Praznovanje 20 – letnice mašniškega posvečenja mag. Klemna Svetelja

V nedeljo, 26. 6. 2022 je v Domžalski cerkvi Marijinega vnebovzetja potekala sveta maša trinajste navadne nedelje med letom. Smo pred praznikom apostola Petra in Pavla, ko se v veliki meri po celem svetu spominjamo na posvečevanje novih duhovnih poklicev. Današnja Božja beseda nas skuša preusmeriti ravno v to. Bog nas kliče, ne vseh v duhovništvo, pač pa v bolj sveto, čisto, močno življenje, kot ga on sam predlaga. In vemo, da je greh tisti, ki nam to svetost in popolnost življenja najbolj jemlje, najbolj pokvari.

Sveto mašo, ki jo je daroval domžalski župnik mag. Klemen Svetelj, je s petjem popestril cerkveni Mešani pevski zbor župnije Domžale pod vodstvom zborovodkinje Ksenije Kozjek ter organista Janeza Kozjeka.

Marsikdo se sprašuje, kaj se dogaja z našo cerkvijo. Veliko je namreč zlatomašnikov in tistih z 60 leti mašništva. Zakaj? A Kristus danes ne kliče več? A Bog danes ne kliče več fantov in deklet v duhovne poklice? Mislimo, da jih še vedno kliče. Je pa drugo vprašanje, zakaj je duhovnih poklicev zadnje čase tako malo?

V svetopisemskih odlomkih današnje 13. nedelje med letom nam Bog govori o služenju, o hoji za Bogom, ki je naša svobodna odločitev. V prvem berilu iz Prve knjige kraljev, Elij pokliče Elizeja, naj postane njegov učenec. Elizej zapusti očeta in mater ter gre služit Eliju. Pavel v pismu Galačanom v drugem berilu govori o ljubezni do bližnjega. Da svoboda ne bo pretveza za dela mesa, ampak to, da služimo drug drugemu po ljubezni, ki je dar duha, saj je v ljubezni do bližnjega izpolnjena cela postava. Jezusu so se na poti pridružili še drugi učenci, ki so v popolnosti hodili za njim in se niso ozirali nazaj. Tudi v današnjem času bi morala biti naša hoja za Jezusom popolna in ne le polovičarska, v izpolnjevanju tistega, kar nam ustreza … Zato ni naključje, da je pevski zbor zapel čudovito pesem: »Jezus se ob morju ustavi, me pogleda in prijazno povabi: pusti ribe, ljudi lovil boš! Dragi Jezus, si res mene poklical, s tvojih ustnic svoje ime sem zaslišal? Glej, zapuščam prazen čoln na obali, zdaj odhajam, kamor kličeš me ti.«

Po oznanilih ob koncu maše so verniki in Župnijski pastoralni svet mag. Klemnu Svetelju pripravili presenečenje, saj te dni mineva dvajset let, odkar je prejel novomašniško posvečenje. S skromnim darilom so se mu zahvalili za izjemno dobro vodenje župnije in številna dela, ki so jih s skupnimi močmi uspeli narediti.

 

Klemen Svetelj izhaja iz Šenčurja pri Kranju. Po posvečenju leta 2002 je bil najprej kaplan v župniji Ljubljana-Šentvid, potem je šel v Rim na podiplomski študij mladinske pastorale. Po vrnitvi domov je z začetkom avgusta leta 2013 v Domžale prišel za novega župnika. Po desetih letih se je namreč poslovil župnik Janez Šimenc, ki je šel v Kranjsko Goro in Rateče, prišel pa je župnik mag. Klemen Svetelj, ki je pred prihodom v Domžale bil odgovoren za srednješolsko mladino in študente v ljubljanski nadškofiji in odgovoren za koordinacijo dela z mladimi za celo Slovenijo. Tako je letos že devet let, odkar upravlja Domžalsko župnijo, v tem času pa je bilo opravljenih veliko vidnih del. Novi trg s paviljonom pred cerkvijo, ki ga krasi mozaik patra Ivana Rupnika je samo eden od velikih del.

Mag. Klemen Svetelj. Želimo vam še veliko let med nami in čestitke ob dvajset letnici vašega posvečenja.

Avtor Miro Pivar; Foto in video: Miro Pivar

Tagi