Gregorjevo na Viru

Na predvečer Gregorjevega so po mnogih slovenskih krajih v potoke, reke in bajerje spuščali gregorčke – hiške, barčice in druge navadno doma narejene predmete, v katerih je luč, ki jo daje svečka ali ogenj, ki s tem naznanjujejo prihod dela leta, ko je sonce vse dlje na obzorju, pomlad in svetlejši čas leta. Ta star običaj ohranjajo tudi na Viru pri Domžalah, kjer s pomočjo gasilcev PGD Vir in Ribiško družino Bistrica Domžale vsako leto pripravijo “Gregorjevo na Viru” s spuščanjem gregorčkov po reki Kamniški Bistrici.

Ko se ptički ženijo in ko Virski gasilci združijo moči z ribiško družino Bistrica Domžale nastane odličen dogodek “Gregorjevo na Viru”. Za lažji dostop in splavitev “gregorčkov” so pripravili stopnice in mostiček. Ko so se zadnji sončni žarki skrili za Dobeno so prve ekološke ladjice pričele pot po Kamniški Bistrici. Odličen obisk je ob Kamniški Bistrici pričaral lepo vzdušje, in vrsta “gregorčkov” se je vila ob reki ter pričarala čarobno moč starega običaja.

Boštjan Merela iz PGD Vir nam je povedal, da so vsa plovila s pomočjo ribičev seveda nizvodno pobrali iz vode in tako pustili naravo in vodo, da je danes zjutraj spet zasijala brez nepotrebnih tujkov, ki jih ustvarja človeštvo.

Miha Ulčar; Foto: PGD Vir

Tagi