V Krašnji so izdelovali adventne venčke

Zadnja nedelja v cerkvenem letu je nedelja Kristusa Kralja in za njo pride že prva adventna nedelja, za katero je značilno, da je to že nedelja pričakovanja, čas molitve in priprave na rojstvo Jezusa Kristusa. Advent ima poleg molitve, še veliko značilnosti, kajti marsikje je v navadi prepevanje adventnih pesmi, eden od najbolj znanih simbolov adventa pa je adventni venec, ki vsebuje štiri sveče.

Na prvo adventno nedeljo se prižge eno svečo, na drugo nedeljo dve sveči, na tretjo tri in na četrto vse štiri sveče. Vsaka sveča simbolizira eno od štirih stopenj adventnega obdobja: upanje, ljubezen, radost in mir. Seveda ima svoj pomen tudi krog venčka, ki simbolizira večnost, zelenje na njem pa simbolizira novo življenje ter upanje, da se prenovimo. Sveče simbolizirajo luč Boga, ki prihaja na svet preko rojstva Jezusa. Barve sveč so različne, vendar pomen adventa predstavljajo vijolične sveče, ki ustrezajo barvam adventa. To je barva spokornosti in posta, pa tudi barva pričakovanja. Svetloba sveč nas opominja, da je Jezus luč, ki prihaja v temo našega življenja, ki prinaša življenje in upanje, ter nas opominja, da smo tudi mi poklicani, da smo luč sveta in jo širimo naprej.

In kaj simbolizirajo posamezne sveče ? Prva sveča simbolizira pričakovanje ali upanje, druga sveča simbolizira mir, tretja sveča simbolizira veselje, četrta sveča pa predstavlja ljubezen. Marsikje bomo v adventnih venčkih videli tudi peto svečo, ki je običajno bele barve in se imenuje Kristusova sveča.

V soboto, 25. novembra 2023, se je v dvorani Društvenega doma v Krašnji na pobudo KUD Fran Maselj Podlimbarski zbralo staro in mlado in nastajali so lepi adventni venčki. Čudovite kreacije tako za na vrata, okna mize in tudi za na grob, so rasle iz minute v minuto in prav zanimivo je bilo gledati njihovo nastajanje, še posebno zato, ker se je prepletala otroška kreativnost in izkušenost starejših izdelovalcev. In, da ne bi slučajno mislili, da so tokrat venčke izdelovale samo osebe ženskega spola. Tudi predstavniki moškega spola so uspešno ustvarjali adventne venčke, ki niso nič kaj zaostajali za ženskimi in dekliškimi. No, če sem čisti odkrit se je pri izdelavi ženska, roka naj si bo mlada ali starejša, zelo poznala.

In tako bo na prvo adventno nedeljo v Krašnji v mnogih domovih zagorela prva svečka na adventnem venčku, ki je nastal izpod rok naših mladih in malo manj mladih ustvarjalcev.

Avtor: DJD; Foto: DJD

Tagi