Gasilci na Florijanovi nedelji v Trzinu počastili svojega zavetnika

Letošnja Florijanova nedelja je bila letos še posebej pomembna za trzinske gasilce, saj so uradno odprli Dom zaščite in reševanja Trzin. Še pred tem je od starega gasilskega doma do cerkve sv. Florijana v Trzinu potekala povorka gasilk in gasilcev, narodnih noš in godbe, kjer je nato potekala sveta maša za žive in pokojne gasilce, ki jo je daroval trzinski župnik dr. Boštjan Guček. 

Pred starim gasilskim domom v Trzinu so se v nedeljo, 8. maja 2022, zbrale gasilke in gasilci iz Gasilske zveze Domžale, Gasilske zveze Mengeš ter hrvaškega Medulina, da bi počastili god svetega Florijana. Za trzinske gasilce pa je bila Florijanova nedelja še posebej slovesna. Odprli so namreč Dom zaščite in reševanja Trzin, zato je praznovanje še toliko bolj pomembno. Tako so se ešalonu gasilk in gasilcev pridružili tudi gasilski praporščaki, narodne noše ter Mengeška godba pod vodstvom Dimitrija Ledererja. Sicer Florijanova sveta maša v Trzinu poteka že trideset let. Trzinci so bili eni prvih v Sloveniji, ki so po osamosvojitvi začeli častiti svetega Florijana, zato je to res veličastno vsakoletno romanje.

Na čelu povorke so bile mlade gasilke in gasilci z veliko tablo trzinskih gasilcev, za njimi pa so se v prelepih narodnih nošah postavile članice in člani društva narodnih noš. Kip svetega Florijana so trzinski gasilci vzeli iz podstavka, ter ga naložili na voziček okrašen s cvetjem. Kip bo namreč krasil pročelje novega doma zaščite in reševanja Trzin. Povorka gasilk in gasilcev, narodnih noš in praporščakov je tako krenila po glavni ulici Trzina ob igranju Mengeške godbe. Po prihodu v cerkev svetega Florijana so kip svetnika postavili na podstavek pred oltar. Pri maši so sodelovali župnijski pevski zbor iz Trzina, Mengeška godba ter trzinski gasilci.

»Vsako leto znova se zbiramo ob godovnem dnevu našega zavetnika svetega Florijana. Posebej ga častimo v Trzinu, saj ga imamo v glavnem oltarju, častijo ga tudi gasilci in gasilke. Sv. Florijan je zavetnik pred vodo in ognjem. Z velikim zaupanjem mu torej izročamo naše domove, da bodo varni pred vodo in ognjem, izročimo pa mu tudi sami sebe, da bomo varni pred večnim ognjem in vodo, ki predstavlja večno smrt. Priporočimo pa tudi tiste, ki še posebej ob nesrečah požrtvovalno priskočijo ljudem na pomoč, to so naši gasilci in gasilke. Danes ta poklic ni več zgolj delo z vodo, gašenje požarov, ampak zahteva visoko usposobljenost, saj se je z razvojem razširila tudi uporaba mnogih naprav, snovi in tehnologij, ki sicer človeku pomagajo, lahko pa so mu tudi v nesrečo. Pri slednjih neljubih dogodkih je potrebno dodatno znanje, delovne izkušnje in trdno zdravje. Za vse to si naši gasilci in gasilke prizadevajo in dosegajo lepe rezultate, zato smo nanje upravičeno ponosni. Naj jih pri njihovem odgovornem delu spremlja božja milost, priprošnja sv. Florijana in čim več zdrave pameti, da bodo uspešno lajšali težave in trpljenja ob raznih nesrečah. Vsi pa se potrudimo, da bomo po zgledu mučenca sv. Florijana, tudi mi sposobni pokazati, da verujemo v Kristusa, našega Gospoda, ki je pravi Bog in pravi človek,« je v pridigi dejal trzinski župnik dr. Boštjan Guček.

Župnik je nato blagoslovil vse gasilke in gasilce kakor tudi kip svetega Florijana. Po sveti maši so se vsi zbrali pred cerkvijo ter formirali povorko, ki je nato krenila po trzinskih ulicah do novega doma zaščite in reševanja, kjer so le-tega ob bogatem kulturnem programu slovesno odprli. Več o odprtju Doma zaščite in reševanja Trzin pa v naslednjem prispevku.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi