Tradicionalni Vidov sejem privabil množico obiskovalcev

Članice in člani Turističnega društva Sveti Vid so se spet potrudili in pripravili Vidove dneve, na katerih so se znanci in prijatelji srečevali, poklepetali, okusili tradicionalne, kakovostne in domače dobrote ter skupaj ohranjali tradicionalna znanja, za katera je več kot prav, da se prenašajo iz roda v rod.

V nedeljo, 18. junija 2023, je Turistično društvo Sveti Vid v okviru Vidovih dnevov pripravilo tradicionalni Vidov sejem, na katerem je obiskovalce poleg bogate sejemske ponudbe pričakalo tudi pestro spremljevalno dogajanje. Na sejmu so blagoslovili pivo, na voljo pa je bila tudi degustacija piva. Potekalo je tudi  tekmovanje v kuhanja golaža, ki ga je nadzoroval Janez Dolšak, vodja članske ekipe Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije, zmagovalec v golažiadi pa je bila ekipa Gamsi. Na Vidovem sejmu je tokrat potekalo tudi prvo tekmovanje v metanju škornjev v koš, ki ga je izdelal rokodelec iz Lukovice Milan Dernulovec, zmaga na tem tekmovanju pa je pripadla Zeleni ekipi.

S tradicionalnim Vidovim sejmom, ki je potekal na Veidrovem trgu v Šentvidu, so zagnane članice in člani TD Sv. Vid spet pokazali vse svoje spretnosti pri pripravi tako velikega zalogaja, kot je sejem. Poleg bogate sejemske ponudbe, na katerih so kraljevali slovenski izdelki, je bilo poskrbljeno tudi za bogat spremljevalni program ter seveda pestro gostinsko ponudbo. Poskrbljeno je bilo tudi za otroke, ki so se lahko zabavali v Vidkovi deželi.

Po deseti sveti maši je na prizorišču sejma zaigrala Godba Lukovica in naznanila prihod lepo okrašene konjske vprege z vozom, za kar je poskrbel Štefan Kveder. Na vozu pa so bili naloženi sodi piva Pivovarne Rokovnjač iz Lukovice, v lasti Ceneta Pirnata. Seveda ni manjkala miss piva Maša Anžič, ki je ponosno pokazala svojo lento.

Na odru so vprego z rjavim hmeljevim zlatom pričakali županja Občine Lukovica mag. Olga Vrankar, podžupan Občine Lukovica Vincenc Dragar, predsednik Turističnega društva Sveti Vid Matevž Kotnik, župnik Župnije Brdo, Zlato Polje, Češnjice in Krašnja Bernard Rožman ter napovedovalec prireditve Toni Praznik. Po pozdravnem nagovoru županje, je župnik Rožman z blagoslovom odprl sejemsko dogajanje. Po blagoslovu stojnic ter razstavljavcev in ekip, ki je kuhala golaž, je župnik z velikim lesenim kladivom zabil zamašek v sod, da je pivo brizgnilo nekaj metrov v zrak, nato pa se je začelo točenje rjavega hmeljevega zlata v lične steklene krigle, ki so jih pripravili zagnani člani Turističnega društva Sveti Vid. Dogajanje se je preselilo na trg, kjer so se ekipe pomerile v metanju škornjev, pod osamosvojitveno lipo na sredi trga pa je dišalo po kuhanem golažu.

Turistično društvo Sveti Vid je bilo ustanovljeno 15. 2. 2011, v prostorih KS Prevoje, z osnovno idejo povezovati  lepote naše okolice, bogato dediščino, znanja in izkušnje ter se prijetno družiti na dogodkih in naših skupnih projektih. To povezovanje in izpeljava odličnih projektov jim je dodobra uspela z tradicionalnimi Vidovimi dnevi, v okviru katerih poteka tudi Vidov sejem.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi