Območno pregledno srečanje odraslih folklornih skupin Domžale – Kamnik 2018

»Radi pojemo, igramo, se po vižah sukat’ znamo«

Vsako leto se folklorne skupine iz domžalsko-kamniškega območja zberejo na Območnem preglednem srečanju Folklornih skupin Domžale – Kamnik, na katerem občinstvu in tudi strokovnemu spremljevalcu srečanja, z nastopom pokažejo svojo koreografijo ter seveda z željo, da se njihova skupina udeleži regijskega srečanja. Letos je srečanje v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, Območne izpostave Domžale, potekalo v soboto, 3. marca 2018, v Kulturnem domu Mengeš. Pregledna prireditev, ki je potekala v dveh delih, najprej so nastopile otroške in mladinske skupine, v večernem delu pa še odrasle skupine, je bila izvedena v sodelovanju z Območno izpostavo JSKD Kamnik.

Folklora je poleg petja in plesa še mnogo drugega. Sprav so vaje in učenje novih korakov zgolj razvedrilo in sprostitev, kasneje zabava nazadnje pa se skupina hitro poveže v združbo in nastane velika razširjena družina, ki ima pred seboj enotne misli kako čim bolje predstaviti in ponašati naprej ljudsko izročilo, ki obstaja že stoletja. V večernem delu letošnjega srečanja je sodelovalo osem odraslih folklornih skupin iz domžalsko-kamniškega območja. Letošnja rdeča nit srečanja je bila: »»Radi pojemo, igramo, se po vižah sukat’ znamo«.

Na srečanju, ki ga je povezovala Marta Starbek Potočan, je številne obiskovalce ter župana Občine Moravče Martina Rebolja, ki si je tudi ogledal srečanje, pozdravil Matej Primožič, vodja Območne izpostave JSKD Domžale, ki je dejal, da je omenjena prireditev eden izmed združevalnih projektov, ki ga izvajata domžalski in kamniški izpostavi JSKD. Vsem nastopajočim skupinam se je zahvalil za sodelovanje, prav tako tudi strokovnemu spremljevalcu Anžetu Kerču, ki je budno spremljal vse nastope. Po končanem srečanju pa je vsem vodjem skupin podal prvo oceno njihovega nastopa. V prihodnjih dneh bodo vsi vodje skupin prejeli še končno oceno, ta pa bo pokazala, katera skupina se bo lahko udeležila regijskega srečanja.

Na srečanju so nastopili:

Folklorna skupina Svoboda Mengeš (Kulturno društvo Svoboda Mengeš)

Naslov koreografije: V nedeljo po maši

(avtor koreografije: Edo Reven, avtor glasbene priredbe: Klemen Stopar, oblikovalka kostumske podobe: Tadeja Pance, vodja skupine: Edo Reven)

Folklorna skupina Svoboda Mengeš

Folklorna skupina društva upokojencev Moravče (Društvo upokojencev Moravče)

Naslov koreografije: Zdravje, srečo vsem ljudem

(avtorica koreografije: Nevenka Unk Hribovšek, avtor glasbene priredbe: Vlado Podlogar, oblikovalka kostumske podobe: Nevenka Unk Hribovšek, vodja skupine: Franc Hribovšek)

Folklorna skupina društva upokojencev Moravče

Folklorna skupina Trzinka-mladi (Turistično društvo Kanja, Trzin)

Naslov koreografije: Štajerski plesi z vaškimi klepetuljami

(avtor koreografije: Janez Florjanc-Fofo, avtor glasbene priredbe: Miro Dečman, oblikovalka kostumske podobe: Danica Pandel, vodja skupine: Janez Florjanc-Fofo)

Folklorna skupina Trzinka-mladi

Folklorna skupina DU Komenda (Društvo upokojencev Komenda)

Naslov koreografije: Še kikl’co prodala bom

(avtorica koreografije: Mojca Mršol, avtor glasbene priredbe: Janez Slapnik, vodja skupine: Mojca Mršol)

Folklorna skupina DU Komenda

Folklorna skupina Groblje, Domžale (Folklorno društvo Groblje)

Naslov koreografije: Dolenjski plesi

(avtorica koreografije: Nevenka Unk Hribovšek, avtor glasbene priredbe: Vlado Podlogar, oblikovalka kostumske podobe: Nevenka Unk Hribovšek, vodja skupine: Nevenka Unk Hribovšek)

Folklorna skupina Groblje, Domžale

Folklorna skupina Kamnik (Folklorna skupina Kamnik)

Naslov koreografije: Po dekle v vas

(avtor koreografije: Darko Lešnjek, avtorica glasbene priredbe: Andreja Pirc, oblikovalka kostumske podobe: Jolanda Anžel, vodja skupine: Darko Lešnjek)

Folklorna skupina Kamnik

Folklorna skupina Trzinka-veterani (Turistično društvo Kanja, Trzin)

Naslov koreografije: Na obisku v Selah pri Borovljah-Koroški plesi

(avtor koreografije: Janez Florjanc-Fofo, avtor glasbene priredbe: Miro Dečman, oblikovalka kostumske podobe: Danica Pandel, vodja skupine: Janez Florjanc-Fofo)

Folklorna skupina Trzinka-veterani

Plesna skupina Češminke (Društvo Lipa, Univerza za tretje življenjsko obdobje in Društvo šola zdravja)

Naslov koreografije: Slamnik na glavo dati

(avtorica koreografije: Boža Bauer, avtorica glasbene priredbe: Mila Živulović, oblikovalka kostumske podobe: Boža Bauer, vodja skupine: Boža Bauer)

Plesna skupina Češminke

Več fotoutrinkov s preglednega srečanja odraslih folklornih skupin si lahko ogledate na povezavi tukaj.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar; Video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi