O Družini z Lili Jazbec, sodelavko Varuha človekovih pravic

Matej odrašča v družini oseb s posebnimi potrebami v zakotni vasici zakotne dežele, a je sam povsem drugačen – tako od drugačnosti kot od normalnosti. Usoda ga vseeno dohiti, ko z dekletom dobita hčerko in njuna zveza kmalu zatem razpade. Vname se boj za skrbništvo, vse dokler se Matej ne odloči za radikalen izhod iz začaranega kroga, tako družinskega kot življenjskega. Družina, resničnostni film, ki zajema obdobje desetih let, ne sledi senzacijam, temveč občutjem. Film brez scenarija, a s številnimi soscenaristi, človeškimi in nečloveškimi.

Po ogledu novega slovenskega filma Družina, ki je bil v Mestnem kinu Domžale drugič predvajan v petek, 19. januarja 2018, se je pogovoru po projekciji filma, ki ga je vodil Jure Matičič, pridružila sodelavka Varuha človekovih pravic Lili Jazbec. Pogovor, ki si ga lahko ogledate v zgornjem videu, je potekal na temo, kako gostja s svojimi očmi vidi film in dogajanje v družini, ki ga prikazuje film.

Režiser Rok Biček (Razredni sovražnik) je deset let beležil življenje mladeniča, ki je odraščal v zelo neobičajni družini. Film je prejel glavno nagrado na Tednu kritike v Locarnu in vesno za najboljši celovečerec v Portorožu. Pogovor z njim, ki je potekal na domžalski premieri njegovega novega filma, si lahko ogledate na povezavi tukaj.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Simona Pivar

Tagi