Domžalčane prebudila tradicionalna prvomajska budnica

Prišel je težko pričakovani 1. maj, praznik delovnih ljudi, kakor mu pravijo tradicionalisti, ki spoštujejo tradicijo praznovanja tega praznika. Mednarodni praznik dela praznujejo v mnogih državah po svetu, menda v več kot 80-ih, se pa datum razlikuje od države do države. Praznik se povezuje z začetkom pomladi kot tudi s praznovanjem delavcev. Zato ga tudi verni od leta 1955 obeležujejo kot dan Jožefa Delavca. Že na predvečer so širom po Sloveniji zagoreli kresovi, proti jutru pa so za dobro jutro in tudi voljo marsikje poskrbeli za prvomajsko budnico, ki jo vsako leto obeležimo tudi v Domžalah. Seveda budnice ni brez budničarjev, godbenikov, narodnih noš, mažoretk in golaža ter zelenega pri Kebru.

Godba Domžale je v ponedeljek, 1. maja 2023, ob spremljavi narodnih noš in mažoretk s prvomajsko budnico pričela v Depali vasi in nadaljevala v smeri proti centru Domžal, kjer je sledil tradicionalni golaž pri Kebru.

Letos se je budnica začela v Depala vasi, ki leži med Trzinom in Domžalami in je mnogokrat prezrta. Za pravi prvomajski jutranji utrip poskrbeli godbeniki Godbe Domžale, narodne noše Društva narodnih noš in ohranjanja kulturne dediščine Domžale ter domžalske mažoretke pod vodstvom Anite Omerzu Tome. Seveda so se povorki pridružili nekateri občani ter še nekaj dvokolesnih in štirikolesnih starodobnikov.

Presenetljivo veliko ljudi se je v Depali vasi zbralo že pred šesto uro, kjer so jim članice društva narodnih noš pripele nageljčke v gumbnice, pridružila se jim je tudi domžalska županja mag. Renata Kosec, podžupan Matej Primožič pa je kot član godbe tokrat sodeloval kot kapelnik. Dolgi sprevod nastopajočih in spremljevalcev ter starodobnih vozil so varovali in spremljale gasilke in gasilci PGD Stob – Depala vas.

Med množico, ki se je zbrala pri Kebru in čakala na prihod godbenikov, narodnih noš ter ostalega spremstva, smo videli same znane domžalske in okoliške obraze. To so ljudje, ki jim tradicija nekaj pomeni. Med njimi je bil tudi Borut Ernestl, podžupan Občine Domžale. Letos so se budničarji po mnogih letih ponovno podali skozi center Domžal po glavni cesti, ki jih je pripeljala okoli novega krožišča vse do Gostilne Keber, kjer jih je tradicionalno pričakala družina Kovač. Po prihodu je Ireno Kovač in njeno družino v imenu budničarjev pozdravil Matej Primožič in vsem zaželel čestitke ob 1. maju. Članice Društva narodnih noš in ohranjanje kulturne dediščine Domžale pa so poskrbele, da so člani družine Kovač in obiskovalci prejeli nageljčke.

Po golažu so godbeniki na dvorišču gostilne v zahvalo zaigrali še nekaj skladb, čestitali Mici za rojstni dan, ob zvokih godbe pa jo je zavrtel kar njen mož Rajko. Srečnica je ena redkih, saj ji godba vsako leto igra za njen rojstni dan. Sledila je »gasilska« fotografija za spomin, zatem pa je povorka krenila naprej proti Mačkovcem in Študi.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi