Od risbe do grafike

V prostorih Občine Mengeš je v sredo, 17. junija 2020, potekalo odprtje likovne razstave z naslovom »Od risbe do grafike«. 37 likovnih in grafičnih del je predstavilo 15 avtorjev, članov Likovnega društva Mengeš.

Leonida Goropevšek, predsednica Likovnega društva Mengeš, je na odprtju pozdravila vse navzoče likovnice in likovnike ter v nadaljevanju podala nekaj besed risbah in grafikah. Podoba tradicionalne grafike izhaja iz risbe. Zaradi tiskarske tehnologije je treba risbo zrcalno prenesti na matrico, da se ta pozneje pravilno odtisne na papir. Isto velja za črke – tiskarske matrice črk morajo biti zrcalno obrnjene, da jih lahko brez težav beremo, ko so odtisnjene. Ukvarjanje s podobo v slikarstvu se začne vsekakor pri osnovnih tehnikah, kot so risba, kreda, pastel, perorisba in nekako nadaljuje preko osnovnih grafičnih tehnik, ki naj bi bile nekakšna predpriprava za slikarski izraz. Pri grafiki pa je vse drugače, saj je veliko izdelav. Po besedah Leonide Goropevšek so imeli v času epidemije likovniki Likovnega društva Mengeš več miru in časa za ustvarjanje svojih likovnih izdelkov. Tako so se poskusili v risbi z več barvnimi tuši, preizkušali pa so se z jedkanjem, delanje grafike z suho iglo, linorez, dvobarvni linorez, barvni linorez, kolagrafijo …

Na videz samega grafičnega lista vplivajo način nanosa barve na matrico in odtiskovanja, material matrice in tudi sam grafični papir. Seveda je govor o različnih grafičnih tehnikah, ki jih je predstavila Leonida Goropevšek. Te tehnike so visoki tisk, globoki tisk, slepo tisk, ploski tisk, monotipija, litografija ter ofseni tisk. Večina slik, ki so na razstavi v prostorih Občine Mengeš, je v zgoraj naštetih tehnikah. Po besedah likovnic in likovnikov, so vse te tehnike kar se da zahtevne za izdelavo grafik in risb, so pa sedaj, v času karantene, vse grafike in risbe ustvarjali z velikim veseljem, saj so imeli časa na pretek.

Ob koncu se je predsednica Likovnega društva Mengeš zahvalila vsem zbranim, posebej pa še Občini Mengeš, da so lahko izbrana dela razstavili v občinskih prostorih.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi