Ženski pevski zbor Stane Habe: Petje srcu je zavetje

Tako smo pevke Ženskega pevskega zbora Stane Habe naslovile letošnji koncert. Tradicionalno ga izvedemo v jesenskem času, v njem pa predstavimo celoletno delo.

Letošnjega koncerta se še posebej veselimo. Z njim zaključujemo počastitev stote obletnice rojstva našega ustanovitelja in dolgoletnega zborovodje Staneta Habeta. Zaradi znanih in neznanih omejitev spominske slovesnosti za častnega občana Občine Domžale ni bilo. Zato smo se odločile, da se bomo njegovemu spominu poklonile same, s petjem. V maju smo se odpravile na Vrhniko, v rojstni kraj in na domačijo Habetovih. Topel sprejem nas je presenetil in gostoljubje smo poplačale s petjem. Rodila se je zamisel, da se nam v Domžalah na našem koncertu pridruži Mešani pevski zbor Ivan Cankar, v katerem poje tudi gospodinja na Habetovi domačiji, gospa Vera. Tako bomo v pevski šopek povezale dva, za ”našega” Staneta pomembna kraja.

Mešani pevski zbor Ivana Cankarja Vrhnika ima za seboj več kot 30 let uspešnega delovanja doma in v tujini, saj je gostoval celo na Japonskem.. Vsako leto organizira  mednarodni pevski festival na Vrhniki. Vodi ga zborovodja Lovro Grom.

Vodilo našega zbora je tudi povezovanje različnih generacij. Zato se nam bodo letos pridružili pevci Pevskega zbora Glasbene šole pod vodstvom Ane Kalan, na klavirju jih bo spremljala Teja Komar. Mladi moški glasovi Kvarteta Grm bodo prijetna poživitev za uho in oko.

Pevke ŽePZ Stane Habe DU Domžale smo pripravile pester program pod vodstvom zborovodkinje Andreje Polanec. Med nas je pripeljala nekaj dobrih pevk iz Mengša, ki so pripomogle k dvigu kakovosti našega zbora. Z veseljem bi sprejele še kako novo pevko! Vedno nam stoji ob strani tudi naš hišni skladatelj, svetovalec in navdihovalec prof. Tomaž Habe, sin našega ustanovitelja. Na klavirju nas bo spremljal pri nekaterih skladbah.

Lepo vabimo ljubitelje lepega petja, da se nam pridružijo v Kulturnem domu Franca Bernika v Domžalah v torek, 22. novembra 2022, ob 19. uri. Vstopnice so na voljo pri blagajni Kulturnega doma Franca Bernika Domžale, cena je 5,00 EUR.

Avtor: Ave Roškar; Foto: arhiv Domžalca

 

Tagi