Bojan Knific: Oblačilna in obutvena kultura na Slovenskem

Srečanje pod slamniki

V Slamnikarskem muzeju Domžale je v sredo, 16. februarja 2022 potekalo Srečanje pod slamniki, na katerem so gostili dr. Bojana Knifica, etnologa in višjega kustosa Tržiškega muzeja. Gost je na srečanju, ki ga je vodila Cveta Zalokar, spregovoril o navadah Slovencev pri oblačenju, obuvanju in pokrivanju v preteklosti, pa tudi o zgodovini Tržiča ter izkušnjah pri delovanju Tržiškega muzeja, ustanovljenega leta 2013.

Dr. Bojan Knific je na Srečanju pod slamniki podal nekaj zanimivih ugotovitev o oblačenju in obuvanju še iz časa plemičev pa do današnjih dni. Slišati je bilo možno, kakšni vzorci, katere barve in kakšen oblačilni slog je veljal za določeno skupino ljudi, o škornjih, čevljih, coklah, opankah, copatah in drugih obuvalih. Dr. Knific je prikazal razvoj obuval od prvih omemb v srednjem veku do srede 20. stoletja in pojasnil številne posebnosti, ki so se ob sprejemanju obutvene mode uveljavile pri nas in širše.

Na pogovoru so obravnavali tudi razvoj narodne noše na Slovenskem kot kostuma za posebne priložnosti in opredeljevanje njene pojavne oblike in funkcije. Začetke razvoja tega pojava sega v sredo 19. stoletja v razvijajoči se slovenski meščanski družbi, širjenje med kmečko prebivalstvo pa prepozna v sedemdesetih letih 19. stoletja. Obdobje med vojnama je v pogledu razvoja narodne noše najintenzivnejše, saj se le ta razširja med vse plasti prebivalstva. Skrivnosti o obutveni kulturi na Slovenskem pa razkrivajo številni pregovori, reki in pesmi, najdemo jih v ugankah in poimenovanjih obuval na različnih območjih, najbolj zgovorni pa so opisi, likovna pričevanja in obuvala, ki so se ohranila v muzejih in pri posameznikih.

Pogovor je nanesel tudi na Tržiški muzej, ki danes predstavlja nekoč izjemno močno razvite obrti, ki so dajale kruh številnim Tržičanom. Prostore ima v nekdanji Pollakovi barvarni in usnjarni v starem fužinsko-obrtniškem delu Tržiča ob še ohranjenih vodnih rakah. Posebno zanimiv je prikaz čevljarstva in obuvanja, izdelave usnja, slavnih tržiških višnjevih nogavic, izdelave modrotiskanega blaga in prikaz smučarske tradicije. Tako imajo v Tržiškem muzeju stalne razstave Najbogatejša čevljarska zbirka v Sloveniji, Usnje vseh barv, Smučarski muzej, Razkošje obrti, sloves tržiških volnenih nogavic, lanenega platna, čarobnost modrotiska vzorcev na blago. Če si boste ogledali Tržiški muzej, je poskrbljeno tudi za otroke, saj imajo Otroški kotiček, kjer se otroci lahko preizkusijo v različnih dejavnostih, povezanih s tržiško dediščino. Tam je zmaj, ki je lomastil po Košuti, kovač, mizar in čevljar, ki opravljajo svoje delo, podplati, ki čakajo, da jim zabiješ cveke …

Dr. Bojan Knific je vodilni etnolog na področju raziskovanj oblačilne in obutvene kulture in nedvomno najboljši poznavalec tržiške dediščine. Je avtor 18 samostojnih knjig, ki strokovno ali znanstveno obravnavajo specialna področja etnologije in kulturne antropologije, pisec preko dvesto znanstvenih, strokovnih in poljudnih prispevkov s področja etnologije ter urednik več deset monografskih in periodičnih publikacij s področja etnologije. Podrobno se posveča raziskovanju, ohranjanju in populariziranju tržiške dediščine. Decembra 2020 je prejel priznanje občine Tržič z nazivom ambasador Občine Tržič za raziskovanje, ohranjanje in populariziranje tržiške etnološke dediščine in njeno ustrezno predstavljanje širom Slovenije.

Zanimiv pogovor z dr. Bojanom Knificom si lahko ogledate v zgornjem videu.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi