Na svetovni dan plesa častimo gibanje in umetnost

29. april - svetovni dan plesa

Na današnji dan, 29. aprila, obeležujemo in častimo gibanje in umetnost. Svetovni dan plesa je namenjen praznovanju plesa v vseh njegovih oblikah ter ozaveščanju o pomembnosti te vrste umetnosti. Ples je eden najstarejših načinov izražanja človeške ustvarjalnosti ter ima pomembno vlogo v številnih kulturah po vsem svetu.

Svetovni dan plesa je leta 1982 uvedel Mednarodni gledališki inštitut z namenom, da se ozavesti pomembnost plesa ter spodbuja sodelovanje in povezanost med plesalci in ljubitelji plesne umetnosti po vsem svetu. Ravno datum 29. april je bil izbran v čast rojstnega dne baletnega pionirja Jeana Georgesa Noverreja, ki je bil znan po svojih revolucionarnih idejah o plesu in baletu v 18. stoletju.

Ples ima pomembno vlogo, saj omogoča izražanje čustev, krepi telesno zdravje, spodbuja kreativnost in izboljšuje medosebne odnose. Poleg tega ples spodbuja tudi kulturno izmenjavo in razumevanje ter pomaga ohranjati in prenašati kulturno dediščino iz generacije v generacijo.

V domžalski občini imamo zelo veliko nadarjenih in uspešnih plesalk ter plesalcev, ki svoje znanje in nadarjenost kažejo tudi na najboljših tekmovanjih po svetu.

Svetovni dan plesa naj nas opomni, da ples ni le umetnost, temveč je tudi sredstvo za izražanje, povezovanje in ustvarjanje skupnosti.

Karin Božič Zupančič; Foto: Image by Alexandr Ivanov from Pixabay

 

Tagi