Zgodilo se bo nekaj počitniškega

Počitniški program 2021

Dragi učenci, drage učenke, predšolski otroci, spoštovani starši.

Pred nami so prve letošnje počitnice in pred vami nekaj idej za preživljanje aktivnih počitnic. Vabimo vas, da se nam pridružite na spletnih dogodkih in delavnicah, ki vas bodo kulturno obogatili in kjer se boste naučili veliko novega. Za vas so jih pripravili KD Franca Bernika, CZM Domžale in Knjižnica Domžale. Tokrat v malce drugačni obliki, kot smo bili vajeni. Zaradi trenutnih še veljavnih ukrepov vam torej ne moremo ponuditi aktivnosti, ki jih izvajajo različna društva in organizacije, pa čeprav bi si vsi skupaj močno želeli. A kljub vsemu nam narava v našem mestu in tudi okolici ponuja obilo možnosti za izlete in sprostitve. Tokrat vam je lahko v pomoč tudi ravnokar izdana planinska karta Domžal z okolico, kjer boste zagotovo našli poti, ki jih v naši ali sosednjih občinah še niste prehodili, vrhov, ki ponujajo lepe razglede ter krajev, kjer boste lahko priča tudi kulturnim doživetjem. Naši športni parki prav tako nudijo obilico zabave, sprehodi ob Kamniški Bistrici so prijetni tudi v zimskem času, Šumberk nudi obilico možnosti za aktivnosti, lahko pa se odločite in spoznate tudi našo učno Čebelarsko pot. Raziskujete lahko peš ali s kolesi – bodite pozorni na nove kolesarske označbe, ki vas bodo popeljale skozi širšo okolico. Če ste ljubitelji snega, lahko obišče Domžalski dom na Mali planini. Če želite umiriti svoj um, pa se sprehodite po sproščujoči poti okoli ribnika Črnelo. Idej za aktivnosti je veliko in verjamem, da bo vsak izmed vas našel kaj za sebe in svoje najmlajše.

Želim si, da bi k vsem naštetim aktivnostim lahko dodali še različne skupinske vadbe in športne aktivnosti, saj na tak način ne krepimo samo sebe in svojega zdravja, temveč tudi medsebojne odnose, prijateljstva. Verjamem, da se bomo lahko kmalu skupaj veselili!

Naj bodo počitnice sončne, varne, zabavne in predvsem brezskrbne.
S prijetnimi pozdravi,

Podžupanja,
mag. Renata Kosec

»KUL« kultura

Dostopno ves čas od 22. do 25. februarja, spletna stran Knjižnice Domžale
Moja družina bere in aktivno preživlja prosti čas –  v knjižnici in kulturnem domu

V projektu družinskega branja »Kul« kultura lahko sodelujejo vsi člani družine. Zaželeno je, da je vsaj en otrok, ki sodeluje v projektu, star med 9 in 15 let. Za zaključek projekta je potrebno: prebrati nekaj knjig, obiskati vsaj dva dogodka v organizaciji Kulturnega doma Franca Bernika, šole ali splošne knjižnice, se odpraviti na potep po okoliških krajih.

MEGA kviz – Slovenski knjižnično-muzejski mega kviz

Dostopno ves čas od 22. do 25. februarja, spletna stran Knjižnice Domžale
S knjigo v svet

Slovenski knjižnično-muzejski MEGA kviz je moderna oblika knjižnično-informacijskega opismenjevanja. Primeren je predvsem za učence drugega in tretjega triletja osnovne šole. Letošnji kviz je posvečen Bralni znački, ki že 60 let spodbuja razvoj bralne kulture na Slovenskem. Vse informacije in gradivo, ki vam lahko pomaga pri reševanju kviza, dobite v Knjižnici Domžale.

ponedeljek, 22. februar

Pikica, Koko in Divji nosorog

od 9.00 do 20.00, spletna dvorana Mestnega kina Domžale
animirani film / Cirkeline, Coco og det vilde næsehorn / režija: Jannik Hastrup / scenarij Jannik Hastrup, Nanna West, Kit Goetz, Trine Breum, po knjižnih predlogah Hanne Hastrup / glasovi: Maja Kunšič, Tea Bitenc, Primož Pirnat, Vesna Pernarčič, Andrej Fon, Gašper Malnar, Maša Derganc Veselko, Gašper Jarni / 2018, Danska / distribucija: Fivia / 64′ / sinhronizirano, 4+

Pikica je majhna deklica, ki si zelo želi imeti najboljšo prijateljico. Koko je deklica, ki že vse življenje živi narisana na kartonski škatli od kakava. Nekega dne pa skoči s škatle in vstopi v Pikin svet. Zelo sta si podobni, čeprav je Koko temnopolta in ima skodrane lase, in čeprav je Koko pravzaprav princesa s krono. Pikici pojasni, da prihaja iz Čokolandije, dežele, kjer čokolada raste na drevesih – to bo že morala biti Afrika! Miška Ingolf in Frederik si jo zelo želita obiskati, dedek pa jo k sreči pozna kot lasten žep. Vkrcajo se na letalo. Pridruži se jim še drobcen štiriletni nosorog Oswald, ki išče svojo mamo. Film o tem, kako je biti majhen, pa tudi o prvih preizkušnjah prijateljstva.

Nekoč, nekje … Medved in čebele

cel dan na spletni strani Knjižnice Domžale
pravljična urica / pravljičarka: Lara Nemec / priporočena starost: 2+

Ker vas ne moremo sprejeti v knjižnici, smo za vas pripravili pravljične urice v spletni obliki.  V ponedeljek vas vabimo k poslušanju nove pravljične urice NEKOČ, NEKJE …  in ustvarjanju z Laro.

Brihtologi & brihtarije / poklic: zdravnik

cel dan na spletni strani Knjižnice Domžale

Družinam z osnovnošolskimi otroki ponujamo kakovostno preživljanje prostega časa. Spodbujamo branje in uporabo kakovostnega knjižničnega gradiva po vnaprej pripravljenem seznamu Brihtologi berejo, ki je vključen v spletni kviz Brihtologi v Knjižnici Domžale. Danes vas čakajo teme, obogatene z zanimivimi video posnetki, kvizi, miselnimi ugankami in izborom leposlovnega in strokovnega gradiva.

Video recept: Slastni brownieji

od 9.00, spletna stran Centra za mlade Domžale

Bi rad/a izdelal/a kaj sladkega? Mi ti predlagamo slastne brawnieje. Video recept bomo delili na Facebook profilu, Instagramu in spletni strani Centra za mlade Domžale.

Lov na CZM-jčka

od 10.00 do 20.00, v živo, lokacije po Domžalah

Vsak dan bomo skrili 5 značk na različne kotičke po občini Domžale, točne lokacije bomo razkrili zjutraj, ob 10. uri, na Facebook profilu, Instagramu in spletni strani Centra za mlade Domžale. Značko prinesi v CZM in dobiš nagrado! Na lov se lahko podate sami, z družino ali prijatelji. Želimo vam uspešen lov!

Počitniški kviz: Živali

od 12.00 do 21.00, spletna stran Centra za mlade Domžale

Vsak dan ob 12. uri bomo objavili počitniški kviz, ki bo odprt do 21. ure istega dne. Po končanem kvizu bomo objavili rezultate. Ste pripravljeni na počitniški izziv?

torek, 23. februar

Po pesmih Otona Župančiča: Diči diča

od 9.00 do 20.00, spletna dvorana KD Franca Bernika
lutkovna predstava (posnetek) / Hiša otrok in umetnosti in Lutkovno gledališče FRU-FRU / ideja in režija: Irena Rajh / igra, animacija: Ana Špik, Anže Virant / 40′ / 1,5+

V svoji sobi je deklica. Osamljeno se prestopa po sobi, dokler ne zagleda zelene vrvice, ki visi iz njenega zabojčka za igrače. In na koncu vrvice je privezan majhen lesen konjič. Kar naenkrat se konjiček začne gugati sam od sebe, zelena vrvica pa na steni izrisuje neznano, čarobno pokrajino. Deklica najde vedno nove predmete in igrače, ki oživijo v črtni risbi sveta na steni. Predstava je kolaž otroške poezije Otona Župančiča v sodobni in sveži glasbeni preobleki. Vsak izmed koščkov kolaža s svojo zgodbo in likovno podobo, ki temelji na otroških risbah, pričara celostno gledališko izkušnjo za najmlajše.

Poigrajmo se preko spleta

cel dan na spletni strani Knjižnice Domžale
zabavne miselne igre za vse starosti

Vabimo vas, da skupaj z nami razgibate možgančke in se zabavate z reševanjem kvizov, skrivank, labirintov, ugank, premetank … za vse starosti!

Brihtologi & brihtarije / poklic: policist dostopno na spletu

cel dan na spletni strani Knjižnice Domžale

Družinam z osnovnošolskimi otroki ponujamo kakovostno preživljanje prostega časa. Spodbujamo branje in uporabo kakovostnega knjižničnega gradiva po vnaprej pripravljenem seznamu Brihtologi berejo, ki je vključen v spletni kviz Brihtologi v Knjižnici Domžale.  Danes vas čakajo teme, obogatene z zanimivimi video posnetki, kvizi, miselnimi ugankami in izborom leposlovnega in strokovnega gradiva.

Lov na CZM-jčka

od 10.00 do 20.00, v živo, lokacije po Domžalah

Vsak dan bomo skrili 5 značk na različne kotičke po občini Domžale, točne lokacije bomo razkrili zjutraj, ob 10. uri, na Facebook profilu, Instagramu in spletni strani Centra za mlade Domžale. Značko prinesi v CZM in dobiš nagrado! Na lov se lahko podate sami, z družino ali prijatelji. Želimo vam uspešen lov!

Počitniški kviz: Risanke

od 12.00 do 21.00, spletna stran Centra za mlade Domžale

Vsak dan ob 12. uri bomo objavili počitniški kviz, ki bo odprt do 21. ure istega dne. Po končanem kvizu bomo objavili rezultate. Ste pripravljeni na počitniški izziv?

Čveketalnica

od 17.00 do 18.30, v živo na Zoomu / obvezna prijava

Pogrešaš dober klepet? Na počitniški torek bomo prek ZOOM-a čvekali in klepetali o čustvih in občutkih. Obvezne so predhodne prijave na info@czm-domzale.si

Pilates

od 18.00 do 19.00, v živo na Zoomu / obvezna prijava

Vadba pilatesa prek ZOOM-a z inštruktorico Saro Jeromel. Obvezne so predhodne prijave na info@czm-domzale.si. Vadba je namenjena mladim med 15. in 30. letom in je brezplačna.

Predavanje za starše: Sam doma

od 18.00 do 19.00, v živo na Zoomu / obvezna prijava

Interaktivno predavanje in priporočila za starše glede varne in uravnotežene uporabe računalnikov, pametnih telefonov, tablic. Predavanje bo potekalo prek aplikacije ZOOM in je brezplačno. Obvezne so predhodne prijave na info@czm-domzale.si.

sreda, 24. februar

Učitelj Žaba

od 9.00 do 20.00, spletna dvorana Mestnega kina Domžale
igrani film / Meester Kikker / režija: Anna van der Heide / scenarij: Mieke de Jong, po knjižni predlogi Paula van Loona / igrajo: Yenthe Bos, Nick Slokkers, Jeroen Spitzenberger, Georgina Verbaan, Paul Kooij, v slovenščini pripoveduje Špela Frlic / 2016, Nizozemska / distribucija: Fivia / 82′ / podnapisi, 6+

Gospod Franc pač ni navaden učitelj. Če deklici Siti poči guma, jo v šolo odpelje na balanci. Zgodi se mu, da med poukom zbeži na stranišče in ga ni več nazaj. V razred včasih vstopi blaten, moker in strgan, potem pa mu učenci pomagajo, da se preobleče v roza trenerko. In … kdaj pa kdaj tudi kvaka. Zakaj vse to? Ker se učitelj spreminja v žabo. Kot njegov oče, dedek, pradedek, družinska lastnost pač. Sita je prva, ki izve za njegovo dvojnost, počasi pa je navdušen že ves razred. Biti žaba vseeno ni prav nič lahko, zlasti če ti po glavi skače ravnatelj Štorklja, toda učenci so prepričani, da je gospod Franc najboljši učitelj na svetu. Na praznovanju stoletnice šole pa ga morajo rešiti pred požrešno štorkljo … Film avtorice Navihanega Brama pokaže, kakšen je najboljši učitelj na svetu, in spominja, da je treba otrokom prisluhniti.

Sprehod po domžalsko

ob 11.00, zbirno mesto pred Slamnikarskim muzejem / obvezna prijava
sprehod v spremstvu vodiča / primerno za družine oz. udeležence starosti +9 v spremstvu odrasle osebe / zbirno mesto: Slamnikarski muzej / trajanje 1,5 ure / prost vstop, omejitev do 10 oseb, maska / obvezne prijave na slamnikarski.muzej@kd-domzale.si do 23.2. / foto: razglednica iz arhiva Knjižnice Domžale

Vabimo vas na urbani sprehod po Domžalah, ko so bile videti precej drugače kot danes. Na sprehodu bomo spoznavali, kako se je naše mesto spreminjalo skozi čas in kako je na spremembe vplivalo slamnikarstvo. Na krožni poti v centru mesta si bomo preko zanimivih zgodb ogledali glavne kulturno-zgodovinske točke kot so: Ravnikarjeva in Oberwalderjeva tovarna slamnikov (kasneje tovarna Univerzale), Vrečarjev portal po načrtih priznanega arhitekta J. Plečnika, secesijski stavbi Kulturnega doma Franca Bernika Domžale in Müllerjeve vinske kleti, Slamnikarski muzej, muzejska hiša Menačenkova domačija itd.

miniGALERIJA: Lisice in druge zverine

ob 17.00, v živo na Zoomu / obvezna prijava
delavnica / vodi likovna pedagoginja Lučka Berlot / program je namenjen otrokom (od 5 let dalje) in mladim, k ustvarjanju vabljeni tudi starši

V miniGaleriji se bomo tokrat srečali z razstavo Črtomirja Freliha, Lisice in druge zverine. Vabimo vas, da si iskrive, zabavne in likovne basni ogledate v živo v Galeriji Domžale, nato pa se nam pridružite na virtualni delavnici!

Na delavnici bomo spoznali umetnika in njegov način dela, nato pa se bomo tudi sami lotili ustvarjanja likovnih pripovedk in šal. Lisicam se bodo na delavnici pridružile še druge gozdne živali, mi pa se bomo naučili kako zgolj s svinčnikom in papirjem ustvariti razgibane in zabavne risbe.

Igračarije – Jakobova lestev

cel dan na spletni strani Knjižnice Domžale
izdelajmo igračo z Lucijo / delavnico vodi: Lucija Capuder

Doma izdelane igrače pri otroku vzbudijo veliko zanimanja. Z njimi da svoji domišljiji prosto pot. Nimate idej? Lucija vam bo pokazala, kako izdelate igračo iz predmetov in materialov, ki jih najdete doma: papir, lesene paličice, vžigalice, zobotrebci, vata, škatlice, kolaž, vrvice, ostanki volne, blaga, tulci …

Brihtologi & brihtarije / poklic: knjižničar

cel dan na spletni strani Knjižnice Domžale

Družinam z osnovnošolskimi otroki ponujamo kakovostno preživljanje prostega časa. Spodbujamo branje in uporabo kakovostnega knjižničnega gradiva po vnaprej pripravljenem seznamu Brihtologi berejo, ki je vključen v spletni kviz Brihtologi v Knjižnici Domžale.  Danes vas čakajo teme, obogatene z zanimivimi video posnetki, kvizi, miselnimi ugankami in izborom leposlovnega in strokovnega gradiva.

Lov na CZM-jčka

od 10.00 do 20.00, v živo, lokacije po Domžalah

Vsak dan bomo skrili 5 značk na različne kotičke po občini Domžale, točne lokacije bomo razkrili zjutraj, ob 10. uri, na Facebook profilu, Instagramu in spletni strani Centra za mlade Domžale. Značko prinesi v CZM in dobiš nagrado! Na lov se lahko podate sami, z družino ali prijatelji. Želimo vam uspešen lov!

Počitniški kviz: Družabne igre

od 12.00 do 21.00, spletna stran Centra za mlade Domžale

Vsak dan ob 12. uri bomo objavili počitniški kviz, ki bo odprt do 21. ure istega dne. Po končanem kvizu bomo objavili rezultate. Ste pripravljeni na počitniški izziv?

Joga

od 19.00 do 20.00, v živo na Zoomu / obvezna prijava

Vadba joge prek ZOOM-a z učiteljico hatha joge Špelo Kren. Obvezne so predhodne prijave na info@czm-domzale.si. Vadba je namenjena mladim med 15. in 30. letom in je brezplačna.

četrtek, 25. februar

Ela Peroci: Muca Copatarica

od 9.00 do 20.00, spletna dvorana KD Franca Bernika
lutkovna predstava (posnetek) / Lutkovno gledališče FRU-FRU / režija: Irena Rajh / glasbena spremljava: Anže Virant / alt. Andrej Adamek / igra, animacija: Irena Rajh / alt. Ana Špik / 30′ / 2+

Priljubljena pravljica o muci, ki nerednim otrokom odnese copate. Otroci sklenejo poiskati mucin dom in svoje copatke. V gozdu pa srečajo mnogo živali, ki muco tudi poznajo. S skupnimi močmi najdejo njeno hišico. Kdo ve, ali bo muca otrokom vrnila njihove copatke …? Lutkovna pravljica je pripovedovana z lutkami, ob živo izvajani glasbi in otroških pesmicah.

Pravljične urice – kako sta Bibi in Gusti preganjala žalost

cel dan na spletni strani Knjižnice Domžale
pravljične urice / pravljičarka in animatorka: Natalija Trebušak / priporočena starost: 4+

Vabimo vas, da se nam pridružite na popotovanju v svet pravljičnih junakov in ustvarjanj. Naša pravljičarka vam bo pričarala pravljično zgodbo iz bogate zbirke pravljic, ki vas vabi tudi k izposoji. Čaka vas zabavna in iskrena prigoda pravljičnih junakov.

Brihtologi & brihtarije / poklic: gasilec

cel dan na spletni strani Knjižnice Domžale

Družinam z osnovnošolskimi otroki ponujamo kakovostno preživljanje prostega časa. Spodbujamo branje in uporabo kakovostnega knjižničnega gradiva po vnaprej pripravljenem seznamu Brihtologi berejo, ki je vključen v spletni kviz Brihtologi v Knjižnici Domžale. Danes vas čakajo teme, obogatene z zanimivimi video posnetki, kvizi, miselnimi ugankami in izborom leposlovnega in strokovnega gradiva.

Video recept: Hrustljavi kruhki

od 9.00, spletna stran Centra za mlade Domžale

Peka kruha je lahko tudi preprosta. Na Facebook profilu, Instagramu in spletni strani Centra za mlade Domžale bomo objavili video recept za pripravo majhnih kruhkov v obliki živali.

Lov na CZM-jčka

od 10.00 do 20.00, v živo, lokacije po Domžalah

Vsak dan bomo skrili 5 značk na različne kotičke po občini Domžale, točne lokacije bomo razkrili zjutraj, ob 10. uri, na Facebook profilu, Instagramu in spletni strani Centra za mlade Domžale. Značko prinesi v CZM in dobiš nagrado! Na lov se lahko podate sami, z družino ali prijatelji. Želimo vam uspešen lov!

Počitniški kviz: Domžale

od 12.00 do 21.00, spletna stran Centra za mlade Domžale

Vsak dan ob 12. uri bomo objavili počitniški kviz, ki bo odprt do 21. ure istega dne. Po končanem kvizu bomo objavili rezultate. Ste pripravljeni na počitniški izziv?

petek, 26. februar

Slavna medvedja zasedba Sicilije

od 9.00 do 20.00, spletna dvorana Mestnega kina Domžale
animirana pustolovščina / La fameuse invasion des ours en Sicile / režija: Lorenzo Mattotti / scenarij: Thomas Bidegain, Jean-Luc Fromental, Lorenzo Mattotti, po knjigi Dina Buzzatija / 2019, Francija, Italija / distribucija: Fivia / 82’ / pripovedovanje v slovenščini, podnapisi, 6+

Za tiste, ki imajo radi smeh, solze, legende in dogodivščine, Gedeone, pripovedovalec in glasbenik, princ komedije dell’arte ter njegova pomočnica, deklica Almerina, pripovedujeta zgodbo: Sicilija pred davnimi časi, ko so na planinah živeli medvedje. Kralj medvedov, Léonce, se v reki igra s sinom Toniem. Mladiček Tonio naenkrat izgine, ugrabijo ga lovci. Medvedje ga iščejo in zasedejo dolino, kjer živijo ljudje. S pomočjo čarovnika in medvedov Léonce končno najde svojega sina in prevzame vodenje človeške dežele. Toda kmalu spozna, da medvedje ne morejo živeti v deželi ljudi.

Priznani ilustrator, avtor stripov in animator Lorenzo Mattotti je film posnel po knjižni klasiki Dina Buzzatija iz štiridesetih let preteklega stoletja. Film sledi grafičnemu slogu knjige, z nadgrajeno izvirno estetiko, ki ponuja gledalcu na velikem platnu izjemen užitek.

Igrarije – spomin

cel dan na spletni strani Knjižnice Domžale
igrajmo se z Lucijo / delavnico vodi: Lucija Capuder

V Knjižnici Domžale zelo pogrešamo vašo družbo in radoživ otroški smeh. Ker se ne moremo srečati v knjižnici, smo za vas pripravili IGRARIJE, ki vključujejo tudi spletno delavnico. Otroška igra je izjemno pomemben del odraščanja in je stara toliko kot človeštvo samo.

Igra krepi voljo, razvija motorične sposobnosti, spodbuja gibanje, učenje in raziskovanje ter aktivira domišljijo. Lucija Capuder vas bo popeljala v čarobni svet iger, ki jih enostavno in hitro lahko naredite doma. Igrajte se z nami!

Sladkajmo se skupaj

od 11.00 do 12.30, v živo na Zoomu / obvezna prijava

Ob skupnem druženju prek ZOOM-a bomo pripravili sladke kokosove in čokoladne kroglice. Obvezne so predhodne prijave na info@czm-domzale.si. Ob prijavi boste prejeli seznam sestavin, ki jih potrebujete.

Lov na CZM-jčka

od 10.00 do 20.00, v živo, lokacije po Domžalah

Vsak dan bomo skrili 5 značk na različne kotičke po občini Domžale, točne lokacije bomo razkrili zjutraj, ob 10. uri, na Facebook profilu, Instagramu in spletni strani Centra za mlade Domžale. Značko prinesi v CZM in dobiš nagrado! Na lov se lahko podate sami, z družino ali prijatelji. Želimo vam uspešen lov!

Počitniški kviz: Po Sloveniji

od 12.00 do 21.00, spletna stran Centra za mlade Domžale

Vsak dan ob 12. uri bomo objavili počitniški kviz, ki bo odprt do 21. ure istega dne. Po končanem kvizu bomo objavili rezultate. Ste pripravljeni na počitniški izziv?

Pilates

od 16.30 do 17.30, v živo na Zoomu / obvezna prijava

Vadba pilatesa prek ZOOM-a z inštruktorico Saro Jeromel. Obvezne so predhodne prijave na info@czm-domzale.si. Vadba je namenjena mladim med 15. in 30. letom in je brezplačna.

sobota, 27. februar

Lov na CZM-jčka

od 10.00 do 20.00, v živo, lokacije po Domžalah

Vsak dan bomo skrili 5 značk na različne kotičke po občini Domžale, točne lokacije bomo razkrili zjutraj, ob 10. uri, na Facebook profilu, Instagramu in spletni strani Centra za mlade Domžale. Značko prinesi v CZM in dobiš nagrado! Na lov se lahko podate sami, z družino ali prijatelji. Želimo vam uspešen lov!

***************************************************************************************

Vse dejavnosti so brezplačne, na voljo pa bodo na internetnih straneh Centra za mlade Domžale, Knjižnice Domžale, Kulturnega doma Franca Bernika Domžale ter Domžalca in Visit Domžale.

Velika večina dogodkov je spletnih in so na voljo ob označenih urah. Na dogodke, ki bodo potekali preko Zooma, se je potrebno prijaviti na elektronski naslov, ki je naveden ob dogodku. Pri dogodkih, ki bodo potekali v živo, vas prosimo, da upoštevate varnostna navodila NIJZ-ja, nosite zaščitno masko in držite varno medsebojno razdaljo.

 

Komentarji uporabnikov
Tagi