiero prisotne sicer nekaj treme in živčnosti, a je sedaj to že za njimi. Dodali sta, da so bile vaje naporne, a če ne bi bile takšne, predstava ne bi tako uspela. Po besedah Ane je poseben čar Studenca tudi ta, da se v okolju čudovite narave zbirajo pravi ljudje, ki čutijo drug druga in se dopolnjujejo.

Krstna izvedba predstave Lepo je biti muzikant, II. del je sicer nadaljevanje lanskoletne, pa vendar je to povsem nova, samostojna, komična zgodba, prepletena z melodijami bratov Avsenik. Pridite in si oglejte predstavo, saj bo na sporedu še enajst ponovitev. Iz prve roke vam lahko povemo, da vas čaka obilo humorja in odlične glasbe ter perfektno odigrana zgodba.

Ponovitve: 14. 7, 18. 7., 19. 7., 20. 7., 3. 8., 4. 8., 8. 8., 9. 8., 11. 8., 15. 8. in 16. 8. (Vse predstave se začnejo ob 21. uri).

Cena vstopnic: 20 € odrasli / otroci do 14 leta 15 € / četrtek in nedelja popust 2 € na vstopnico

⇒ Rezervacija vstopnic

Avtor: Miro Pivar; Foto: Miro Pivar; Video: HDV Studio

Tagi