Nova blagovna znamka “Slovenski ornament Jože Karlovšek”

V Sloveniji se ni nihče tako sistematično ukvarjal s slovenskim ornamentom, kot se je Jože Karlovšek. Raziskovalec slovenske ljudske umetnosti, gradbenik, pedagog in slikar, ki je svojo življenjsko pot pričel v Šmarjeti pri Novem mestu in jo zaključil v Domžalah, se je s svojim gigantskim delom in neverjetnim opusom zapisal »med velike slovenske ljudi, o katerih se bo govorilo toliko časa, dokler bo obstal slovenski rod«. Tako so opisali velikana slovenske narodopisne dediščine – Jožeta Karlovška.

Jože Karlovšek (1900–1963) je bil neutrudni raziskovalec in strokovnjak za ornamentiko in slovensko stavbno dediščino, raziskovalec ljudske umetnosti, gradbenik in slikar. Izdal je več knjig in strokovnih članov o slovenski hiši, slovenskem ornamentu in stavbarstvu.

Povzpel se je med naše najvidnejše raziskovalce ljudskega blaga v gradbeništvu in slikarstvu ter s samosvojim načinom dela oral ledino na tem področju, Na njegovo dekorativno slikarstvo je v veliki meri vplival tudi Maksim Gaspari. Prav ornament je pravo jedro Karlovških raziskav, leta 1935 je izdal knjigo Slovenski ornament ter knjigo o ljudskih in obrtniških izdelkih.

Jože Karlovšek. (Foto: Primož Hieng)

Kolekcija “Slovenski ornament Jože Karlovšek” nadaljuje njegovo delo in ohranja našo bogato kulturno dediščino slovenskega ornamenta. To je namreč nekaj, kar je samo in čisto naše, slovensko, to je tisto, pri čemer nam zaigra srce, pa niti ne vemo točno zakaj. To je tisto, kar je v naši krvi. Slovenski ornament. Kolekcija se je pričela razvijati septembra 2018.

Lani so v Mohorjevi družbi izdali dnevnik branja za odrasle ter zvezek z motivom ornamenta Jožeta Karlovška. Podjetje Vivapen iz Celja je izdelalo nalivno pero z enakim ornamentom, kot se je pojavil v dnevniku in zvezku.

Nalivno pero z motivom ornamenta Jožeta Karlovška. (Foto: Slovenski ornament Jože Karlovšek)

Tako se je rodila kolekcija “Slovenski ornament Jože Karlovšek”. Prihajali so novi izdelki z ornamentom: roler pisalo, kaligrafska peresa, etui za vizitke, Emo lonček z ornamentom, džezva za kavo, čokolada, knjižno kazalo, kozarci z ročno lasersko vgraviranim ornamentom, izdelani v Steklarni Hrastnik ter ročno izdelana voščilnica s kaligrafsko pisavo, katero je izdelala Katarina Rojc, kaligrafinja. Kolekcijo dopolnjuje bel čipkast prtiček z ornamentom in nakit, ki je nastal v sodelovanju s Slovenskim etnografskim muzejem.

Kolekcija nakita z motivi slovenskega ornamenta Jožeta Karlovška je nastala v sodelovanju s Slovenskim etnografskim muzejem, ki je že pred časom razvil linijo tovrstnih izdelkov na temo posameznih razstav. Kolekcija Slovenskega etnografskega muzeja, Slovenski ornament – Jože Karlovšek obsega manšetne gumbe, verižice z obeski in uhane različnih oblik.

Dnevnik branja za odrasle ter zvezek z motivom ornamenta Jožeta Karlovška. (Foto: Slovenski ornament Jože Karlovšek)

V razvoju je spominski srebrnik, izdelala ga bo Zlatarna Celje, v sodelovanju s Slovenskim etnografskim muzejem. Zlatarna Celje bo proti koncu leta lansirala tudi žensko ročno uro z ornamentom. V Steklarni Hrastnik razvijajo steklenico za vodo. V sodelovanju z domačo slaščičarno iz Celja, se pripravlja darilna kovinska škatla z domačim pecivom. Škatla bo podobna tistim, katere so imele gospodinje nekoč v svojih kuhinjah.

Kolekcija se dopolnjuje z novimi izdelki, ki jih krasi ornament Jožeta Karlovška, skupno vsem izdelkom pa je, da so izdelani v Sloveniji ter zelo kvalitetni.

Blagovna znamka je tudi avtorsko zaščitena, vizija razvoja blagovne znamke je ustvariti prepoznano blagovno znamko z velikim naborom izdelkov. Kolekcijo razvija družina Jožeta Karlovška.

Miha Ulčar; Foto: Slovenski ornament Jože Karlovšek, Primož Hieng

Tagi