Vonj parfuma, cigar in konjaka v Žički kartuziji

Če želite občutiti hlad debelih samostanskih zidov, če vam je pri srcu srednjeveško vzdušje, če ste privrženec komorne glasbe … Potem se ta petek ne odpravljajte v Žiče.

Uroš Perić – Perry je gostoval v vseh večjih evropskih mestih, medtem ko ima – po številu tamkajšnjih nastopov sodeč – francosko geografijo v malem prstu.

S tem ne mislimo Žič, ki ležijo zraven Radomelj, ampak loške Žiče, od nas oddaljene kakih 80 kilometrov. Žička kartuzija, znan štajerski samostan, bo tokrat v goste sprejela Amayo in Uroša Perića – Perryja, ki delujeta kot recept za ne najbolj konvencionalen, gotovo pa koncert glasbenih presežkov.

Žička kartuzija je sicer treutno pravo malo gradbišče. Občina Slovenske Konjice namreč izvaja popravilo dotrajane cerkve svetega Janeza Krstnika. Pričakuje se, da bo obnova končana v začetku septembra, skupna vrednost investicije pa se ocenjuje na skoraj tri milijone evrov – dva sta zagotovljena iz državne malhe. Težko verjamemo, da bi to kakorkoli huje vplivalo na izvedbo koncerta, s to izjemo, da bodo gledalci ostali prikrajšani za najimenitnejše dele samostana.

Center za kulturne prireditve Slovenske Konjice, ki je organizator dogodka, je na svojih spletnih straneh zapisal, da se obeta pravi mali newyorško obarvani spektakel. »Vonj parfuma, cigar in konjaka«, pravijo, naj bi bile tri vonjave, ki bodo v kombinaciji z džez, soul in bluz ritmi ustvarjale vzdušje, ki naj bi gledalce popeljale daleč v trideseta leta prejšnjega stoletja.

Spomnimo, Maja Keuc oziroma Amaya je priznana slovenska glasbenica, ki je vrsto let svojo srečo in ljubezen iskala na Švedskem. Slovencem na ljubo jo je usoda, predvsem pa končanje večletne zveze s stockholmskim glasbenikom Jonahom Nilssonom, pripeljala nazaj v domovino. Amaya je postala znana s svojim nastopom v oddaji Slovenija ima talent, v anale slovenske glasbene scene pa se je zapisala z nastopom na Izboru za pesem Evrovizije v Düsseldorfu leta 2011.

Amaya se je vrnila v Slovenijo in s seboj prinesla še osupljivejši glas.

Uroš Perić – Perry pa je na drugi strani izjemno uspešen vokalist, ki se – kolikor je razbrati iz njegovega sicer bogatega opusa – najbolje počuti v džez in soul vodah. Za seboj ima nešteto sodelovanj z različnimi priznanimi svetovnimi imeni iz sveta glasbe, pri čemer ostaja zgolj še peščica držav po Evropi, kjer njegovega glasu ni bilo slišati. Uroševe frekvence pa očitno sežejo tudi čez Atlantik, saj je nastopal kot drugod kot v New Orleansu, ki se bohoti kot zibelka džeza, Čikagu, prestolnici bluza, Atlanti in drugod.

Če torej ne veste, kje zapraviti dvajsetaka, se kot enkratna priložnost ponuja petkov koncert, pred katerim pa lahko obiščete še okoliške kraje in podprete lokalne turistične in gostinske ponudnike.

Avtor: Rok Učakar Grašič, fotografiji: Facebook

Tagi