Osnovne tehnike in grafike – Zlata paleta

Zveza likovnih društev Slovenije je pripravila  prvo tematsko razstavo projekta Zlata paleta za leto 2019. Razpisane teme za letošnje tematske sklope so »svetlo-temno«, »zavito-oglato« in »ljubezen«. Odprtje prve od štirih tematskih razstav »osnovne tehnike in grafike« je bilo 23. marca 2019, v Delavskem domu v Trbovljah.

Na razpis je strokovna komisija prejela 183 likovnih del in jih za razstavo izbrala 49 del. Tričlanska strokovna komisija pod predsedstvom akademskega slikarja Todorča Atanasova je imela zahtevno delo, saj je prispelo veliko grafik v tehniki globokega tiska jedkanice, suhe igle in akvatinte.

«Kriteriji pri ocenjevanju in izbiri del so bili kreativnost, izpovednost, likovno znanje, izvedba, upoštevajoč likovne tehnike… Slovenija ima namreč dolgo tradicijo grafike in izvrstne grafične ustvarjalce, svetovno priznani Ljubljanski grafični bienale ali tako imenovano »Ljubljansko grafično šolo« . Na žalost pa je občutek, da gre ta žlahtna starodavna likovna tehnika počasi v pozabo, zato me veseli, da avtorji posegajo po tej krasni tehniki, ki zahteva kar nekaj tehničnega znanja in da odkrivajo lepoto grafike. Kriteriji ocenjevanja so bili kreativnost, izpovednost, likovno znanje, izvedba,  vse ob upoštevanju likovne tehnike. Mogoče je lepota likovne umetnosti ravno v tem, da se je ne moreš dokončno naučiti, znova in znova se moraš boriti za vsako črto, linijo, potezo, obliko, barvo. Tako postaja eno samo iskanje, ki mu ni konca,« je ob odprtju razstave dejal Todorče Atanasov.

V hudi konkurenci se je Likovno društvo Mengeš, ki je na razpis poslalo 28 likovnih del 14. avtorjev, uvrstilo na razstavo s kar 9. grafikami 7. avtorjev, in sicer:

BURJA Lojze, »Ljubkovanje«, suha igla
GOROPEVŠEK Leonida, »Kolo«, jedkanica
GOROPEVŠEK Leonida, »Prepletanja«, rezervaš
KOZAMERNIK Martina, »Osamljena«, linorez
LOMŠEK Binca, »Nepotešena«, jedkanica
RABIČ Barbara, »Ljubezen boli«, suha igla
TAVČAR Marjana, »Ljubkovanje«, suha igla
TOMŠIČ Milica, »Sestrska ljubezen«, jedkanica
TOMŠIČ Milica, »Ovenela«, suha igla

Klavdija Sitar, predsednica ZLDS je podelila certifikate kakovosti, med drugimi so jih  prejeli tudi Goropevšek Leonida za jedkanico »Kolo«, Rabič Barbara za grafiko –  suho iglo »Ljubezen boli« in Milica Tomšič za grafiko – suha igla »Ovenela«. Ostali člani društva so prejeli priznanja za uvrstitev del v izbor za  razstavo, neuvrščeni v izbor pa zahvale za sodelovanje.

Čestitamo vsem sodelujočim, posebej članom  za uvrstitev v izbor ter ponosnim nagrajenkam  s certifikatom kakovosti Leonidi, Barbari in Milici. Razstava je v Delavskem domu Trbovlje v Stari galeriji na ogled do 6. aprila 2019. Vabljeni.

Besedilo in fotografije: Binca Lomšek

Komentarji uporabnikov
Tagi