Tradicionalno domžalsko prvomajsko jutro z budnico, Kebrovim golažem in zelenim

Prvomajsko budnico letos popestrile domžalske mažoretke

Domžalski godbeniki so danes zjutraj, tako kot vedno na prvega maja, zbudili Domžalčane. Zbrali so se ob pol šesti uri zjutraj pred nekdanjim AS-om v Domžalah, kjer so jih domžalski in stobovski gasilci postregli z jutranjim zajtrkom, nato pa so skupaj z narodnimi nošami, mažoretkami in občinstvom zakorakali proti Domžalam. Glasba godbenikov se je razlegala od Stoba proti centru Domžal, ter naprej po Ljubljanski cesti, kjer so jih po tradicionalni navadi počakali člani družine Kovač iz gostilne Keber in jim postregli zelenega in golaž.

Prišel je težko pričakovani 1. maj, kakor mu pravijo tradicionalisti, ki spoštujejo tradicijo praznovanja tega praznika. Mednarodni praznik dela praznujejo v mnogih državah po svetu, menda v več kot 80-ih, se pa datum razlikuje od države do države. Praznik se povezuje z začetkom pomladi kot tudi s praznovanjem delavcev. Že na predvečer so širom po Sloveniji zagoreli kresovi, proti jutru pa so za dobro jutro marsikje poskrbeli za prvomajsko budnico, ki jo vsako leto obeležimo tudi v Domžalah. Seveda pa budnice ni brez budničarjev, godbenikov, narodnih noš ter seveda golaža in zelenega. Letos pa so se budničarjem pridružile in popestrile povorko mlade mažoretke pod vodstvom mentorice in voditeljice Anite Omerzu Tome.

Vsi obiskovalci, ki jih je bilo ob poti in pri Kebru veliko, so si mnenja, da prvi maj z budnico skozi Domžale ter obveznim golažem in zelenim pri Kebru, ne bi bil pravi prvi maj. Med čakanjem na budničarje, je bilo pred Gostilno Keber veselo, kot že dolgo ne. Tu so se zbrali številni obiskovalci, ki dajo nekaj na tradicijo. Med množico, ki se je zbrala pri Kebru in čakala na prihod godbenikov, narodnih noš, mažoretk ter ostalega spremstva, smo videli same znane domžalske in okoliške obraze. To so ljudje, ki jim tradicija nekaj pomeni. Ob tem velja dodati, da ta praznik praznujejo tako tisti, ki delajo, pa tudi tisti, ki jim delo ne diši preveč. Seveda ne smemo pozabiti, da je prvega in drugega maja dela prost dan.

Za organizacijo letošnje prvomajske budnice v Domžalah je poskrbela Služba za turizem na Občini Domžale (TIC), tako kot je običaj, so za pravi prvomajski jutranji utrip poskrbeli godbeniki Godbe Domžale, narodne noše Društva narodnih noš in ohranjanja kulturne dediščine Domžale, mažoretke pod vodstvom mentorice in voditeljice Anite Omerzu Tome  ter  Gostilna Keber, ki je poskrbela za tradicionalni golaž in zelenega. Tako kot že vrsto let, je bil na čelu budničarjev zastavonoša, ki je poskrbel, da je slovenska zastava vihrala tako kot mora, pot pa je druščino najprej peljala po Stobu, kjer so imeli prvi postanek, da so se spočili in obnovili moči. Letos so se budničarji zaradi zapore ceste na križišču pri policiji, podali mimo tržnega prostora ter mimo zdravstvenega doma vse do Gostilne Keber, kjer jih je tradicionalno pričakala družina Kovač. Po prihodu je Ireno Kovač in njeno družino pozdravil novi dirigent Godbe Domžale, Gregor Vidmar in vsem zaželel čestitke ob 1. maju. Članice Društva narodnih noš in ohranjanje kulturne dediščine Domžale pa so poskrbele, da so obiskovalci prejeli nageljčke.

Tradicija prvomajskega golaža v Gostilni Keber je stara že več kot osemdeset let. Svoje dni so na ta dan vpregli konjsko vprego in peljali golaž na Šumberk, kjer so praznovali prvi maj. Že vrsto let pa je osrednji dogodek v njihovi gostilni. In tako naj bo tudi še naprej. Tradicijo, ki združuje in povezuje ter praznik dodatno obogati, je treba negovati in poskrbeti, da jo bodo deležni tudi naši zanamci.

Po obedu je godba zaigrala še nekaj skladb, nekateri so se tudi zavrteli, zatem pa je druščina budničarjev krenila naprej po domžalskih ulicah. Treba je bilo namreč zbuditi še tiste, ki so v postelji malo potegnili. Ne smemo pozabiti omeniti, da je v druščini tudi letos sodelovala ekipa domžalskih budničarjev, ki so jim glave krasili slamniki, oprtani pa so bili s predpasniki. Njihovo tradicionalno prevozno sredstvo pa je traktorska vprega. Veliko lažje je namreč skreniti s poti, če se je potrebno še kje ustaviti … Med znanimi obrazi, ki nikoli ne manjkajo na budnici, smo opazili tudi podžupana Občine Domžale Marjana Ravnikarja,  mag. Renato Kosec,  častnega domžalskega občana Miroslava Stiplovška in mnoge druge.

Ne smemo pozabiti tudi na pomembno delo, ki so ga tako kot vsa leta, opravili gasilci PGD Stob – Depala vas. Vso pot so skrbeli za varnost budničarjev.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi