Teden pisanja z roko v Knjižnici Domžale

Pisanje z roko pomembno vpliva na otrokov fizični in psihični razvoj

Pisanje z roko je veščina, ki ji v dobi digitalizacije posvečamo premalo pozornosti. Razvoj informacijske tehnologije in uvajanje računalnikov na vse ravni javnega in zasebnega komuniciranja sta privedla do zmanjšanja motoričnih spretnosti, ki jih razvijamo pri pisanju z roko. Pisanje z roko je več kot le uporaba pisala, je pomembna spretnost, pri kateri naši možgani delujejo bistveno drugače kot pri pisanju z računalnikom. Strokovnjaki so si edini, da pisanje z roko pomembno vpliva na otrokov fizični in psihični razvoj, saj spodbudi številne možganske centre – motoričnega, slušnega, vizualnega in semantičnega, zato vpliva na celosten razvoj otroka. Pisanje z roko tudi v poznejših letih pozitivno vpliva na spomin, učenje in porajanje idej.

Naši možgani pri pisanju z roko delujejo bolj kompleksno kot pri pisanju s tipkovnico, informacije, napisane z roko, se v spominu zadržijo dlje časa, s takim pisanjem dlje ohranjamo pozornost in krepimo delovanje možganov tudi v poznejših letih. Nenazadnje so sporočila, zapisana z roko in pisalom, bolj osebna, izražajo spoštovanje in naklonjenost.

Z namenom ozaveščanja o vseh dobrobitih in pomenu ohranjanja pisanja z roko društvo Radi pišemo z roko vsako leto organizira Teden pisanja z roko, ki letos poteka med 23. in 27. januarjem. Dogodkom in dejavnostim se pridružujemo tudi v Knjižnici Domžale.

V dvorani Knjižnice Domžale si lahko med 16. in 27. januarjem ogledate razstavo na temo pisanja z roko, ki so jo v sodelovanju z društvom Radi pišemo z roko pripravili učenci OŠ Rodica in stanovalci Doma upokojencev Domžale. Več o razstavi najdete tukaj.

Na oddelku za odrasle smo za vas pripravili knjige o pomenu pisave za razvoj človeka in človeštva, grafologiji in kaligrafiji. V tem času vas še posebej vabimo tudi k izposoji pisem naših ustvarjalcev – knjige s pismi, ki o avtorjih pogosto povedo več kot biografije, so pripravljene na glavnem panoju.

V petek, 27. 1., vas v popoldanskem času vabimo v Knjižnico Domžale na delavnico izdelave knjižnih kazalk, namenjeno mladim bralcem. Prijave niso potrebne, vstop je prost.

Delavnice na to temo bodo potekale tudi v ostalih enotah Knjižnice Domžale.

V času med 23. in 27. 1. vas vabimo, da ob obisku naše knjižnice napišete, zakaj radi berete in obiskujete našo knjižnico. Listki in pisala vas bodo čakali pri nas, vaše zapise pa bomo zbirali na panoju pred izposojevalnim pultom. Kasneje jih bomo nekaj delili tudi na naših družbenih omrežjih.

Tadeja Rode Teran, Knjižnica Domžale

 

Tagi