V Domžalah boste lahko prisluhnili nemškim in francoskim sakralnim biserom

"Veselite se vsi narodi zemlje"

V cerkvi Marijinega vnebovzetja v Domžalah bo v nedeljo, 13. marca 2022, po večerni maši ob 18. uri, potekal koncert Komornega zbora Dekor, ki zaradi svoje kakovosti in zanimivih ter tehtnih programov velja za enega vidnejših slovenskih vokalnih ansamblov. Na koncertu, ki so ga poimenovali “Veselite se vsi narodi zemlje”, bodo predstavili projekt “Nemški in francoski sakralni biseri.” Soorganizator koncerta je JSKD OI Domžale.

“V težkih časih, ko se morajo zaradi človeškega napuha otroci skrivati pod zemljo, ko mora brat nad brata stegovati roko, ko vlada razdor, disharmonija, bomo prosili za mir z najlepšimi harmonijami, ki tolažijo srca in molili. Molili o pričakovanju, sreči, trpljenju in odrešitvi, ki jo pišejo vzvišene besede”, je ob prihajajočem koncertu zapisal dirigent Komornega zbora Dekor Aco Aleksander Biščević.

Komorni zbor Dekor se je že kmalu po svoji ustanovitvi leta 2015 zaradi svoje kakovosti in zanimivih ter tehtnih programov uveljavil kot eden vidnejših slovenskih vokalnih ansamblov. Pevci prihajajo iz vse Slovenije in zamejstva. Zbor vsako leto medse povabi uveljavljenega domačega ali gostujočega tujega dirigenta. Med njimi je stalnejše mesto zasedala tržaška Slovenka Petra Grassi. Leta 2018 je zbor pod njenim vodstvom zmagal na državnem zborovskem tekmovanju Naša pesem 2018 v Mariboru. V petih letih delovanja je nanizal številne samostojne projekte in sodeloval z uveljavljenimi glasbeniki in sestavi, kot so Dani Juris, Sebastjan Vrhovnik, Mate Bekavec, Aco Bišćević, orkester Slovenske filharmonije, solisti Akademije Kronberg iz Nemčije idr. Pod vodstvom Aca Bišćevića bo zbor ob pomoči organista Gregorja Klančnika na tokratnem koncertu soočil nemško in francosko sakralno vokalno glasbo in odkrival skrivnosti glasbene retorike.

(Foto: Robert Balen)

Koncert NEMŠKI IN FRACOSKI SAKRALNI BISERI, ki se bo odvijal tudi v Domžalah nas vodi po poteh odkrivanja glasbene retorike. Spretno oblikovanje misli in fraz, pravilna artikulacija in obvladovanje pevske igre, podajanje metafor v razgibanosti ritma in dramatičnosti zaokroži celotno glasbeno pripoved protestantske Nemčije 19. stoletja in katoliške Francije 19. in 20. stoletja.

Tamara Avsenik, predstavnica Komornega zbora Dekor nam je povedala, da so v jeseni 2021 obudili projekt, ki bi svojo luč sveta moral ugledati tik pred izbruhom epidemije: “Že leta 2019 smo k sodelovanju povabili zborovodjo in tenorista Aca Aleksandra Biščevića, ki si je za središče programskega sporeda izbral Mendelssohnova dvozborja, kot protipol nemški glasbeni suverenosti pa intimnejšo plat francoskih melodij (Villette, Poulenc, Durufle, Faure, de Severac).”

Njihova prva predstavitev programa VESELITE SE VSI NARODI ZEMLJE se je v začetku oktobra preteklega leta odvila v precej skriti Plečnikovi cerkvi sv. Cirila in Metoda za Bežigradom. Pred tem zbor po besedah Avsenikove v svoji matični obliki ni nastopal že kar nekaj mesecev: “V zmanjšani ali v ženski zasedbi smo sicer sodelovali pri različnih projektih, bežigrajski koncert pa nam je po dolgem času ponudil možnost koncertiranja polne zasedbe. Z isto navdušenostjo in neučakanostjo se veselimo tudi dveh ponovitvenih koncertov v Škofji Loki – Stara Loka in v Domžalah, ki se bosta odvila ta konec tedna.”

Žal so se med tem razmere v svetu z vojno zaostrile, zato se v zboru zavedajo, da se vsi narodi ne veselijo tako kot napoveduje naslov njihovega programa. “Prav zato si želimo za uvod koncerta zapeti ukrajinsko uspavanko v podporo vsem trpečim – tistim, ki so se nemočni znašli sredi vojne in vsem, ki jih njihovo trpljenje prizadene,” je še povedala Avsenikova.

Miha Ulčar

 

Tagi