Petinsedemdeset pesmi za prav toliko oktobrov – nova pesniška zbirka Zlatke Levstek: SEM

Petinsedemdeset pesmi za prav toliko oktobrov. Zlatka Levstek je ob svojem praznovanju predstavila pesniško zbirko SEM, ki je sestavljena iz treh delov. Poimenovala jih je: Sem videla, Sem in Nekoč me ne bo. Pogovor z avtorico in njena odlična pesniška zbirka, petnajsta po vrsti, sta navdušila polno dvorano obiskovalcev domžalske knjižnice, ki so prišli na predstavitev.

Predstavitev nove pesniške zbirke Zlatke Levstek, voditeljice literarnega krožka Društva Lipa Domžale, Univerze za tretje življenjsko obdobje, ki je v Knjižnici Domžale potekala v torek, 12. novembra 2019, so z glasbo obogatile pevke ŽePZ Solidarnost Kamnik, pod vodstvom zborovodje Marka Tirana, s katerimi je kar nekaj let prepevala Zlatka, njene pesmi pa so recitirale članice literarnega krožka Društva Lipa Domžale Marija Dodič, Mira Smrkolj in Mija Stupica. Pogovor z avtorico je vodila Janka Jerman.

Dvaindvajset let je od ustanovitve Društva Lipa Domžale, ki ga je ustanovila Metka Zupanek, in ena izmed prvih članic je bila tudi Zlatka Levstek, ki od ustanovitve dalje vodi literarni krožek. Zlatka je sodelovala pri vseh petnajstih doslej izdanih literarnih zbornikih Lipe, poleg tega je izdala petnajst samostojnih knjig poezije za mladoletne in odrasle. Prejela pa je tudi več literarnih priznanj in nagrad. Rodila se je oktobra 1944 v Mariboru, odraščala in šolala se je v Ljubljani. Je poročena mati treh otrok in babica vnučku in vnukinji, živi in ustvarja pod Kamniškimi Alpami v Radomljah.

V pogovoru smo izvedeli, da piše že dolgo, saj je začela že kot srednješolka, ko je spoznala tudi »modre oči«, ki so postale njen spremljevalec vse do današnjih dni. Diplomirala je kemijo na Fakulteti za naravoslovje in tehnologijo v Ljubljani. Zlatka Levstek je res vsestranska. Vodi literarno delavnico v Društvu Lipa, urejuje zbornike, sodeluje na literarnih natečajih, maratonih in turnirjih. Tudi slika. Navsezadnje je bila petnajst let članica Likovnega društva Senožeti iz Radomelj. Objavlja v zbornikih Lipe, Slamniku, Cicibanu, Mentorju, Pesniški tribuni, Letnih časih, Likovnih obzorjih … Vse skupaj je bilo verjetno kar malo preveč, saj se je, kot je dejala na predstavitvi pesniške zbirke, razdajala za druge, zase pa je mislila, da se ji ne more nič zgoditi. Do lani, ko je srečala »črno gospo«. Od tega srečanja dalje je začela misliti tudi nase. Ugotovila je namreč, da se človek ne sme skuriti do konca, ampak mora živeti tudi zase. Povedala je, da je ta petnajsta pesniška zbirka zadnja, saj ona vse svoje knjige tiska v samozaložbi.

Ob koncu se je Zlatka Levstek zahvalila Občini Domžale za moralno in materialno pomoč ter za pozitivni odnos do starejših občanov, Silvi Mizerit, ki se žal ni mogla udeležiti dogodka, za lektoriranje in spremno besedo ter seveda vsem nastopajočim in obiskovalcem, ki so popestrili ta večer.

V imenu Občine Domžale v imenu Društva Lipa Domžale, se je Zlatki s šopkom zahvalil podžupan Marjan Ravnikar, ki je med drugim prenesel pozdrave in čestitke župana Občine Domžale Tonija Dragarja, ki se žal ni mogel udeležiti dogodka. Marjan je kot predsednik Društva Lipa Domžale še dejal, da ga veseli izdana petnajsta knjiga slavljenke, upa pa še na nadaljnje sodelovanje v literarnem krožku in naj le še napiše kakšno pesem.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi