Na Štefanovo pri svetem Martinu v Dobu potekal blagoslov konj

Po številnih slovenskih cerkvah je danes potekal tradicionalni blagoslov soli in konj, saj danes goduje sv. Štefan, zavetnik konj, ki ga krščanska cerkev slavi kot prvega mučenca. Tudi v župniji Dob je po deseti sveti maši na travniku pred cerkvijo sv. Martina potekal blagoslov konj, ki so se ga udeležili številni lastniki konj.

Blagoslova na dan sv. Štefana se lastniki konj, konjeniki in kočijaži radi udeležijo, da bi bili njihovi konji zdravi, pa tudi zaradi druženja. Obenem pa je to tudi priložnost, da konja zajahajo ali vprežejo in se z njim podajo na potep. Dobski župnik Jure Ferlež je že med sveto mašo blagoslovil sol, katero nato gospodinje primešajo kuhinjski soli, jo dodajo hrani za živino, potresejo po njivah, vrtovih in sadovnjakih. Po sveti maši, ki je bila tokrat namenjena bolnim in ostarelim z delitvijo zakramenta bolniškega maziljenja, je na travniku pred cerkvijo potekal še blagoslov konj.

Blagoslov konj pri sv. Martinu v Dobu je fotografiral naš bralec Anton Dimc, ki je ob tej priložnosti spesnil krajšo pesmico.

Župnik Jure je nalogo izvrstno res opravil,
konjem in njihovim lastnikom je blagoslov podaril.
Da bi konj in človek v sožitju bila,
saj na god svetega Štefana na Slovenskem nekaj to velja.

In, ker je praznik naše domovine se pred oltarjem tudi naša zastava vije.

Miha Ulčar; Foto: Anton Dimc

Tagi