Blagoslov konj in soli na Štefanovo v Krašnji

Na Štefanovo, 26. decembra, ko praznujemo god prvega mučenca in poleg ostalega tudi zaščitnika konj, v cerkvah pri svetih mašah blagoslavljajo sol in konje.

Pri sveti maši, ki jo je tokrat v cerkvi svetega Tomaža v Krašnji vodil Gregor Luštrek in v kateri je med nagovorom spregovoril o prvem mučencu, je na koncu svete maše blagoslovil sol. Blagoslovljeno sol potresamo po poljih, vrtovih, travnikih in sadovnjakih, ko kropimo z blagoslovljeno vodo, da suho vreme ne bi škodovalo, ter jo dodajamo k krmi za živino.

Del blagoslovljene soli se spravi in dodaja k krmi živini skozi celo leto, ob različnih boleznih. Blagoslovljeno sol lahko tudi stresemo med ostalo sol in tako je blagoslovljena vsa sol, ki jo uporabljamo v gospodinjstvu. O soli nam največ pove stavek iz Svetega pisma, ki pravi: “Vi ste sol zemlje; če pa se sol spridi, s čim se bo solila? Za nič drugega ni več, kakor da se proč vrže in jo ljudje pohodijo. (Mr9.50)

Blagoslovljeno sol iz oltarja so farani po sveti maši odnesli domov za uporabo v gospodinstvu, za živino, nekaj pa tudi “za zlato rezervo”, saj bo, glede na ujme, ki nam jih napovedujejo verjetno v prihodnjem letu, skupaj z blagoslovljeno vodo še kako prav prišla.

Avtor: DJD; Foto: DJD

Tagi