Zunanjost grobeljske cerkve krasijo jaslice v naravni velikosti

Zagnanim članom Turističnega društva Jarše-Rodica nikoli ni dolgčas, saj so vedno polni idej in znajo popestriti dogajanje v svojem kraju. Že nekaj dni pred božičnimi prazniki so se pod vodstvom Nika Svetlina lotili dela in pred cerkvijo sv. Mohorja in Fortunata v Grobljah postavili prav posebno lepe jaslice v naravni velikosti.

Turistično društvo Jarše-Rodica je v četrtek, 23. decembra 2021, pred cerkvijo svetega Mohorja in Fortunata v Grobljah pripravilo krajšo slovesnost, na kateri je potekal tudi blagoslov jaslic, ki krasijo zunanjost grobeljske cerkve. Najprej so člani Turističnega društva Jarše-Rodica vsako leto jaslice postavili pred župniščem v Jaršah, sedaj pa jih že nekaj let postavljajo pred cerkvijo v Grobljah in na ta način še dodatno polepšajo božično-novoletne praznike v kraju. In prav so se odločili, saj so izbrali pravi ambient, ki pridoda dodaten čar k postavljenim jaslicam. Na sveti večer pa bomo na našem portalu prenašali polnočnico prav iz cerkve sv. Mohorja in Fortunata v Grobljah.

Stane Cotman, predsednik TD Jarše-Rodica je pred blagoslovom jaslic za naš portal povedal, da so sveče na adventnem vencu zagorele v vsej svoji polnosti in da luč Gospoda prihaja med nas. Vsi upamo in želimo, da covid-19 čim prej mine, in da se vrnemo v normalno življenje.

Da pa dogodek ni šel mimo kar tako, so v Turističnem društvu Jarše – Rodica poskrbeli za prireditev, ki so jo obarvali z blagoslovom jaslic ter obenem počastili še Dan samostojnosti in enotnosti. Na prireditvi se je zaradi zdravstvenih omejitev zbralo manjše število krajanov, ki so v temi pričakali prižig luči na jaslicah.

V kulturnem programu so tri dekleta iz mladinskega pevskega zbora župnije Jarše zapele slovensko himno in v nadaljevanju še nekaj božičnih pesmi, dr. Emanuel Andrej Cotman je prebral odlomek iz dela Ivana Cankarja Kurent »Domovini«, domači župnik Matjaž Križnar je ob molitvi in Božji besedi blagoslovil jaslice ter zbrane farane, mladi ministrant pa je prebral deklamacijo Frana Milčinskega – Ježka »Prižgimo luč«. Na koncu se je vsem zbranim zahvalil predsednik TD Jarše-Rodica Stane Cotman in jim zaželel lepe božične praznike, dan Samostojnosti in enotnosti ter vse dobro v prihajajočem letu. Prireditev so zaključili z ogledom enkratnih jaslic.

Upamo, da ste tudi vi poskrbeli za svetlost vaših src in za svetlobo, ki preganja temo, medsebojnih nerazumevanj, zagledanosti vase in brezbrižnost do drugih. Božični zvonovi, ki bodo na sveti večer naznanili začetek svetega večera naj odzvanjajo veselo glorijo: “Slava Bogu na višavah in mir ljudem na zemlji.”

Avtor: Miro Pivar; Foto, video Miro Pivar

Tagi